Cabral, prezentatorul noului show de divertisment de la Pro TV, Săriţi de pe fix, a făcut o recapitulare a momentelor de la începutul carierei în televiziune. Invitat în podcastul realizat de Ovidiu Ioaniţoaia pentru canalul YouTube de la Gazeta Sporturilor, Prietenii lui Ovidiu, a povestit că a avut de suferit în copilărie, din cauză că este negru... „Eram mare, tânăr, spectaculos, negru. Dar am înţeles că pot fi interesant că sunt negru la televizor timp de şase luni, dacă nu livrez mai mult mă duc. Aşa că am muncit mult, m-am pus pe învăţat. Am 25 de ani de televiziune”, a spus el.
Ovidiu Ioaniţoaia i-a pus din prima întrebări grele. „Eşti mai bronzat decât noi. Cum ţi-a fost în copilărie? Ai avut probleme de rasism?”, l-a întrebat jurnalistul pe Cabral.
„În perioada respectivă nu exista nici un fel de educaţie în direcţia asta. Aşa că nu mă pot supăra. Nu am reţinut nici ranchiună, nici supărare. Dar, da, am suportat multe răutăţi.
La un moment dat, cineva de la şcoala i-a spus mamei să mute maimuţa de acolo. Aşa îmi spuneau: Congo, Maimuţă.
Am prieteni mulatri care au fost afectaţi şi nu au ştiut cum să se apere. Eu am depăşit momentele acelea. Dacă laşi lucrurile să te afecteze şi după aceea e eşecul tău”, a răspuns Cabral.
Cabral a vorbit deschis şi despre tatăl biologic, care l-a abandonat la doar câteva zile după naştere.
„Tata (Alexandre Ibacka Dzabana, n.r.) a venit la studii în România, prin 70, şi mama, din Buzău, fată de preot, s-a îndrăgostit de el. Este un bărbat de origine congoleză, care a absolvit Facultatea de Medicină la Bucureşti. După ce m-am născut, el a plecat după pâine şi la coadă a rămas. A aşteptat două sătpămâni, apoi a plecat. O dată mi-a făcut băiţă…”
Cabral a mai spus şi că tatăl său biologic nu i-a ajutat pe el şi pe mama sa cu pensie alimentară. În schimb l-a recunoscut oficial, aşa că îi poartă numele şi ăn acte. Educaţia însă a venit din partea tatălui adoptiv.
„L-am mai văzut (prima oară, n.r.) atunci când aveam 13 ani şi a vrut să mă ia în Africa. Apoi am mai vorbit o dată la telefon, atunci când aveam 26 de ani şi ne-am mai văzut când aveam 32 de ani, la insistenţele soţiei mele, Andreea. Ultima dată am vorbit cam acum cinci-şase ani. El mai are încă şase copii. Aşa e tradiţia acolo. Şeful familiei e fratele cel mai mare sau cel care are cei mai mulţi copii, nepoţi şi strănepoţi”.
VIDEO. Cabral, pentru Prietenii lui Ovidiu: „D”
Cabral a vorbit şi despre bărbatul care l-a crescut.
„Am avut tată între timp, mama s-a recăsătorit cu Mircea. N-am fost o familie săracă, dar am muncit cu toţii foarte mult pentru tot”.
A povestit şi despre pregătirea din facultate, care i-a oferit diploma de profesor de Educaţie Fizică. Şi a dezvăluit că şi-ar dori la un moment dat în viaţă să revină la această îndeletnicire.
„Tata, Mircea, era antrenor de arte marţiale, specializat pe kickbox şi thaibox. Vicecampion european de full contact. De când a intrat tata în familie am devenit cu toţii kickboxeri. Dar mama e şi economist.
Sora mea a fost şi arbitru internaţional la mondiale. Eu am început să practic acest sport atunci când aveam 6 ani, în 1983. Atunci nu aveam voie să facem arte marţiale şi toate sălile de antrenamente erau mascate. Ne antrenam acasă, în Berceni.
Am făcut Educaţie Fizic la Ecologic, am şi un master în management în sport. Am fost coleg la facultate cu mama şi cu tata. Mai încolo şi eu, şi sora mea dorim să fim antrenori”.
Înainte de cariera în televiziune, Cabral a povestit că a lucrat ca agent de asigurări, apoi ca inspector. Spune că prima experienţă în televiziune se datorează pasiunii pentru auto.
„Aveam 18 ani şi îmi plăceau foarte mult maşinile. Pentru că eram sărac, m-am gândit cum să fac să ajung să conduc maşini mai faine. Aveam o Dacie.
Am luat un casting pentru emisiunea Roata de rezervă, de la Antena 1. Realizatorul ei, Dan Câmpean, era foarte exigent în ceea ce priveşte termenii de specialitate, aşa că am renunţat după opt luni”, a povestit Cabral, pentru podcastul Prietenii lui Ovidiu.
Apoi a urmat experienţa de la Prima TV, post unde a ajuns la nişte preselecţii, unde a avut-o colegă pe Adriana Mariş – pe atunci una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de ştiri.
„Castingul a fost catastrofal, pentru că eu nu mai citisem de pe prompter. Dar între noi nu a fost chimie la început, toată lumea a râs”, a mai spus el. Şi a completat: „Am 25 de ani de televiziune. E o meserie ca oricare alta. Nu mp uit la mine la TV, pentru că sunt foarte critic”.
Întrebat de ce crede că a fost repede îndrăgit în această lume, a televiziunii, Cabral a răspuns:
„Eram mare, tânăr, spectaculos, negru. Pot fi interesant că sunt negru la televizor timp de şase luni, dacă nu livrez mai mult mă duc. Aşa că m-am pus pe învăţat.
Am luat ore de dicţie, am continuat să citesc cărţi, să fur de la oameni de profesie, am furat de la fiecare câte ceva.
Am furat mult şi de la italieni, urmăream cu tata la televizor, pe balcon.
Televiziunea este foarte simplă, când timp faci lucrurile pentru cei de acasă. Şi când eşti tu. E foarte obositor să fii altul decât în mod normal. Şi pentru kickbox, după ce învăţam o figură nouă, tata ne punea să repetăm la oglindă şi asta m-a jutat în televiziune”.
Cabral, despre rolurile din filme:
„Am jucat şi în nişte filme străine, în Catacombs am fost iubitul lui Pink, am avut replici, ne-am şi pupat. Şi am făcut şi dublu rol, am fost şi monstrul, pentru că cel ales iniţial nu era ok.
Apoi am mai avut nişte roluri simpatice în nişte producţii care au făcut succes mare, dar eu eram halebardier 17. Dar eu nu sunt actor şi nici nu am tras în direcţia aceea.”
Deşi a făcut mult timp sport de performanţă, spune că acum face foarte rar exerciţii fizice. Şi a dezvăluit şi greutatea la care a ajuns.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro„Fac sport doar atât cât îmi permite timpul acum. Din păcate nu sunt disciplinat. Nu am fost nici atunci când făceam de performanţă. Sunt mai leneş. Acum am 133 de kilograme, la fix 2 metri înălţime.”