VIDEO. Ambasada SUA la Bucureşti a lansat săptămâna aceasta o campanie de conştientizare pentru a combate dezinformarea şi a stimula receptarea informată a mesajelor media.
O serie de video-uri explorează impactul negativ pe care informaţiile false sau înşelătoare îl pot avea asupra relaţiilor noastre şi a altor momente din viaţa cotidiană.
Video-urile oferă, de asemenea, o serie de sfaturi utile despre cum putem să recunoaştem mai uşor dezinformarea, precum:
- Fiţi atenţi la ştirile senzaţionaliste – Verificaţi întotdeauna ştirile din mass-media în mod critic, dincolo de titlu, deoarece clickbait-ul poate fi adesea înşelător.
- Verificaţi informaţiile din surse multiple – Consultaţi mai multe surse pentru a stabili dacă ceea ce aţi citit în mass-media este o opinie, un fals sau un fapt. Doar pentru că o parte a unui articol este adevărată, nu înseamnă că întregul articol este, de asemenea, adevărat.
- Ţineţi cont de faptul că imaginile, materialele video şi audio pot fi modificate – Atenţie la imaginile manipulate prin AI inserate în fotografii şi identificaţi orice inexactitate, cum ar fi asimetriile sau detaliile ciudate.
- Atenţie la profilurile false de pe reţelele de socializare – Fiţi atenţi dacă acele conturi au fost create recent, dacă postează excesiv, dar comentează rar, sau dacă au o singură imagine de profil care pare suspectă.
- Protejaţi-vă atât pe voi, cât şi prietenii şi familia – Nu transmiteţi informaţii de care nu sunteţi siguri.
VIDEO - Campanie
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro