COMUNICAT. Glutamina este un aminoacid esenţial cu roluri multiple pentru funcţiile organismului, precum transportul nutrienţilor prin sistemul de vene şi artere sau protecţia împotriva virusurilor şi bacteriilor. Există două forme ale glutaminei: D-glutamina şi L-glutamina.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
În alimente şi suplimentele alimentare, forma prezentă este L-glutamina. Organismul are nevoie de anumite surse proteice pentru a asimila acest compus molecular, deoarece nu îl poate produce într-un mod independent. Află chiar acum 3 aspecte importante despre glutamină:
1. Potenţează rolul sistemului imunitar în organism
Glutamina stimulează buna funcţionare a proceselor imunitare, fiind o resursă importantă pentru celulele acestui sistem, dar şi pentru celulele albe din compoziţia sângelui. De aceea, în cazul unor sângerări masive, dinamica sistemului imunitar poate avea de suferit, din cauza pierderii resurselor esenţiale de glutamină pe care le deţine corpul.
Acesta este şi motivul pentru care specialistul poate recomanda o dietă cu surse proteice complete, ce conţin şi L-glutamină, în cazul unor probleme ce determină posibile sângerări abundente: arsuri grave pe o suprafaţă mare a corpului sau proceduri chirurgicale dificile.
Iată câteva dintre aceste surse alimentare:
● ouăle;
● carnea de vită;
● laptele degresat;
● orezul alb;
● porumbul;
● tofu.
2. Este esenţială pentru sănătatea sistemului digestiv
În cazul persoanelor care se confruntă cu probleme de digestie, glutamina poate juca un rol de protecţie împotriva bacteriilor dezvoltate în intestin. Totodată, acest aminoacid esenţial poate delimita peretele interior al intestinului de restul organelor vitale din cavitatea toracică. Datorită funcţiilor sale, răspândirea toxinelor şi bacteriilor este minimizată semnificativ.
Sănătatea sistemului digestiv este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a organismului. De aceea, asimilarea L-glutaminei din surse alimentare precum cele menţionate mai devreme poate avea un rol important, în abordarea simptomelor de colon iritabil:
● balonare;
● crampe;
● constipaţie;
● tulburări cronice de stomac;
● episoade diareice;
● mucus alb prezent în scaun
3. Poate stimula performanţele unui sportiv
Pentru că este un aminoacid esenţial în formarea de noi blocuri proteice, l-glutamina din alimente şi suplimente alimentare poate stimula dezvoltarea masei musculare şi poate construi la reducerea senzaţiei de oboseală, în urma efortului depus de sportiv.
Mai mult decât atât, rezultatele unor studii indică faptul că suplimentele pe bază de glutamina ar putea ajuta la reducerea durerilor musculare, precum şi la accelerarea procesului de refacere celulară, în perioadele de pauză din cadrul programului de antrenamente.
Atunci când o persoană se confruntă cu niveluri scăzute ale glutaminei, cauzele pentru această problemă medicală pot fi cât se poate de variate:
● traume ce au cauzat sângerări masive;
● infecţii la nivelul întregului organism;
● antrenamente fizice solicitante;
● tratament cu radiaţii şi chimioterapie;
● niveluri ale stresului foarte ridicate.
În anumite cazuri, carenţa de glutamină este cauzată de lipsa alimentelor potrivite. Construirea unei diete cu surse proteice complete, sau cu suplimente pe bază de l-glutamină, se realizează doar pe baza recomandărilor specialistului. Expertul trebuie să evalueze starea de sănătate a pacientului, astfel încât să ofere recomandări menite să asigure beneficiile amintite.
Acest articol este unul pur informativ şi nu trebuie să înlocuiască expertiza medicală. Nevoia de l-glutamină poate varia de la un pacient la altul, de aceea, automedicaţia nu este recomandată. Suplimentele pe bază de glutamină nu înlocuiesc un regim alimentar adecvat. Administrarea acestora în lipsa unei informări corecte poate cauza complicaţii pentru sănătate.
REFERINTE:
Tinsley, Grant. “Glutamine: Benefits, Uses and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 13 Jan. 2018, www.healthline.com/nutrition/glutamine.
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro