Skip to main content

Bilanţul Programului de Educaţie Media CJI. Peste 50.000 de elevi au învăţat în ultimul an cum să recunoască dezinformarea

 
foto / Dreamstime
foto / Dreamstime

Programul de Educaţie Media, bilanţ la final de an şcolar. Peste 50.000 de elevi au învăţat în ultimul an cum să recunoască dezinformarea prin cursurile oferite de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Publicitate

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a anunţat bilanţul Programului de Educaţie Media la final de an şcolar.

Peste 50.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din România au participat la ore de educaţie media pe parcursul anului şcolar 2024-2025, în cadrul Programului de Educaţie Media pe care Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îl implementează în România.

Elevii profesorilor formaţi de CJI au învăţat la clasă despre diferenţa dintre fapte şi opinii, ce este o ştire, cum se analizează un mesaj sau cum se recunosc informaţiile falsificate. Ei se alătură celorlalţi 250.000 de elevi care au învăţat concepte de educaţie media în ultimii şapte ani, în cadrul programului CJI.

În paralel, 225 de profesori au fost formaţi, iar 20 de elevi au devenit, la rândul lor, formatori pentru alţi colegi. CJI desfăşoară acest program din 2017 şi a ajuns până acum la aproape 300.000 de elevi din întreaga ţară.

Peste 200 de profesori de liceu şi gimnaziu au parcurs anul acesta şcolar cursurile de educaţie media

225 de profesori de liceu şi gimnaziu au parcurs anul acesta şcolar cursurile de educaţie media şi educaţie media digitală, scopul acestora fiind de a-i învăţa pe tineri să-şi dezvolte gândirea critică pentru a putea face diferenţa dintre o informaţie în care pot avea încredere şi dezinformare, a evita teoriile conspiraţiei şi pentru a fi mai rezistenţi la manipulare.

Începând cu vara anului 2017, CJI a pregătit în total aproape 1,000 de profesori din 462 de şcoli din întreaga ţară.

Cristina Lupu, directoarea executivă a CJI:

„În această perioadă în care discutăm despre noile planuri-cadru pentru liceu şi reformele educaţionale, educaţia media trebuie să îşi găsească locul, din ce în ce mai mult, în şcoala românească.

Educaţia media dezvoltă gândirea critică a elevilor, atât de necesară în era algoritmilor şi a inteligenţei artificiale şi, de asemenea, contribuie la creşterea încrederii publicului în presă, aşa cum ne arată şi studiul din 2025 al Digital News Report al Reuters Institute, conform căruia se vede o uşoară creştere a nivelului de încredere în presă la persoanele care au făcut educaţie media".

Elevi care îi învaţă pe alţi elevi despre gândirea critică în online

Tot în 2025, peste 150 de elevi de la clasele vocaţionale din liceele pedagogice din ţară au absolvit cursul de educaţie media digitală organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul unor ateliere de două zile la Buzău, Târgu Mureş, Deva, Constanţa, Timişoara, Odorheiu Secuiesc şi Slobozia.

La ateliere au fost discutate teme legate de informaţiile de pe reţelele sociale, dar şi din mediile digitale în general, despre cum să le înţeleagă, să le filtreze şi să le verifice. Dintre aceşti 150 de tineri, 20 de elevi au susţinut ei înşişi ateliere de educaţie media digitală, unde, în total, au lucrat cu aproape 450 de elevi.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus