Skip to main content

CONCURS RADIO CNA. Euronews vrea să dezvolte o reţea de radiouri. Rectorul Mihnea Costoiu a mers personal la CNA pentru concurs. Un membru CNA, critici pentru proiect

 
CONCURS RADIO CNA. Euronews vrea să dezvolte o reţea de radiouri. Rectorul Mihnea Costoiu a mers personal la CNA pentru concurs. Un membru CNA, critici pentru proiect

Euronews vrea să ajungă şi în FM. Politehnica Bucureşti, instituţia care operea licenţa televiziunii de ştiri Euronews, vrea să ajungă şi în FM. Instituţia a solicitat de la CNA, în cadrul concursului pe care îl organizează zilele acestea, un număr de 23 de frecvenţe (inclusiv Bucureşti) pentru lansarea Euronews Radio. 

Publicitate

Conform proiectului depus la CNA, Euronews Radio va fi un post de ştiri de sine stătător, cu 49,85% producţie proprie. 

Valorea investiţiei în echipamente este de 300.000 de euro. La surse de venit se menţionează că în primul an funcţionarea va fi asigurată de Universitate şi se va implementa un mixt de susţinere: publicitate, sponsorizări, proiecte media şi granturi educaţionale, producţii multimedia. 

Proiectul Euronews a fost ultimul prezentat în faţa CNA, după trei zile aglomerate în care CNA a audiat 62 de societăţi pentru cele 56 de frevenţe pe care forul audiovizual le-a pus la bătaie. Cele mai disputate frecvenţe sunt cele trei din Bucureşti. 

Proiectul Euronews Radio a fost prezentat de o echipă a Euronews, însă a fost prezent şi rectorul Universităţii Politehnica, Mihnea Costoiu. 

Mihnea Costoiu

„Televiziunea Euronews, dar şi proiectul cu care suntem astăzi în faţa dumneavoastră, este un proiect care are în jurul Universităţii un număr mare de universităţi care vin alături de noi şi care au susţinut şi susţin în continuare proiectul Euronews România. Vă spunem foarte direct că şi în acest proiect parteneriate cu Universităăţile din centrele univeristare sunt deja agreate, astfel încât această comunitate universitară să crească şi în zona de radio.(...) Şi acest proiect are în vedere atragerea de fonduri europene prin mai multe linii deschide de Uniunea Europeană.”

Andra Miron, redactor-şef Euronews România

„Ambele entităţi, dacă vom obţine aceste frecvenţe, vor oferi în multe oraşe ale României un conţinut care este sub un brand care a devenit de 30 de ani o autoritate în Europa şi la nivel global şi de trei ani în România.

Euronews Radio, Euronews TV şi Euronews World ar reprezneta un brand media şi mai dezvoltat şi mai puternic sub acest brand internaţional care arată independenţa şi echidistanţa. 

Acest radio ar fi o oportunitate pentru tineri pentru că ar putea să aibă un acces mai facil, mai la îndemâna lor la acest conţinut, bineînţeles adaptat şi vârstei lor. Dar nu numai pentru tineri este conţinutul grilei de la radio. 

Acest conţinut din România ar ajunge în întreaga lume, 500 de milioane de oameni au acces la conţinutul Euronews.”

Marie Jeanne Ion, director de programe Euronews România:

„Avem un proiect frumos, curat. Avem o televiziune care e liberă de ingerinţe, care aduce în faţa telespectatorilor informaţia aşa cum este ea. Suntem imparţiali. Această dezbatere prezidenţială este o dovadă a faptului că ne-am păstrat aşa şi candidaţii au dorit să vină la noi s-şi prezinte programele. Intenţionăm să creăm acest hub prin care felul nostru de a face lucrurile să se întindă cât mai mult pe teritoriul României.”

Mihnea Costoiu: „Vom porni din acest an două programe dedicate zonei de jurnalism. Un program specializat de jurnalism şi primul program de media digitală din Bucureşti, program de studii de licenţă.”

Florin Alexe, directorul proiectului de radio:

„Mă bucur să vin în faţa dumneavoastră cu un proiect matur, un proiect care are greutate. (...) Ca public ţintă, este un public ţintă pe care e normal să-l atingem, este 18-25 de ani, dar cu un public extins la 16 - 60+. normal că publicul nostru principal este legat de tineri. Ştim că este dificil.”

Georgică Severin, membru CNA: 

„Sunt într-o situaţie destul de ciudată, pentru că din punctul meu de vedere, apariţia Euronews România a fost un lucru foarte pozitiv, în sensul în care s-a creat un atelier, o şcoală în care să se pregătească ziarişti. În momentul în care să spuneam Politehnica a dat toată această infrastructură care place sau nu place ce spun ţine de bani publici într-un fel sau altul.

Că s-a dus pe toate reţelele de cablu, e bine. Să se vadă munca tineretului de acolo. Dar acum dumneavoastră veniţi cu o propunere. Dacă aţi fi cerut o frecvenţă prin care să jucaţi acelaşi rol în zona de radio, s pregătiţi tineri jurnalişti, să facă o practică, să lucreze, nu aş fi avut nici cea mai mică reţinere.

Dar dvs vreţi să construiţi o reţea. Dvs, care sunteţi o instituţie publică şi care primeşte bani de la bugetul statului, vreţi să deveniţi actori pe piaţa media. Ceea ce schimbă total paradigma la ceea ce se întâmplă.

Reţeaua pe care vă propuneţi să o construiţi ar juca un rol enorm, mai ales că sunt frecvenţe foarte bune. Această schimbare de paradigmă poate denatura jocul pe piaţa radiofonică. Poate denatura problemele legate de încasările din publicitate chiar dacă nu ştiu în ce măsură vă bazaţi pe ele.

Poate schimba cu totul structura pentru că este un agent finanţat din bani publici care intră pe o piaţă şi aşa extrem de înghesuită pentru cei din zona privată. V-am spus, o frecvenţă, ca să fie pentru practică era absolut ideal. Dar dvs chiar vreţi să fiţi jucător pe piaţa media! Hai să zic..politică până la urmă prin influenţa pe care o puteţi crea prin acest sistem. Este o problemă reală.”

Mircea Toma, membru CNA: 

„Ce se întâmplă pe post nu este şcoală de jurnalism. Ei au şi şcoală. Dar acolo sunt jurnalişti cu prestigiu, sunt profesionişti. Nu este şcoală, este chiar un post de televiziune adevărat. Doi: cea mai intensă reacţie la acest subiect îl are un fost preşedinte al unui post public de radio care a intrat pe piaţă, care primeşte frecvenţele fără competiţie şi poate distoriona pentru că face şi publicitate.

Şi o reţea cu marca Euronews, care nu e doar brand, e şi conţinut demn de Euronews mi se pare că e nevoie vitală în ce se întâmplă în piaţa media de acum.”

Marie Jeanne Ion:

„Nu suntem un actor politic, domnul Severin, suntem un actor media.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus