Suntem în aşteptarea noului sezon al serialului Las Fierbinţi de la Pro TV, care revine din 12 septembrie. Cuzin Toma, actorul care îl interpretează de mai bine de zece ani pe Firicel, a povestit, în exclusivitate pentru Interviul Lunii de la Paginademedia.ro, despre culisele de la filmări, despre familie şi despre proiectul său de suflet, Festivalul Film în Sat.
Câteva momente decisive în viaţă l-au adus unde este astăzi: întâlnirea cu soţia sa, Cristina, este unul dintre ele. Dacă nu era ea şi dacă nu creadea în el, nu ajungea la Bucureşti şi nu dădea examen la Actorie.
Actorul a mărturisit cui datorează cel mai mult succesul de astăzi.
Cuzin Toma: „Soţia mea are un aport foarte mare pentru tot parcursul meu. Pentru că ea m-a scos din mediul din care eram când m-a cunoscut şi m-a tras cumva spre ea şi spre de domeniul ăsta cultural, artistic şi creativ, prin simplul fapt că a crezut în mine.
Ea m-a văzut pe mine, Cuzin, nu băiatul de pe şantier, nu minerul, nu băiatul de la ţară, ci pe mine, cu aspiraţiile şi cu gândurile mele. În momentul ăla nu-ţi mai este frică să fii vulnerabil, prinzi curaj. De aici şi acel «Dacă eu pot, poţi şi tu»”.
Apoi a detaliat care sunt celelalte momente importante şi întâlniri care i-au influenţat profund viaţa.
După absolvire, dacă nu avea intuiţie să aleagă între proiecte, nu s-ar fi bucurat de notorietatea câştigată cu serialul Las Fierbinţi de la Pro TV, popularitate care îl ajută astăzi să realizeze proiectul său de suflet, Festivalul de Artă Film în Sat, care anul acesta, la cea de-a doua ediţie oficială, a adunat peste 15.000 de spectatori.
Cuzin Toma: „Am avut intuiţia că aici (Las Fierbinţi, n.r.) este ceva sigur, că o să ţină cel puţin trei-patru sezoane. Mi-a plăcut proiectul foarte mult. Acolo (în Anglia, n.r.) aş fi fost folosit o dată, aici se folosesc de mine, e ceva pe termen lung, au nevoie de mine. Şi eu am vrut să prind rădăcini aici.”
„După ce am început să fac filme şi să mă reîntorc în Gorj, ăsta a fost gândul meu dintotdeauna: să pot să fac asta (Festivalul Film în Sat, n.r.). Iar pentru asta trebuia să dăbândesc o notorietate, iar notorietatea o dobândeşti aici, nu în altă parte.”
„Sunt conştient că sunt foarte cunoscut... Probabil că de aia continui să evoluez, că doar iubirea te ajută să evoluezi.”
„Mă bucur să văd că sunt din ce în ce mai puţini cei care mă invită la băut. Sunt bucuros să văd oamenii zâmbind pe stradă, atunci când dau ochi în ochi cu mine... ”
„Eu când m-am uitat prima dată la un film, m-a impresionat nu atât filmul, cât poza aceea mare, ecranul. Eram copil, aveam în jur de 8-10 ani. Când mi-am dat seama că imaginea de pe acel ecran mişcă, am rămas vrăjit.”
Paginademedia.ro: Toma Cuzin îţi spune toată lumea, dar tu de fapt eşti Cuzin Toma...
Cuzin Toma: Sunt Cuzin Toma pentru prieteni şi, când te prezinţi la poliţie, Toma Cuzin, ca în buletin. Ambele mele nume sunt şi prenume, şi nume de familie şi din cauza asta se face confuzia.
Paginademedia.ro: Eşti conştient că eşti un om foarte iubit?
Cuzin Toma: Sunt conştient că sunt foarte cunoscut... De iubit, probabil, că de aia continui să evoluez, că doar iubirea te ajută să evoluezi. Şi energia, şi gândurile bune ale celorlalţi.
Şi cu cât mai mulţi oameni se gândesc bine la tine şi au sentimente de apreciere, hai să nu zic de iubire, cred că simţi şi tu şi asta te propulsează prin viaţă, prin carieră, prin tot ceea ce faci.
VIDEO cu interviul integral. Cuzin Toma: „Mă bucur să văd că sunt din ce în ce mai puţini cei care mă invită la băut”
Paginademedia.ro: Dar când mergi pe stradă nu simţi că lumea îţi zâmbeşte?
Cuzin Toma: În primul rând mă bucur să văd că sunt din ce în ce mai puţini cei care mă invită la băut. Da, cu siguranţă sunt unul dintre actorii bucuroşi să vadă oamenii zâmbind pe stradă, atunci când dau ochii în ochi cu mine...
Adică nu a fost o persoană cu care să mă întâlnesc şi care să nu zâmbească în primă instanţă, ceea ce e un lucru foarte bun. Dacă doar şi pentru asta notorietatea mă ajută, ca oamenii să zâmbească atunci când mă văd, cred că este totul un câştig. Un câştig şi pentru mine, şi pentru ei.
Paginademedia.ro: Recent a avut loc o nouă ediţie a Festivalului Film în Sat, pe care l-ai început tu acum câţiva ani...
Cuzin Toma: Anul acesta a fost a doua ediţie. Mi-am propus să fac acest proiect, pe care să-l duc în mai multe localităţi, în cât mai multe state. Mai am puţin din vara asta şi cred că puţin din începutul toamnei pentru asta.
Paginademedia.ro: Dar cum a pornit acest festival?
Cuzin Toma: Am pornit la Peştişani, înainte de pandemie, în 2019, că o simplă proiecţie la care am fost bucuros să văd că s-a strâns destul de multă lume, în jur de 2.000 de persoane. Am mai făcut o proiecţie în acelaşi an, la vreo două luni diferenţă.
Apoi a venit pandemia şi ne-a ţinut pe loc. Dar între timp m-am gândit să transform această proiecţie într-un adevărat festival, ceea ce am şi făcut anul trecut, în 2022. În 2022 a fost prima ediţie a festivalului Film în Sat, un festival dedicat mai ales filmelor, pentru a proiecta şi filme româneşti.
Dar i-am spus Film în Sat, festival de artă, pentru că aduc acolo şi celelalte arte, din alte domenii creative. De la Facultatea de Arte, de exemplu, aduc ceramică, sticlă, metal, textile, design vestimentar.
Cuzin Toma: „Soţia mea are un aport foarte mare pentru tot parcursul meu”
Alăuri de soţia sa, Cristina, în filmul „Comoara” (2015), în regia lui Corneliu Porumboiu
Paginademedia.ro: Şi aici cred că un aport foarte mare are şi soţia ta...
Cuzin Toma: Soţia mea (Cristina, n.r.) are un aport foarte mare pentru tot parcursul meu şi pentru toată culturarizarea mea. Pentru că ea m-a scos din mediul din care eram când m-a cunoscut şi m-a tras cumva spre ea şi spre de domeniul ăsta cultural, artistic şi creativ, prin simplul fapt că a crezut în mine.
Paginademedia.ro: Şi ai întrebat-o vreodată ce a făcut-o să facă asta?
Cuzin Toma: De regulă, atunci când întâlneşti măcar o dată în viaţă un om care te vede într-adevăr pe tine, tu poţi să fii orice în momentul ăla. Pentru că fiecare dintre noi poate fi absolut orice...
Şi atâta timp cât ea m-a văzut pe mine, Cuzin, nu băiatul de pe şantier, nu minerul, nu băiatul de la ţară, ci pe mine, cu aspiraţiile şi cu gândurile mele, în momentul ăla nu-ţi mai este frică să fii vulnerabil, prinzi curaj.
Ceea ce spui pe gură se transformă într-o dorinţă şi, după aceea, de ce nu un într-un vis care poate deveni realitate. Dorinţele se împlinesc, visele se realizează. Aşadar soţia mea are un aport foarte mare, important, pentru că ea m-a făcut să-mi placă şi să vreau mai mult. De aici şi acel „Dacă eu pot, poţi şi tu”.
Aceasta este una dintre forţele care mă ajută să fac Film în Sat. Ce a făcut arta pentru mine? M-a ajutat să îmi accept condiţia şi să o depăşesc cu uşurinţă. Cred că acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem în viaţă, să ne asumăm condiţia, fără să ne fie ruşine, fătă să avem tot felul de măşti. Să nu ne fie ruşine poate de părinţi, de unde venim, de unde am trăit...
GALERIE FOTO. Cuzin Toma: „Am crescut pe un şantier. Eram Grasu sau Gorila, eram destul de solid”
Paginademedia.ro: În cazul tău cum a fost? Care erau măştile pe care ţi le puneai şi de ce anume îţi era cel mai ruşine?
Cuzin Toma: Mie nu prea mi-a fost ruşine şi frică. Am crescut pe un şantier, unde lumea e mai directă. Cu cât ai mai puţină educaţie şi culturală, cu atât eşti mai din topor, cum se zice, şi atunci n-ai frică şi ruşine.
Mi-am păstrat acea forţă de a nu-mi fi frică să fiu vulnerabil. Oamenii încep să îţi pună împiedici, atunci când văd că reuşeşti. Dar pe mine toate lucrurile astea m-au ajutat, ca atunci când eram mic şi încerca cineva să mă jignească sau să-mi pună o poleclă...
Paginademedia.ro: Care e porecla care te-a deranjat cel mai mult?
Cuzin Toma: Eram Grasu’ şi Gorila. Eram destul de solid când era mic, până pe la 12-13 ani eram rotund. Adică gras-gras.
Paginademedia.ro: Şi cum ai ajuns la această siluetă?
Cuzin Toma: După 13 ani, aşa, am început să muncesc destul de mult şi probabil că m-am transforat şi psihic, pentru că nu am făcut niciodată un sport de performanţă. Pur şi simplu m-am transformat.
Şi am avut, de-a lungul timpului, vreo trei transformări radicale în viaţa mea. O dată la 14 ani, odată după ce am terminat liceul şi am venit în Bucureşti şi la finalul facultăţii de teatru.
Paginademedia.ro: Şi cum era în facultate?
Cuzin Toma: Cred că aveam ceea ce se numeşte complexul provincialului. Am avut şi eu acel complex al unui muncior care intră în facultate de artă, când îţi e ruşine, când constaţi că eşti diferit, constaţi că nu ai cultura necesară pentru domeniul ăla. Se dezvoltă o ruşine automat.
GALERIE FOTO. Cuzin Toma: „O să lupţi toată viaţa cu nevoia de cultură”
Paginademedia.ro: Mai lupţi şi acum cu asta?
Cuzin Toma: O să lupţi toată viaţa cu nevoia de cultură şi nevoia de a ştii, de a cunoaşte. Şi cu cât cunoşti şi ştii mai mult, cu atât îţi dai seama cât de puţine ştii şi cunoşti de fapt.
Singurul lucru pe care l-am căutat şi mi l-am dorit a fost să reuşesc să-mi exprim gândurile şi dorinţele. Şi atunci când am reuşit să dobândesc destule cuvinte şi să ştiu să le aranjez într-o propoziţie încât să mă fac înţeles a fost un mare câştig pentru mine.
Paginademedia.ro: Care consideri că sunt lucrurile cele mai importante pe care le-ai învăţat în şcoala de actorie?
Cuzin Toma: Acea procesualitate, care presupune patru etape: preluare, prelucrare, optare şi acţionare. Şi faptul că există text, subtext, context şi pretext. E o formulă care se predă şi se învaţă şi la Psihologie.
Adică textul este ceea ce spui pe gură, subtextul este ceea ce vrei să transmiţi, contextul este locul în care te afli şi pretextul este de ce vrei să spui un anume lucru, ce vrei să obţii şi care e motivaţia.
Şi cred că asta este o formulă destul de destul de bună pentru toţi. Este bună şi pentru construirea unui personaj, dar şi pentru construcţia ta ca om.
Cuzin Toma: „Niciodată nu mi-am dorit succesul, ci mi-am dorit să nu pierd bucuria”
Alături de actriţa Liliana Mocanu, care o interpretează pe soţia lui firicel în serialul Las Fierbinţi / foto: arhiva personală
Paginademedia.ro: Văd că la cea mai recentă ediţie a Festivalului Film în Sat a fost enorm de multă lume şi foarte mulţi colegi actori, care văd că te susţin în tot ceea ce faci. Un succes!
Cuzin Toma: Anul trecut a fost prima ediţie, a durat trei zile şi a fost primul succes pe care l-am obţinut în industria asta. Dar eu niciodată nu mi-am dorit succesul, ci mi-am dorit să nu pierd plăcerea şi bucuria de a face procesul. Ştii cum se zice: nu succesul, ci procesul trebuie să-ţi placă, pentru că dacă îţi place ceea ce faci atunci automat va vei avea succes. Şi cred că asta a contat cel mai mult şi pentru mine: să văd că vin mulţi oameni şi să le placă.
Paginademedia.ro: Ce îţi este cel mai greu în organizarea acestui festival? Din câte ştiu eu, te consumă destul de mult...
Cuzin Toma: Anul acesta am avut destul de multe emoţii, pentru că au fost multe piedici. De exemplu, a fost foarte greu să construiesc o echipă. Apoi a fost greu să găsesc un ecran foarte mare, imens. Dar am reuşit: l-am găsit pe cel mia mare.
Paginademedia.ro: De ce ai vrut neapărat cel mai mare ecran?
Cuzin Toma: Eu când m-am uitat prima dată la un film, m-a impresionat nu atât filmul, cât poza aceea mare, ecranul. Eram copil, aveam în jur de 8-10 ani.
Când mi-am dat seama că imaginea de pe acel ecran mişcă ea, am rămas vrăjit. Şi anul ăsta chiar am făcut un experiment, le-am spus colegilor „O să vedeţi că oamenii vor sta pe scaune în faţa ecranului, nu se vor mişcă de acolo”. Şi aşa a fost...
Paginademedia.ro: Unde va mai ajunge Film în Sat?
Cuzin Toma: Este un proiect pe care îl duc în toate statele sau localităţile în care ajung. Este cu caracter repetitiv, adică şi are statut de festival anual şi fiecare localitate va avea ediţia sa.
Sper să fie cât mai bine susţinut de autorităţi şi de mediu privat, pentru că îmi doresc mult să ţin intrarea liberă şi participarea la toate atelierele şi workshop-urile pentru copii. Iar pentru asta este nevoie de susţinere.
Spre exemplu, la mine în Peştişani am norocul şi bucuria ca festivalul să fie foarte susţinut de tot ceea ce ţine de administraţie, de Consiliul Judeţean şi de primarul din sat. Îmi sunt prieteni. Cu primarul din Peştişani, cu Cosmin, am crescut.
Cuzin Toma: „Andi Vasluianu este unul dintre cei care au avut un impact foarte puternic şi benefic asupra mea"
Colaj realizat de Cuzin Toma / foto: arhiva personală
Paginademedia.ro: Poate, în timp, îţi vor ridica acolo o statuie...
Cuzin Toma: Îmi doresc doar ca nişte oameni să zică, la un moment dat, „Mulţumesc, Cuzin, ne-ai deschis o uşă”. Aşa cum să le zic şi eu altora care mi-au deschis o uşă...
Paginademedia.ro: Şi cine spui cu că ţi-a deschis cele mai importante uşi până acum?
Cuzin Toma: În primul rând, Cristina. Uşile deschise te ajută să crezi în tine. În cazul meu au fost până acum trei-patru întâlniri magice, cum le numesc eu, cu nişte oameni. Întâlniri care pot dura o zi, o jumătate de oră sau mai mult, dar te pot marcha pe viaţă.
Andi Vasluianu este unul dintre cei care au avut un impact foarte puternic şi benefic asupra mea. A crezut în mine. Cred că asta ne ajută cel mai mult în viaţă. Faptu că sunt nişte oameni care cred în tine...
Paginademedia.ro: Şi cei care nu ne arată că au încredere în noi... Ce crezi că îi face să fie răi?
Cuzin Toma: Invidia şi neputinţa. Asta ne face să fim răi, să ne ascundem slăbiciunile, plăcerile şi dorinţele. Atunci când ni le expunem, sunt remarcate şi, la un moment dat, devin arme pentru ceilalţi. Asta până când îţi dai seama că totul depinde de tine.
Pentru mine a mai fost foarte importantă întâlnirea cu domnul Cătălin Naum, care a avut teatrul Podul. Era un pedagog foarte bun şi ştia să te facă să vezi dacă vrei sau nu să faci meseria asta.
Paginademedia.ro: Tu de ce cerzi că ai ales-o?
Cuzin Toma: Fără să îmi dau seama din prima, cred că am ales acest drum tocmai pentru a putea să fac ce fac astăzi cu Festivalul Film în Sat.
Cred că este datoria mea să ajut şi alţi oameni, dacă ea am avut un câştig atât de mare şi social, şi profesional, şi personal, prin renunţarea la a-mi fi ruşine, prin creşterea şi evoluţia mea datorate culturii şi educaţiei.
Şi notorietatea câştigată în Las Fierbinţi este perfectă pentru ceea ce fac. Sunt convins că acesta este unul dintre rolurile mele. Şi dacă nu voi face asta aş fi egoist, meschin şi o să mă judec. Şi nu prea-mi place să mă judec...
Cuzin Toma: „Cel mai încărcat emoţional film a fost Comoara, unde am jucat cu Cristina şi Nicodim"
Alături de fiul său, Nicodim, în filmul „Comoara" regizat de Corneliu Porumboiu şi lansat în 2015
Paginademedia.ro: Apropos despre Las Fierbinţi... Ce rol a avut şi are în viaţa ta?
Cuzin Toma: Cred că Las Fierbinţi are un aport foarte important, la fel ca personajul pe care l-am făcut (Firicel, n.r.), în crearea acestui festival. Dar nu am voie să folosesc numele decât dacă fac un parteneriat cu ei.
Paginademedia.ro: Care ţi-au fost cele mai dragi proiecte pe care le-ai făcut pentru cinematografie?
Cuzin Toma: Toate, dar cel mai încărcat emoţional a fost „Comoara”, unde jucat cu Cristina şi cu Nicodim. Şi asta pentru că a fost o chestie personală, care m-a emoţionat, eram cu familia mea. În rest am făcut cu plăcere orice personaj.
Orice proiect în care am fost şi am stat, mai mult sau mai puţin, a fost încă o treaptă spre a deveni eu cu Cuzin Toma de mai târziu. De fapt despre asta e vorba.
Paginademedia.ro: Copilaşii tăi ţi-au moştenit pasiunea pentru actorie sau pasiunea soţiei pentru artă?
Cuzin Toma: Sunt destul de creativi şi au deja o cultură artistică destul de mare. Cântă la pian, la chitară, voce. Nicodim face animaţii, are un canal de YouTube singur. Încă nu au conturi sociale, nu a avut nici telefoane până în pandemie, când trebuia să comunice.
Sunt nişte copii pe care i-am crescut prin educaţie culturală şi prin cultură. Adică nu prin impunere, nu prin cerinţe, nu prin condiţionări din partea mea. Am încercat, pe cât posibil, să le ofere o gamă cât mai mare de activităţi din care să-şi aleagă.
I-am învăţat să nu-şi definească încă ce vor să facă, să nu-şi aleagă încă ceva pentru viitor, pentru că e mai bine să fii deschişi la cât mai multe.
Cuzin Toma: „Băiatul, Nicodim, se gândeşte la Ştiinţe Politice şi Regie, fata, Meda, la Arte”
Meda, fiica lui Cuzin Toma, doreşte o carieră în Arte, precum mama sa, Cristina / foto: arhiva personală
Paginademedia.ro: Câţi ani au acum?
Cuzin Toma: Nicodim are 17 ani, iar fetiţa, Meda, a făcut 14 ani, tocmai şi-a luat buletinul.
Paginademedia.ro: Sunt mari, gata...
Cuzin Toma: Da, învăţ de la ei de multe ori... Copiii văd lumea frumos.
Paginademedia.ro: Şi care crezi că sunt chestiile cele mai interesante despre viaţă pe care le-ai învăţat de la ei?
Cuzin Toma: Cred că de la copiii mei au învăţat ce înseamnă într-adevăr iubirea, ce înseamnă să iubeşti cu-adevărat.
Paginademedia.ro: Ţi-e teamă să nu-i dezamăgeşti?
Cuzin Toma: Pe copil nu îl dezamăgeşti niciodată. Copilul nu vede greşeala, ci vede că merge mai departe. Copilul te vede pe tine cum treci prin toate şi el are de învăţat şi din ceea ce faci tu bun şi din ceea ce faci rău.
Eu sunt de principiu să nu fereşti de copii ceea ce faci, dar nici să nu pui lupa. Iar dar dacă s-a-ntâmplat să vadă sau să observe ceva, mai bine le explici.
Paginademedia.ro: Ştii către ce facultăţi şi-ar dori să se îndrepte?
Cuzin Toma: Băiatul, pentru că îi place şi istoria foarte mult, cred că se gândeşte la Facultatea de Ştiinţe Politice. Poate o să ajungă un administrator al societăţii. Dar vrea şi Regie, Scenaristică şi Montaj. Iar fata ar vrea Arte.
Paginademedia.ro: Ia-i implicat şi pe ei în realizarea festivalului Film în Sat?
Cuzin Toma: Da, au fost voluntari.
Paginademedia.ro: Ştiu că sunteţi în pline filmări cu Las Fierbinţi.
Cuzin Toma: Da, suntem în anul 12, sezonul 23. Suntem o familie, dar o familie veche. Suntem o familie mai ales din punctul de vedere al profesiei şi al performanţei pe care o facem.
Atunci când stai mai mult timp într-un loc, cu cineva, asta te face să fii ca într-o familie, să îl respecţi pe celălalt, să nu ai tendinţa să fii tu mai bun, pentru că nu este o competiţie, nu este o concurenţă. Las Fierbinţi a devenit un personaj colectiv.
Asta este şi familia: un personaj colectiv. Gândim la fel, mergem în aceeaşi direcţie şi faptul că am reuşit să facem asta timp de 12 ani asta ţine şi proiectul.
VIDEO. Imagini din noul film de Cinema în care a fost distribuit, „Libertatea”, de Tudor Giurgiu - va avea premiera în data de 6 octombrie
Paginademedia.ro: Un nou film, în Cinema?
Cuzin Toma: Am scos „S.B.C.R.D.F.”, al lui Iura Luncaşu, apar şi în „Libertatea” al lui Tudor Giurgiu... Şi cam atât anul ăsta, nu prea am mai avut timp, deşi am mai fost solicitat în vreo două proiecte. Dar e destul de complicat, pentru că Las Fierbinţi ocupă destul de mult timp...
Paginademedia.ro: Ţi s-a întâmplat vreodată să pierzi un proiect din cauza filmărilor pentru Las Fierbinţi?
Cuzin Toma: Nu pierzi niciodată, alegi. Şi eu fac alegerile pe termen lung.
Paginademedia.ro: Şi care e cel mai mare proiect pe care ai ales să nu-l faci, fiindcă făceai Las Fierbinţi?
Cuzin Toma: Când am început Las Fierbinţi am fost chemat la un film în Anglia, la care am renunţat. Şi am mai avut de făcut o alegere atunci când am terminat facultatea. Trebuia să fac o producţie pentru care trebuia să fiu 45 de zile plecat în Italia, Israel, Germania, era o producţie italiană...
Şi am avut de ales: fie să fac filmul „Cele ce plutesc” (2009) al lui Mircea Daneliuc, fie rolul Caliban în spectacolul „Furtuna” de Shakespeare în regia Cătălinei Buzoianu şi cu ocazia asta să mă şi angajez la Teatrul Mic.
Şi atunci am ales să rămân în Bucureşti, deşi nu aveam un rol principal. Să fi plecat imediat după facultate din România era riscant. Am gândit că mai bine să rămân aici, să prind rădăcini. Apoi te poţi întinde peste tot.
GALERIE FOTO. Este angajat la Teatrul Mic, unde joacă în mai multe spectacole
[Gallery 3]
Paginademedia.ro: De ce ai ales Las Fierbinţi în defavoarea unui proiect în Marea Britanie?
Cuzin Toma: Simplu, am avut intuiţie. Am avut intuiţia că aici e ceva sigur, că o să ţină cel puţin trei-patru sezoane. Mi-a plăcut proiectul foarte mult, era o certitudine. Acolo aş fi fost folosit o dată, aici se folosesc de mine, e ceva pe termen lung, au nevoie de mine.
Şi eu am vrut să prind rădăcini aici. Ultumii ani de facultate şi primii ani după ce termini cred că sunt cei mai importanţi. Dacă-i ratezi pe ăia şi nu-ţi păstrezi acelaşi ritm de muncă şi de căutare, e mai greu după aceea să te legi. Şi cred că asta a fost dorinţa mea, să prind ceva aici.
Paginademedia.ro: Dar şi acolo ţi-ai fi făcut meseria...
Cuzin Toma: Acolo aş fi fost actor într-un proiect, dar eu am vrut să fiu artist în România. În timpul facultăţii, am început să înţeleg care este diferenţa dintre valoare şi preţ. Am început să cred că pot fi un om valoros pentru mai târziu, pentru mine şi pentru ceea ce vreau să fac.
Mă interesa să să mă dezvolt mai mult, şi aici, nu în altă parte. Acolo da, eram actor, dar nu ştiu dacă aş fi devenit unul dintre artişti. Artistul devine o lanternă, e ca un proiector. Adică face ceva care străluceşte atât de tare încât la un moment dat oamenii vor să vadă sau vor să îl urmeze sub o formă sau alta. Şi cred că asta mi-am propus, cel puţin în facultate.
Că dacă fac meseria asta să o fac atât de bine încât să atrag atenţia într-un mod pozitiv sau într-un mod practic şi constructiv pentru mai târziu.
După ce am început să fac filme şi să mă reîntorc în Gorj, ăsta a fost gândul meu dintotdeauna: să pot să fac asta. Iar pentru asta trebuia să dăbândesc o notorietate, iar notorietatea o dobândeşti aici, nu în altă parte.
Paginademedia.ro: Ce anume din Las Fierbinţi ţi-a dat ţie senzaţia că o să fie un proiect care o să meargă?
Cuzin Toma: Felul în care era conturat personajul meu, Firicel, pentru că nu apucasem să citesc atunci tot scenariul. Şi secvenţele care mi s-au dat erau atât de bine scrise şi atât de bine descrise, încât nu avea cum să nu aibă succes. Atât de bine era conturat acest Firicel încât l-am proiectat pe 50 de ani. Am reuşit să-i văd viaţa.
Cuzin Toma: „Bucură-te acuma, că mâine nu te mai cunoaşte nimeni”
Alături de verişoara sa, Adelina Toma, care este şi ea actriţă şi joacă şi ea în serialul Las Fierbinţi
Paginademedia.ro: Cum ţi-a fost descris Firicel atunci de echipa de producţie?
Cuzin Toma: Un băiat de la ţară, un beţiv, în vârsta de vreo 30 de ani. Acestea sunt datele personaje pe care i le-a dat Mimi Brănescu, scenaristul de atunci. Dar atunci când un personaj e bine scris nu ai nevoie de didascalii multe, textul şi ce spune personajul îl definesc.
Paginademedia.ro: Tu cât ai pus de la tine în acest personaj?
Cuzin Toma: Capacitatea mea de a înţelege foarte bine această psihologie a oamenilor din mediul rural. Mi-a fost foarte uşor. Am adus toată experienţa şi toată viaţa mea de până în armată şi puţin de după armată.
Despre cuplul Celentano - Firicel realizat împreună cu Adrian Văncică
Alături de actorul Adrian Văncică, cel care îl interpretează pe Celentano, cel mai bun prieten al lui Firicel, în serialul Las Fierbinţi / foto: arhiva personală
Paginademedia.ro: Cuplul cu Adrian Văncică alias Celentano a fost de la început gândit aşa?
Cuzin Toma: Nu. Personajele noastre, de exemplu, apăreau doar în episoadele unu şi doi şi mai aveam apariţii şi prin episodul şase. Abia după aia, din sezonul doi, au fost şi ele scrise ca personaje principale şi ne-au făcut cuplu, şi asta pentru că au văzut să am colaborat foarte bine.
Am fost un cuplu în primul rând prin felul în care am lucrat. Eu sunt genul de actor care niciodată nu se preocupă să fie bine, ci eu sunt foarte atent la cum joacă partenerul şi în ce direcţie îşi construieşte el personajul.
Sunt atent să-l ajut prin felul în care îi spun textul. Şi el la fel. Este atât de bun partener şi actor, încât ne-am construit natural. Şi asta ne-a făcut să fim un cuplu de succes: dorinţa să-l ajutăm pe celălalt.
Paginademedia.ro: Te-ai temut vreodată că vei ieşi din proiect?
Cuzin Toma: Nu, niciodată. Eu când am intrat în proiect şi când mi-am asumat să fac meseria asta, fie în cinematografie, fie la teatru, am ştiut că n-ar trebui să caut succesul, ci performanţa. Trebuie să fii foarte conştient că vor fi tot timpul alte personaje principale şi alţi actori noi.
Şi mi-am asumat de la început acea luare de la zero de fiecare dată. Asta le şi spun de multe ori tinerilor: „Bucură-te acuma, că mâine nu te mai cunoaşte nimeni. Mâine o să intri în depresie”.
Probabil dacă intram în Las Fierbinţi de la început, poate nu mă dezvoltam aşa, poate nu ajungeam să fac performanţa pe care am reuşit să o fac. Dar am avut ocazia să mă dezvolt şi nu mi-a fost frică. Pentru că nu am căutat succesul personal niciodată şi nu m-a interesat să am un rol principal sau nu.
Paginademedia.ro: Tu ai avut vreodată vreo depresie?
Cuzin Toma: Nu, dar cea mai mare presiune pe care am simţit-o cea socială. Când ieşi afară este foarte greu să fii tu. Eu nu sunt omul care îşi pune măşti şi în viaţa privată mi-e foarte greu să ies, pentru că eu n-am trăit niciodată conştiinţa faptului că sunt la televizor, în faţa oamenilor, ore întregi, zile întregi, ani întregi şi sunt eu, Cuzin. Devine stresant uneori şi atunci prefer locuri intime, mai ferite
Cuzin Toma: „În România industria este cât este... Producătorii aleg"
Imagine din noul film în care a fost distribuit, „S.B.C.R.D.F", regizat de Iura Luncaşu
Paginademedia.ro: În cei 12 ani de Las Fierbinţi, ţi-ai negociat vreodată salariul?
Cuzin Toma: Nu. Eu cred că doar în business şi în afaceri poţi să faci chestia asta. În rest, în artă, trebui să dovedeşti. Nu trebuie să cauţi un preţ, ci să-ţi dobândeşti o valoare. Şi cred că cea mai bună negociere cu un producător de film este propria ta performanţă.
Hai să fim serioşi, în România industria este cât este. Producătorii aleg, regizorii aleg nişte actori, producătorul dă nişte bani, în funcţie omul respectiv. Ceea ce îţi creşte ţie încasările este performanţa pe care o faci şi evoluţia ta. Nu m-a interesat foarte mult pe mine să negociez un preţ al unui contract, cât m-a interesat în ce joc, ce colegi am...
Paginademedia.ro: Ce vedem cu tine în teatru?
Cuzin Toma: „Emigranţi”, de Claudiu Istodor, unde joc cu Tudor Aaron Istodor, „Ţinutul din miezul verii”, de Vlad Massaci, „Vinovat, nevinovat”, de Gelu Colceag, „Doamne fereşte”, de La Bugnar, spectacol abia ieşit la finalul stagiunii trecute, toate acestea la Teatrul Mic.
Paginademedia.ro: Te mai duci la castinguri?
Cuzin Toma: Sigur că da. Orice regizor bun, oricât de mare eşi, oricât de cunoscut şi oricât de bun actor eşti trebuie să dea casting.
Paginademedia.ro: Ai avut de suferit din cauza rolului din Las Fierbinţi să nu mai primeşti şi alt tip de roluri, o perioadă?
Cuzin Toma: Nu, am avut ocazia să joc şi altceva. Ce am făcut în filmul lui Cornelu Porumboiu, în „Comoara” (din 2015, n.r.), un film de artă, e ceva total diferit. La fel în „Aferim”, de Radu Jude (tot în 2015, n.r.). Şi pentru toate aceste roluri am dat casting.
Paginademedia.ro: Te consideri un actor bun de casting?
Cuzin Toma: Eu sunt un actor prost de casting, dar după aia am avut bucuria să surprind regizorii pe platourile de filmare. Eu iau castingul ca pe o zi de flmare, foarte în serios.
Cuzin Toma: „Am fumat odată un joint. Nu mă defineşte consumul. Nu am fost niciodată judecat pentru aşa ceva, nu este cazul”
foto: arhiva personală
Paginademedia.ro: Citeşte Toma Cuzin presa?
Cuzin Toma: Rar.
Paginademedia.ro: În toţi anii care au trecut de când eşti tu foarte prezent pe TV, care este titlul care te-a deranjat cel mai mult din tot ceea ce s-a scris despre tine?
Cuzin Toma: Mă deranjează tot ce apare în ştirile din ziarele de scandal, pentru că sunt nişte meschini, nişte profitori care-ţi folosesc munca pentru a-şi vinde nimicurile de fapt. Cred că mai fair-play pentru ei ar fi ca în loc să zică Firicel, să-mi folosească numele şi să spună exact ce am făcut. De multe ori îţi îţi dă un titlu şi când citeşti e un nimic.
Paginademedia.ro: Care e titlul care te-a necăjit cel mai mult?
Cuzin Toma: Ultimul e „Firicel a intrat la puşcărie”. Cred că ştirile de scandal distrug vieţi. Dar nu neapărat viaţa personală a acelui implicat în scandal, că poate e adevărat şi a făcut o greşeală, ci a părinţilor, a bunicilor de acasă.
Cuzin Toma: „Sunt şi cel care a dat în judecată asociaţia care colectează şi administrează drepturile conexe şi drepturi de autor ale tuturor artiştilor"
Paginademedia.ro: Dar cum au rămas lucrurile în ceea ce priveşte acele ştiri cu tine despre consumul de droguri?
Cuzin Toma: A fost un proces, care s-a înschis şi a fost reinterpretat. Nu am fost niciodată judecat pentru nici un consum. Am făcut greşeala în 2018, a fost un an al slăbiciunilor mele.
Munceam foarte mult şi din prostie am făcut greşeala să mă urc la volan de două-trei ori neavând permis sau permisul suspendat.
Şi asta este fapta pentru care am fost judecat. Iar procesul s-a închis fără a fi condamnat sub nici o formă. Am avut un dosar cu aceeaşi faptă, repetată, într-o perioadă de timp destul de scurtă şi cred că procurorul a judecat corect în ceea ce priveşte, indiferent ce zic gurile rele.
Cred că oamenii au mai multe beneficii de pe urma mea decât să mă condamne ceva ce nu a deranjat pe nimeni. Dar prin acele ştiri deranjezi pe cei din jurul meu.
Eu sunt asumat cu mine, mă ştiu. Dar să ţii zece ani povestea asta...
Cred că sunt alte interese, pentru că sunt şi cel care a dat în judecată o bancă şi a câştigat un proces...Sunt şi cel care a dat în judecată, se ştie foarte bine, asociaţia care colectează şi administrează drepturile conexe şi drepturi de autor ale tuturor artiştilor - e vorba despre o instituţie care nu e de stat şi colectează anual câte 20-30 de milioane de euro, iar artiştii mor de foame, efectiv.
Atunci când deranjezi oamenii eşti deranjat şi tu. Îm iasum greşelile, îmi recunosc şi regret faptele, evident, dar nu este cum spune presa.
Cuzin Toma: „Nu am fost niciodată judecat pentru aşa ceva. Faptele sunt altele"
Paginademedia.ro: Presa spunea că nu e vorba doar despre conducere fără permis, ci şi sub influenţa stupefiantelor.
Cuzin Toma: Tocmai de asta am şi spus că nu am fost niciodată judecat pentru aşa ceva, pentru că nu este cazul.
Paginademedia.ro: Libertatea spune că au fost închise dosarele în care actorul din Las Fierbinţi a fost anchetat pentru consum şi conducere sub influenţa stupefiantelor.
Cuzin Toma: A fost o ştire doar, faptele sunt altele. Eram doar fără permis şi doar mutam maşina pentru 200 de metri. Nu eram inconştient să conduc în trafic. Dar acolo nu spune şi că mi s-a confiscat maşina de două ori, în mod ilegal? Nu a fost dovedit consumul, altfel aş fi fost anchetat de DIICOT.
Paginademedia.ro: Se spune în acel articol din Libertatea că Toma Cuzin are cazierul curat, după, în 2007 şi în 2020, magistraţii au închis dosarele în care actorul a fost cercetat pentru că a fost prins de alte trei ori cu droguri în maşină.
Cuzin Toma: Dacă era aşa eram la puşcărie, vă garantez. Sunt dosare vechi acelea. A fost o singură prostie. S-a întâmplat să mă vadă la un moment dat fumând, nici eu nu ştiu ce. Dacă vă uitaţi, nu există o sondamnare. Există oameni care se duc şi fac reclamaţii sau pârăsc... După care sufli şi în iaurt...
Cuzin Toma: „S-a lansat un zvon, că aş fi o persoană agresivă"
Paginademedia.ro: Asta ar fi din cauza notorietăţii numelui zici?
Cuzin Toma: Să vă dau un exemplu: aveam proces în luni sau marţi şi mie duminică mi s-a ridicat maşina din faţa porţii. Mie şi asociatei mele. De ce? Pentru că s-a lansat acest zvon, că aş fi o persoană agresivă. Şi pentru că eu am îndrăznit să mă duc acolo să mă cert cu ei au lansat această idee, că sunt foarte agresiv şi recalcitrant. Şi au încercat de mai multe ori să mă facă să reacţionez...
Paginademedia.ro: Doar ca să te enerveze?
Cuzin Toma: Şi au venit trei maşini, trei echipaje poliţie să ridice o maşină personală, pentru motivul pentru că este abandonată, deşi eu am vorbit deja cu ei că maşina nu este abandonată.
Apoi ai mai venit odată şi au spus că nu are impozit, deşi are şi impozit, apoi că nu are asigurare, am plătit asigurarea, şi ultima oară au venit la o maşină pe care nu o mai foloseam de un an, dar era în faţa porţii. Nici măcar nu ocupa un domeniu public... Şi mi-au ridicat-o până la urmă, pe motiv că nu avea ITP. Maşină care stătea pe loc...
Mi-au spus că a apărut o lege acum un an care spune că dacă n-ai asigurare, ITP şi impozitul plătit îţi ia maşina.
Paginademedia.ro: Mai conduci?
Cuzin Toma: Da, am permis.
Paginademedia.ro: Mai ai ceva de spus despre acele moment?:
Cuzin Toma: Am fumat odată o ţigară, un joint, şi nu mi-e ruşine s-o spun. Nu ştiu de ce se incriminează. Dacă ne uităm în jur, e o plantă pe care o găseşti şi pe câmp... Dar nu mă defineşte nici consumul, nici nimic.
Ce fac eu la mine în casă, ce am făcut la mine în maşină, aceste presupuneri şi această hăituire pe care am avut-o ani de zile se pune în balanţă cu ceea ce fac şi ceea ce am făcut.
Atâta timp când nu a fost nici un proces deschis de DIICOT pentru consum, trafic sau deţinere de droguri, eu cred că ar fi bine să luăm în calcul şi să credem decizia procurorului.
Greşelile bineînţeles că trebuie plătite, dar la adevărata pagubă pe care au făcut-o.
VIDEO. Cuzin Toma: „Eu influenţez prin ceea ce fac, nu prin vicii" - Imagini de la prima ediţie a Festivalului Film în sat
Paginademedia.ro: Fiind o persoană publică ai o oarecare responsabilitate în ceea ce priveşte influenţarea publicului.
Cuzin Toma: Absolut şi trebuie să influenţăm în bine. Dar faptele contează întotdeauna. Şi atunci cred că asta trebuie pus în balanţă: faptele.
Eu influenţez prin ceea ce fac şi prin fapte, nu prin vicii, că atunci intrăm în nişte discuţii.
Nu analizăm după vicii, plăceri şi slăbiciuni, pentru că devenim duşmani sau prieteni. S-ar putea să empatizăm cu slăbiciunile şi atunci devenim prieteni sau s-ar putea să fim de altă religie şi să deveni duşmani.
Nu ne interesează viaţa personală sau privată. Cred că faptele publice contează foarte mult. Şi chiar cred că public nu au ce să-mi reproşeze.
Când ai doi copii şi plăteşti la o grădiniţă de stat 700 lei, ca să îi ţii acolo până la prânz şi când tu la teatrul de stat unde eşti angajat iei 450 lei şi ai taxe, impozite de plătit şi rate la bancă, să nu te întrebe nimeni de unde îţi găseşti energia şi forţa, puterea sau tăria psihică să mergi mai departe şi totuşi să-ţi construieşti o carieră şi o viaţă socială destul de echilibrată. Să nu intrăm în amănunte, că aşa se pierd foarte mulţi...
Ştiţi cum se zice: în America salariul mediu este de 2.000-2.500 de dolari, iar ca să trăieşti foarte bine în clasa de mijloc îţi trebuie 1.500 dolari. Da un exemplu. Ceea ce faci tu cu restul banilor nu interesează pe nimeni.
În Germania câştigi în medie 3.000 de euro şi îţi trebuie, ca să trăieşti bine de tot 2.000 euro pe lună. Ce faci tu cu restul de 1.000 euro nu interesează pe guvernul german.
În România îţi trebuiesc vreo 7.000 lei ca să trăieşti cu doi copii, dar în medie se câştigă doar în jur de 2.500. De unde faci tu rost de restul banilor nu prea interesează pe nimeni...