Skip to main content

VIDEO. „Cine e narcisistul ascuns. Am aflat cum recurge acesta la manipulare”. Mirela Vaşadi începe la Euronews sezonul 3 din Arta de a fi. De când?

 
VIDEO. „Cine e narcisistul ascuns. Am aflat cum recurge acesta la manipulare”. Mirela Vaşadi începe la Euronews sezonul 3 din Arta de a fi. De când?

Arta de a fi, sezon nou. Proiectul este din 2022 la Euronews România, dar a debutat la TV acum aproape zece ani. Producătoarea şi prezentatoarea, Mirela Vaşadi, spune povestea primei emisiuni din televiziunea autohtonă care este dedicată sfaturilor practice din domeniul Psihologie şi autocunoaştere. Am aflat şi cum vor fi ediţiile Arta de a fi din sezonul 3. „Este o emisiune de educaţie psihologică, de igienă mentală şi reglare emoţională”, spune Mirela Vaşadi. Întrebată care este ediţia preferată, Mirela Vaşadi oferă pentru cititorii Paginademedia.ro video cu ediţia respectivă: „Cine e narcisistul ascuns. Am aflat cum recurge acesta la manipulare”.

Publicitate

Arta de a fi, sezonul 3, începe la Euronews România sâmbăta viitoare, 30 septembrie. Emisiunea va fi difuzată în zilele de sâmbătă şi duminică, de la ora 14.30.

Mirela Vaşadi: „Arta de a fi este o emisiune de educaţie psihologică, de igienă mentală şi reglare emoţională. Pune accent pe conştientizarea unor situaţii mai dificile de viaţă, mecanismele interioare care determină diferite reacţii”.

Întrebată care este cea mai mare satisfacţie pe care i-o aduce acest proiect, Mirela Vaşadi răspunde:

„Faptul că putem ajuta oamenii în mod concret. Învăţăm, ne dezvoltăm împreună, înţelegem mai bine ce anume ne-a adus într-o situaţie care nu ne face bine şi cum putem să trecem prin ea.”

GALERIE FOTO. Mirela Vaşadi a debutat ca reporter de ştiri şi mulţi ani a lucrat în acest domeniu pentru Pro TV şi Realitatea

Paginademedia.ro: Ce veşti ai despre noul sezon Arta de a fi? Care este formatul? Se schimbă ceva în felul în care este construită emisiunea?

Mirela Vaşadi: Formatul rămâne acelaşi: o emisiune de psihologie care pune accent pe conştientizarea unor situaţii mai dificile de viaţă, mecanismele interioare care determină diferite reacţii.

De ce facem anumite alegeri, în ce condiţii se manifestă fragilitatea ori agresivitatea, cum se pot vindeca traumele, prin ce procese psihologice suntem nevoiţi să trecem ca să putem schimba diverse tipare de gândire.

Cum ne cultivăm virtuţile şi ne orientăm mai mult înspre valori morale şi spirituale. Este o emisiune de educaţie psihologică, de igienă mentală şi reglare emoţională.

De aceea, invitaţii sunt psihologi şi psihoterapeuţi cu o bună pregătire academică în domeniu, specialişti cu mai puţină expunere în social media, dar cu multă practică de cabinet.

Paginademedia.ro: La Euronews emisiunea a debutat anul trecut, dar ştiu că istoricul se întinde pe mai mulţi ani...

Mirela Vaşadi: De îndată ce am ieşit din zona ştirilor, de la Realitatea TV, unde am fost mai mulţi ani prezentatoare de ştiri şi realizatoare de emisiuni politice, economice, sociale, am scris acest format de emisiune şi am câştigat un concurs de proiecte la televiziunea publică.

Arta fericirii a fost prima emisiune de acest fel la o televiziune. Pe atunci nu se prea vorbea la TV despre psihologie, dezvoltare personală şi spirituală. Şi nici nu se inventase podcast-ul. Am continuat-o în YouTube, iar acum se vede la Euronews România.

VIDEO. Mirela Vaşadi: „Putem ajuta oamenii în mod concret”

Paginademedia.ro: Care este cea mai mare satisfacţie pe care ţi-a adus-o până acum acest proiect?

Mirela Vaşadi: Faptul că putem ajuta oamenii în mod concret. Învăţăm, ne dezvoltăm împreună, înţelegem mai bine ce anume ne-a adus într-o situaţie care nu ne face bine şi cum putem să trecem prin ea. Iar răspunsurile telespectatorilor se găsesc în mesajele pe care le primesc pe YouTube, Facebook şi Instagram.

Vedeţi ce scriu oamenii pe pagina facebook Arta fericirii după fiecare ediţie. Mesajelor lor sunt astfel: „Mi-aţi schimbat viaţa prin emisiunea aceasta”, „M-aţi ajutat enorm să văd diferit lucrurile”, „Mi-am vindecat relaţia cu tata”, „După ce am urmărit emisiunea am avut forţa să ies dintr-o relaţie abuzivă” etc.

Mi se confirmă zilnic că munca mea nu e în zadar. Când am lansat acest proiect TV, acum zece ani, mi-am spus aşa: „Un suflet de se va fi salvat, această emisiune şi-a împlinit misiunea”.

Paginademedia.ro: Care este agenda de lucru saptamanala ptr filmari si postproductie?

Mirela Vaşadi: Eu sunt realizatorul şi producătorul emisiunii.

Pe lângă documentarea, pregătirea fiecărui subiect din emisiune, în fiecare ediţie avem şi un material video (un scurt reportaj) cu o poveste de viaţă care are legătură cu tema emisiunii. Aşadar, pregătesc şi merg să filmez cu operator şi acest material video.

După aceea eu pre-montez emisiunea şi beta (materialul video) şi apoi intru în montaj fnal cu un editor video profesionist din TV.

Producţia şi postproducţia fiecărei ediţii durează 5-6 zile.

Paginademedia.ro: Dacă ar fi să numeşti unul dintre subiectele abordate care ţi-a plăcut sau folosit şi ţie foarte mult, personal, care ar fi acela?

Mirela Vaşadi: Din fiecare emisiune învăţ. Citesc studii, cărţi, cercetări ştiinţifice, articole înainte de filmări, pentru fiecare subiect în parte.

Mă consult cu invitatul, stabilim care să fie cea mai bună abordare a temei ca să le fie de ajutor celor care ne urmăresc.

Dificil de ales doar una. Mă gândesc acum la ediţia cu psih. Diana Teodorescu, despre narcisistul ascuns. Am aflat cum recurge acesta la manipulare şi la şantaj emoţional.

Narcisicul ascuns este destul de greu de detectat. Tocmai de aceea acţiunile lui sunt periculoase, atât în relaţiile personale, cât şi în cele profesionale.

Am învăţat care sunt modalităţile lui de manifestare, cum să mă protejez de acţiunile lui nocive şi cum pot să impun limite.

Despre Mirela Vaşadi – A debutat în TV în 1999, la Pro TV Oradea. În 2010 a realizat un film documentar la  Auschwitz

  • Mirela Vaşadi Blasius lucrează în TV din 1999, când a început ca reporter şi prezentator pentru staţia Pro TV Oradea, de unde a fost şi corespondent pentru Bucureşti.
  • În 2002 a ajuns la Pro TV Cluj, unde a lucrat la Departamentul Ştiri.
  • A venit în Bucureşti în 2003, când s-a angajat la postul de ştiri N24, unde a realizat „o emisiune despre oameni obişnuiţi care fac lucruri deosebite”.
  • În 2004 a intrat în echipa de jurnalişti de la Realitatea TV, unde a fost prezentatoare de ştiri şi realizatoare de emisiuni.
  • În anul 2015, a început o colaborarea cu Televiziunea Română, unde a produs şi prezentat emisiunile Atelierul vieţii şi Arta fericirii. Apoi a continuat proiectul Arta fericirii în mediul online.
  • Din 2022, realizează emisiunile Succesul se învaţă şi Arta de a fi, la postul TV Euronews România.
  • De-a lungul timpului a lucrat şi în presa scris[: a colaborat cu mai multe publicaţii, precum Bihoreanul şi revistele LIFE şi Money Magazine
  • În 2010 a realizat la Auschwitz un film documentar, intitulat „A fi sau a nu fi”, pentru care a scris şi scenariul, „despre povestea unei supravieţuitoare a holocaustului”.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus