
VIDEO. „Mi s-a întâmplat în fiecare an să fiu surprins şi ştiu şi ce mă surprinde. Mă surprinde când habar n-am cine e în faţa mea şi văd un om, dar n-am de unde să ghicesc în ce zonă are abilităţi sau talente, ne povesteşte Andi Moisescu, într-un interviu video pentru Paginademedia.ro.
Andi Moisescu, unul dintre juraţii show-ului de la Pro TV, a dat câteva detalii despre aceşti 15 ani de când face parte din echipa emisiunii.
Cele mai dificile momente?
Andi Moisescu:
"Cele mai grele nu-uri sunt acelea pe care trebuie să le dai copiilor. E foarte dificil pentru un copil, care ori crede el, ori a fost încurajat să creadă poate mai mult decât e cazul pentru momentul la nivelul la care a ajuns el acolo.
E foarte greu să-i spui unui copil că uite, poate nu e chiar aşa cât ţi-au spus toţi din jurul tău. E foarte dificil şi au fost de multe ori situaţii în care n-am avut puterea asta." (...)
Sunt foarte mulţi copii care au calităţi deosebite, adică voci bune, ureche muzicală, tot ce vrei. Din fericire, nimeresc într-un context din ăsta nefericit, în care îndrumătorii lor îi pun să cânte demonstrativ. Genul programului, festivalul de pe vremuri, ştii."
Vineri, 23 mai, Pro TV va difuza finala Românii au talent, de la 20.30. 10 concurenţi vor lupta pentru premiul de 120.000 de euro şi pentru titlul de cel mai talentat român. De asemenea, locurile 2 şi 3 vor fi recompensate cu 20.000, respectiv 10.000 de euro.
Finaliştii sezonul 15 Românii au talent sunt:
- Alexia Tudose (cântăreaţă)
- Ianis Pîrşe (cântăreţ la ţambal)
- Hakuna Matata (acrobaţi)
- Gabriel Doda (dansator)
- Damaris Lupu (contorsionistă)
- Sara Hanţ (interpretă de muzică populară)
- Marius Moldovan (rapper)
- Simona Beşleagă (solistă muzică folk)
- Miruna Ungureanu (cântăreaţă)
- Famous by D-Strict (dans contemporan)
Detalii, în continuare:
Despre prejudecăţile legate de concurenţi
„Mă uit la concurenţi şi mi se pare, şi zic, mamă, ăsta o să fie ceva vrăjeală maximă. Te poate deruta, poate stângăcia lui când intră pe scenă, poate emoţia lui, poate felul în care e îmbrăcat sau poate că de la emoţie se fâstâceşte când vorbeşte la început şi zici mama, acuma o să fie... stai să vezi.
În zona de cântat ştiu că am avut de multe ori situaţia asta, adică m-am uitat şi am zis mamă, stai să vezi, pe ăsta e necaz. Deci o să fie ceva, o raznă de aia totală. Îmi aduc aminte în primul sezon, la Narcis Ianău, eu când l-am văzut pe Narcis prima oară mie nu mi-a transmis nimic sigur.”
Andi Moisescu, un jurat mai „exigent” în anumite cazuri
„Am sesizat că mi se întâmplă uneori chestia asta şi simt nevoia să fiu, între ghilimele, mai exigent, că nu e genul meu de program favorit. Când mi se pare că cineva încearcă să mă convingă de ceva mai mult decât e cazul.
Când cineva încearcă să pozeze în altceva decât e, atunci simt nevoia să fiu uşor exigent. Tot la cazurile de cântat se întâmplă.”
VIDEO. Andi Moisescu, unul dintre juraţii de la Românii au talent
Paginademedia.ro: Ce te mai poate surprinde după 15 ani?
Andi Moisescu: Păi habar n-am, dar experienţa mea de până acuma îmi arată că întotdeauna ceva te mai poate surprinde, pentru că eu am căzut în această capcană, nu ştiu de ce, dar mi s-a părut că după vreo patru-cinci sezoane aşa, am zis gata, eu cred că am înţeles care e treaba cu showul ăsta şi practic am văzut tot.
Ştiu că am avut o discuţie la un moment dat prin sezonul trei, cred, sau patru - noi la masa jurului şi am zis băi, de acuma gata măi, că de aici încolo e limpede pentru toată lumea şi cam care e nivelul, adică cine nu se mai ridică la nivelul ăla n-are rost să mai... ce atâtea da-uri şi nu ştiu ce.
În realitate îţi spun că mi s-a întâmplat în fiecare an să fiu surprins şi ştiu şi ce mă surprinde. Mă surprinde când habar n-am cine e în faţa mea şi văd un om, da, n-am de unde să ghicesc în ce zonă are abilităţi sau talente.
Şi fiecare om îţi inspiră ceva, da, te uiţi şi zici - noi mai avem exerciţiul ăsta şi îl fac din când când cu colegii de la masa juriului, ia ziceţi ce credeţi că o să facă? Ştii că-i vedem când sunt la interviu cu Pavel şi Smiley, aşa cu coada ochiului. Şi crezi că o să facă? Şi unu zice, eu cred că ăsta scuipă flăcări. Şi uneori îi ghicim şi alteori nu-i ghicim sub nicio formă.
Adică se poate întâmpla ca un om, te uiţi la el, uite, mă uit la tine, dar pe tine te ştiu şi am o percepţie legată de tine, dar un om de care n-ai nicio percepţie legată, tot îţi spune ceva în primele 20 de secunde, chiar dacă nu vorbeşte. Şi zici a, păi, cred că ăsta poate să facă cam aşa. Şi se întâmplă uneori că-ţi face şi ceva neaşteptat şi la un nivel neaşteptat şi atunci rămâi cu gura căscată şi asta te uimeşte.
Chiar dacă e departe de perfecţiune, că lumea rămâne cu impresia că publicul aşteaptă să vadă un moment perfect, nu, publicul aşteaptă să fie surprins.
Paginademedia.ro: Ai avut momente în care ai avut anumite prejudecăţi legate de concurenţi?
Andi Moisescu: Da, adică mă uit şi mi se pare şi zic, mamă, ăsta o să fie ceva vrăjeală maximă. Te poate deruta, poate stângăcia lui când intră pe scenă, poate emoţia lui, poate felul în care e îmbrăcat sau poate că de la emoţie se fâstâceşte când vorbeşte la început şi zici mama, acuma o să fie... stai să vezi.
Paginademedia.ro: Poţi să-mi dai un exemplu, două?
Andi Moisescu: Punctual aşa nu-mi aduc aminte. În zona de cântat ştiu că am avut de multe ori situaţia asta, adică m-am uitat şi am zis mamă, stai să vezi, pe ăsta e necaz. Deci o să fie ceva, o raznă de aia totală. Îmi aduc aminte în primul sezon, la Narcis Ianău, eu când l-am văzut pe Narcis prima oară mie nu mi-a transmis nimic sigur.
Adică era şi primul sezon da, habar n-aveam. Dar ştiu că n-am avut nici cea mai mică aşteptare în ce-l priveşte. Mamă şi când a început să cânte, prima oară e şocant, pentru că el cânta cu vocea aia foarte subţire de contratenor da, ăla e primul şoc pe care îl ai. Şi aproape că era, tu nu ştiai să râzi sau să fii uimit.
După aia când descopereai la ce nivel cântă un copil de care nu auziseşi până atunci, nu ştiu, că am rămas tâmpit, dar prima oară eu nu i-am dat credit. Şi mi s-a mai întâmplat asta de multe ori, la momente în care erau extrem de spectaculoase şi la care n-am dat credit. Am zis cum, ce pot să fie acum.
Paginademedia.ro: Sunt tipuri de momente la care eşti mai exigent decât în cazul altora?
Andi Moisescu: Am sesizat că mi se întâmplă uneori chestia asta şi simt nevoia să fiu, între ghilimele, mai exigent, că nu e genul meu de program favorit. Când mi se pare că cineva încearcă să mă convingă de ceva mai mult decât e cazul. Când cineva încearcă să pozeze în altceva decât e, atunci simt nevoia să fiu uşor exigent. Tot la cazurile de cântat se întâmplă.
Sunt foarte mulţi copii care au calităţi deosebite, adică voci bune, ureche muzicală, tot ce vrei. Din fericire, nimeresc într-un context din ăsta nefericit, în care îndrumătorii lor îi pun să cânte demonstrativ. Genul programului, festivalul de pe vremuri, ştii. Tu simţi că nu e din zonă, dar ea se străduieşte, o alegere care nu i se potriveşte sub nicio formă. E un cântec care e clar că nu-i place.
Tu încerci să mă faci pe mine, hai că acum eu simt nevoia să mă împotrivesc. Mi se pare că tu încerci să mă păcăleşti, încerci să mă împingi. Şi atunci eu mă pun pe călcâie. Cred că asta e explicaţia, pentru că altfel nu-mi face plăcere să fiu exigent.
Paginademedia.ro: Te-ai impus ca un jurat care ambalează foarte frumos, inclusiv nu-urile? Care e printre cele mai grele nu-uri pe care ar trebui să le explici concurenţilor?
Andi Moisescu: Cele mai grele nu-uri sunt acelea pe care trebuie să le dai copiilor. E foarte dificil pentru un copil, care ori crede el, ori a fost încurajat să creadă poate mai mult decât e cazul pentru momentul la nivelul la care a ajuns el acolo. E foarte greu să-i spui unui copil că uite, poate nu e chiar aşa cât ţi-au spus toţi din jurul tău. E foarte dificil şi au fost de multe ori situaţii în care n-am avut puterea asta.
Adică mi s-a părut că nu ajut cu nimic. Ar fi o traumă mult prea mare pentru un copil, ar înţelege doar adultul care poate l-a lăsat să creadă că a ajuns la un nivel la care n-a ajuns încă şi mi s-a părut că nu n-are niciun rost să mă războiesc eu cu adultul din spatele lui, şi că mai bine o să descopere în timp, dar alea sunt momentele cele mai dificile în care trebuie să-i spui cuiva nu, cuiva care nu are capacitatea de înţelegere atât de ridicată.
Eu şi când aveam 16 ani aveam impresia despre mine că sunt buricul pământului. Eu după aia când a început să-mi vină mintea la cap mi-am dat seama că eram departe de adevăr. Dar atunci eu chiar credeam.
Paginademedia.ro: Care sunt pariurile tale pentru această ediţie?
Andi Moisescu: Nu mai fac de mult pariuri. Am făcut în fiecare an şi aproape de fiecare dată am pierdut (...).
Ce pot să spun este că în momentul ăsta mi-aş dori să câştige un Golden Buzz de-al meu, dar nu ştiu de ce simt că iar o să fie unul de la colegii mei.
Paginademedia.ro: Eşti pregătit pentru încă un sezon?
Andi Moisescu: Eu sunt întotdeauna pregătit pentru un sezon. Sper să fie toată lumea pregătită pentru încă un sezon. Eu îmi doresc încă un sezon de Românii au talent. La fiecare sfârşit de sezon îmi doresc să se întâmple un nou sezon de Românii au talent. Îmi place foarte mult producţia asta, mi se pare că în continuare e relevantă şi are noimă.
Îmi place pentru că îmi place foarte mult când oamenii au parte de un context în care sunt susţinuţi să aibă curaj, să scoată din interiorul lor ceva ce face parte din ei şi în care ei cred cel mai mult.
Citeşte şi: VIDEO. Pavel Bartoş, despre concurenţii Românii au talent: „Sunt alături de toţi şi temerea mea e să nu se inhibe şi să nu dea tot ce are mai bun pe scenă”. Încep semifinalele
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro