Skip to main content

INTERVIU. Carla Tănasie, proiect despre primul ajutor la Digi24. „Uneori, între viaţă şi moarte nu stă neapărat un medic, ci un om om obişnuit care a ales să nu rămână indiferent pentru că ştie ce are de făcut”

 
INTERVIU. Carla Tănasie, proiect despre primul ajutor la Digi24. „Uneori, între viaţă şi moarte nu stă neapărat un medic, ci un om om obişnuit care a ales să nu rămână indiferent pentru că ştie ce are de făcut”

INTERVIU. „În România, foarte puţini oameni ştiu cum să acţioneze atunci când cineva se prăbuşeşte lângă ei”, a povestit Carla Tănasie pentru Paginademedia.

Publicitate

Jurnalista prezintă Fii Salvator, o emisiune despre importanţa primului ajutor. Digi24 lansează din această vară campania „Fii Salvator”, un demers coordonat de jurnalista Carla Tănasie, dedicat creşterii gradului de conştientizare şi instruire practică a cetăţenilor în acordarea corectă a primului ajutor.

Concepute sub forma unor pastile video scurte, de două minute, episoadele sunt difuzate zilnic pe postul Digi24, de luni până vineri, la orele 07:30, 14:30 şi 20:30, iar în weekend, la 07:30, 13:30 şi 20:30. 

Emisiunea „Fii Salvator” aduce în faţa telespectatorilor exemplificări ale celor mai frecvente cazuri de urgenţă – stop cardio-respirator, traumatism, înec, arsuri sau sufocare – explicate pas cu pas, pe înţelesul tuturor.

Filmările au loc în Centrul de Inovaţie şi e-Health de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Detalii, în interviul de astăzi cu jurnalista Carla Tănasie:

Paginademedia.ro: Carla, de ce a fost nevoie de campania „Fii salvator”? Ce te-a determinat să iniţiezi acest proiect?

Carla Tănasie: În România, foarte puţini oameni ştiu cum să acţioneze atunci când cineva se prăbuşeşte lângă ei, nu mai respiră sau are nevoie imediată de ajutor până la sosirea unui echipaj medical.

Ne confruntăm cu un deficit major de educaţie când vine vorba de acordarea primului ajutor. Statisticile sunt îngrijorătoare: doar 17% dintre români ştiu să reacţioneze corect într-o situaţie de urgenţă, potrivit unui sondaj realizat de Crucea Roşie.

Este un procent mult prea mic, mai ales dacă ne gândim că timpul mediu de intervenţie a ambulanţei este de 8-12 minute în mediul urban şi poate depăşi 20 de minute în mediul rural.

În astfel de momente critice, primele manevre efectuate de cei prezenţi pot face, la propriu, diferenţa între viaţă şi moarte. Tocmai aceste realităţi ne-au motivat să nu rămânem indiferenţi.

Am lansat „Fii salvator” pentru a acoperi acest gol, a răspunde acestei nevoi de conştientizare şi educare. Nu suntem toţi medici, dar cu toţii putem învăţa câteva tehnici simple care pot salva o viaţă.


Paginademedia.ro: Concret, cum reuşeşte emisiunea să răspundă lipsei de pregătire în rândul populaţiei?

Carla Tănasie: Consecinţele lipsei de reacţie pot fi dramatice. În accidente rutiere, cazuri de stop cardio-respirator sau înec, foarte mulţi martori nu intervin din teamă sau necunoaştere.

De exemplu, în cazul unui atac de cord, fiecare minut de întârziere în acordarea  primului ajutor scade şansele de supravieţuire cu 7-10%. Cu alte cuvinte, de multe ori vieţile se pierd nu pentru că ambulanţa nu ajunge în timp util, ci în absenţa unei reacţii imediate din partea celor aflaţi la faţa locului.

În fiecare zi, împreună cu medici de diferite specialităţi, explicăm în videoclipuri scurte, de câte două minute, cum să ne comportăm în situaţii concrete: de exemplu, ce faci dacă cineva nu mai respiră, cum se realizează corect resuscitarea, când şi cum se foloseşte un defibrilator.

Informaţia este clară, practică, gândită astfel încât oricine să poată înţelege şi aplica, indiferent de vârstă sau pregătire medicală.

Paginademedia.ro: Unde sunt filmate aceste episoade şi cum vă alegeţi invitaţii emisiunii?

Carla Tănasie: Filmările au loc în Centrul de Inovaţie şi e-Health de la UMF „Carol Davila” şi îi mulţumesc pe această cale rectorului UMFCD, prof.univ.dr.Viorel Jinga, pentru deschidere.

Episoadele sunt difuzate atât la televizor, la Digi24, cât şi online, pe site-ul www.digi24.ro. Am ales un format simplu, uşor de urmărit şi înţeles, care să păstreze acurateţea informaţiei. Ne propunem ca demersul nostru să ajungă la cât mai mulţi telespectatori şi cititori, pentru că este important ca fiecare dintre noi să ştim cum să acţionăm în primele secunde ale unei situaţii critice.

Până acum ne-au arătat cum să intervenim în diferite situaţii medicii: conf. dr. Ştefan Busnatu - medic primar cardiolog, conf. dr. Beatrice Mahler - medic primar pneumolog, prof. dr. Mihai Craiu - medic pediatru, prof. dr. Radu Ţincu - medic ATI şi toxicolog, dr. Şerban Dragosloveanu - medic ortoped, dr. Raluca Alexandru - chirurg plastician, dr. Cristina Nisipaşu - medic dermatolog, dr. Cristi Toma- medic urolog, dr. Silvia Nica- medic primar de urgenţă şi nu ne oprim aici. Fiecare dintre ei vine cu exemple din realitate, sfaturi valoroase, recomandări adaptate la ce se poate întâmpla în viaţa de zi cu zi.

Paginademedia.ro: Ce speri să schimbe această campanie pe termen lung?

Carla Tănasie: Îmi doresc ca primul ajutor să nu mai fie o necunoscută, ci un gest reflex. Să nu mai trecem nepăsători pe lângă o situaţie de urgenţă doar pentru că nu ştim cum să reacţionăm. Dacă reuşim să creştem gradul de informare şi să oferim oamenilor acces la soluţii practice, atunci vom avea o societate mai pregătită, mai solidară, mai umană.

Mi-ar plăcea ca, peste câţiva ani, România să nu mai fie pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa cunoştinţelor despre executarea manevrelor de salvare sau resuscitare şi să nu mai vorbim despre „80% dintre români care nu ştiu să acorde primul ajutor”, ci despre milioane de români capabili să intervină la nevoie.

Uneori, între viaţă şi moarte nu stă neapărat un medic, ci un om om obişnuit care a ales să nu rămână indiferent pentru că ştie ce are de făcut.

 

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus