Skip to main content

Când presa (mai) contează. Dezvăluirile care au schimbat o lege: Parlamentarii cu proprietăţi în Bucureşti şi Ilfov nu vor mai primi bani pentru chirie

 
Inclusiv Mugur Mihăescu, parlamentar AUR, primea decont pentru chirie, deşi are casă în Voluntari
Inclusiv Mugur Mihăescu, parlamentar AUR, primea decont pentru chirie, deşi are casă în Voluntari

O lege care interzice parlamentarilor cu proprietăţi în Bucureşti sau Ilfov să mai deconteze bani pentru chirie a fost promulgată miercuri, 23 iulie, de preşedintele României, Nicuşor Dan. 

Publicitate

Actul normativ vine după o anchetă realizată de jurnalista Oana Despa, de la publicaţia Europa Liberă, care a scos la iveală că mai mulţi parlamentari care aveau proprietăţi în Bucureşti sau în apropiere, cereau bani de chirie.

Printre numele celebre era inclusiv fostul comediant Mugur Mihăescu, deputat AUR, care potrivit declaraţiei de avere are o casă de aproape 800 de metri pătraţi în Voluntari, jud. Ilfov, o şalupă, un skijet, un ceas Rolex şi bijuterii şi tablouri în valoare de circa 200.000 de euro.

Din cei 270 de parlamentari care primeau bani pentru chirie, 20 de deputaţi şi 12 senatori aceau locuinţe sau alte proprietăţi imobiliare în Capitală sau în judeţul Ilfov. Parlamentarii puteau deconta sume de până la 4.600 de lei pe lună pentru cazare, în ciuda faptului că aveau deja acces la spaţii rezidenţiale.

Aceasta a fost una dintre situaţiile în care Parlamentul a demonstrat că poate trece o lege extrem de rapid. Pe 11 iunie au apărut dezvăluirile Europa Liberă, iar pe 30 iunie era deja votată legea care anula aceste privilegii pentru demnitarii cu locuinţe în Capitală. Pe 23 iulie, legea a fost promulgată de preşedinte. 

Europa Liberă, dezvăluiri despre magistraţii cu chirii de 60 de lei

O altă anchetă apărută în Europa Liberă, sub semnătura Oanei Despa, a atras atenţia instituţiilor statului. Publicaţia a scris despre „Chiriaşii speciali ai Justiţiei”. Mai exact, zeci de magistraţi, unii pensionari „speciali”, plătesc de ani de zile chirii între 60 şi 197 de lei. 

Unii au părăsit sistemul de mai bine de zece ani, au primit locuinţele cu chirii modice şi le-au păstrat în aceleaşi condiţii preferenţiale. Aceasta deşi aveau deja proprietăţi în judeţul Ilfov, conform declaraţiilor de avere, notează sursa citată.

Şi această anchetă s-a lăsat cu urmări. Guvernul a anunţat că va modifica hotărârea prin care sunt calculate chiriile celor care ocupă locuinţe de la stat, astfel încât să se ajungă la preşul pieţei. 

În plus, Guvernul va interzice ca locuinţele de serviciu să fie ocupate după ce titularul iese la pensie sau după ce părăseşte funcţia publică în baza căreia a primit locuinţa. 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus