Skip to main content

Povestea unui material care a ajuns din România, în presa din toată lumea! Relatările lui Adelin Petrişor despre mercenarii lui Potra din Congo, la BBC şi NBC

 
Povestea unui material care a ajuns din România, în presa din toată lumea! Relatările lui Adelin Petrişor despre mercenarii lui Potra din Congo, la BBC şi NBC

Adelin Petrişor şi povestea unui subiect care a făcut înconjurul lumii. "Niciodată nu cred că s-a întâmplat aşa. M-au căutat BBC, France 24. Am fost citat de BBC, NBC. M-au căutat din Spania, de la Channel 4 din UK", spune jurnalistul TVR.

Publicitate

De ce? „Suntem singurii occidentali care am călcat recent acolo, unde erau mercenarii români şi armata congoleză", răspunde jurnalistul pentru Paginademedia.ro.

Paginademedia.ro reface, în continuare, povestea unui material făcut de Adelin Petrişor şi preluat de marile titluri din lume. Pe scurt: jurnalistul a fost anul trecut în Goma, regiune din Congo. „Am avut noroc că îl cunoşteam pe unul dintre oamenii de încredere al lui Horaţiu Potra", spune acum. „Potra nu ar fi vrut". În ianuarie, când au izbucnit evenimentele din Congo, a reuşit să ia legătura online cu unul dintre militarii români de acolo, un material în exclusivitate. Şi aşa a pornit totul: Adelin Petrişor a fost preluat, dar şi căutat ca jurnalist care a ajuns în acea zonă (acum de conflict).

Povestea, pe larg:

Relatările jurnalistului Adelin Petrişor despre românii blocaţi, săptămâna trecută, în regiunea Goma din Congo au ajuns în presa internaţională, la titluri precum BBC, în Marea Britanie, sau NBC, în Statele Unite. 

Adelin Petrişor şi operatorul Relu Calotă au fost şi sunt singurii jurnalişti români care în august anul trecut au reuşit să relateze din zona Goma, oraş important din Congo, în care erau prezenţi şi sute de români mercenari, trimişi de Horaţiu Potra. 

În luna ianuarie, cei porecliţi „mercenarii lui Potra” au rămas blocaţi în zonă, după atacul rebelilor din M23 care au ocupat oraşul în care ei antrenau trupele guvernamentale. De data aceasta, Adelin Petrişor a fost singurul jurnalist care a obţinut mărturii de la unul dintre români. Este vorba despre Constantin Timofti, coordonator al agenţilor români de securitate. 

„Am avut patru răniţi care în prezent se află în afara oricărui pericol, care beneficiază de tratament de specialitate, fiind toţi transportabili în caz de nevoie. Noi, cei aflaţi în Goma, aşteptăm să fim evacuaţi după ce situaţia se reglementează. În prezent, gruparea M23 se află în Goma şi presupun că în câteva ore va avea controlul total asupra oraşului”, a fost una dintre mărturiile lui Timofti, în exclusivitate pentru TVR.

„Rebelii M23 au fost sprijiniţi cu trupe şi tehnică militară de ultimă generaţie din partea Rwandei şi au reuşit să ajungă pe poziţiile noastre din jurul oraşului Goma. Armata naţională a renunţat să mai lupte şi am fost nevoiţi să ne retragem. În prezent, tot personalul nostru se află în locaţii sigure”.

Mărturiile românilor au ajuns să fie preluate şi în România, dar şi în presa internaţională care acordă atenţie mare subiectelor de politică externă. 

Televiziunea britanică BBC a acordat un spaţiu important situaţiei celor aproape 300 de Români. „Pariul eşuat al RD Congo pe mercenarii români”, a titrat BBC într-un articol publicat pe site. 

„A fost o săptămână umilitoare pentru aproape 300 de mercenari români recrutaţi să lupte de partea armatei în Republica Democrată Congo.

Capitularea lor în urma unui asalt al rebelilor asupra oraşului Goma, din estul ţării, le-a spulberat şi visurile celor care s-au înscris în această misiune pentru a câştiga bani mulţi”, mai arată BBC într-un articol în care vorbeşte despre venituri de 5.000 de dolari pe lună pentru fiecare mercenar român prezent în Congo. 

Informaţia a fost preluată şi de televiziunea americană NBC News.

Cum a ajuns să preia jurnaliştii străini de la TVR?

Într-o declaraţie pentru Paginademedia.ro, jurnalistul TVR Adelin Petrişor a explicat că jurnaliştii din alte ţări nu au avut acces la regiunea Kivu de Nord, unde se aflau mercenarii români.  

Adelin Petrişor povesteşte că a rămas în contact cu câţiva dintre mercenarii aflaţi în Congo.

„Aveam legătura, îi cunoşteam pe câţiva de acolo şi l-am intervievat pe unul dintre ei pentru că ştiam că situaţia era critică, ei fiind combatanţi în ochii celor din M23, pentru că luptau alături de armata congoleză.

Am făcut un interviu cu coordonatorul lor de acolo care mi-a spus că s-au retras în baza ONU şi că nu ştiu ce o să se întâmple. Iar ONU trebuia să-i ajute să iasă, sperau ei”, ne-a declarat Adelin Petrişor. 

„Materialul acesta a fost preluat de BBC, de NBC pentru că nu erau foarte multe declaraţii din zona aceea. Jurnaliştii occidentali acolo nu prea au fost”, a explicat jurnalistul TVR.

Jurnalistul TVR a explicat că deşi BBC are corespundeţi în Africa, aceştia nu puteau ajunge în zonă pentru că nu le dădea voie guvernul.

„Este un război foarte sângeros. E vorba de o zonă cu foarte multe resurse, e vorba de o luptă sângeroasă între două grupuri etnice mari din zonă. Din nefericire, la noi politica externă e la şi altele în 90% dintre jurnale. Dar, televiziunile mari au vorbit foarte mult despre ce se întâmplă acolo, şi înainte de intrarea rebelilor în Goma, dar şi după.”

Totodată, jurnalistul a povestit pentru Paginademedia.ro cum a ajuns, anul trecut în septembrie, într-o zonă atât de dificilă. 

„Înainte să ajungem acolo, noi am scris tot anul despre ei pentru că au fost atacaţi şi au murit români. Şi m-am chinuit să ajung acolo pentru că ştiam că sunt nişte sute de români, nu ştiam exact câţi erau.

Mi s-a părut o ştire foarte importantă: nişte sute de români într-un război de care habar nu au românii şi nici jurnaliştii nu ştiu mare lucru. A fost un subiect foarte interesant”, ne-a mărturisit el. 

Adelin Petrişor povesteşte că a încercat de mai multe ori să ajungă în zonă. „Potra nu prea a vrut”, a completat el. 

„Norocul meu a fost că îl cunoşteam pe unul dintre oamenii de încredere ai lui Potra, l-am întâlnit la un moment dat în Afganistan, pentru că făcea parte din forţele speciale ale Armatei Române. Ei ne-au întrebat, după ce au pierdut vreo patru oameni pe acolo dacă am vrea să venim şi le-am spus că am vrea să venim dacă ne lăsaţi să punem toate întrebările pe care vrem să le punem.

Ne-au zis că nu avem nicio restricţie, că putem să întrebăm ce vrem, cum vrem. De altfel, am şi făcut un material despre cât de controversat e Potra, l-am întrebat şi pe el despre controverse. Adică, relaţia cu Rusia, părerea despre războiul din Ucraina, părerile pro-ruse, vizitele de la ambasada Rusiei şi toate lucrurile astea, mercenariatul din Africa”, a povestit el. 

Jurnalistul TVR povesteşte că şi după vizita din septembrie în Goma a fost contactat de presa străină, de la BBC Africa, de pe zona de security, şi de la cei de France24, pentru a afla informaţii din zonă, „pentru că era o nebuloasă pentru toată presa occidentală.”

Armata Republicii Democrate Congo era foarte închisă, nu primea jurnalişti în zonă şi era foarte complicat de ajuns acolo. „Dacă încercam direct prin RD Congo nu cred că reuşeam. Îţi trebuie un permis special să filmezi în zonă, deci ar fi fost mult mai complicat”, a mai spus Adelin Petrişor.

Şi cum a ajuns totuşi în cea mai fierbinte regiune din Congo?

„Exact prin ei (mercenarii români - n.r.). Bine, am luat viză şi tot tacâmul, dar ei erau cei care s-au ocupat de partea de acreditări, îţi trebuie tot felul de aprobări ca să filmezi în regiunea Kivu de Nord.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus