
Unite împotriva CNA. Realitatea Plus şi Clubul de Presă, care are printre fondatori tot patronul televiziunii de ştiri, şi-au exprimat public solidaritatea faţă de România TV, după decizia CNA de a suspenda programul acesteia pentru 10 minute.
Clubul de Presă este o organizaţie fondată de Cozmin Guşă, Sorin Roşca Stănescu dar şi de Maricel Păcuraru, finanţatorul Realitatea Plus, care are printre membri nume precum Răzvan Savaliuc, Bogdan Comaroni, Iosefina Pascal sau Andrei Guşă.
Comunicatul, semnat de Roxana Băncuţă, preşedinte al Clubului de Presă şi director executiv Realitatea Plus, spune că măsura impusă de CNA contra RTV este una „excesivă şi ridică semne serioase de întrebare cu privire la respectarea libertăţii de exprimare”.
„Membrii CNA nu pot înlocui instanţele de judecată, iar atribuţiile legale ale Consiliului nu trebuie confundate cu prerogativele justiţiei.
Într-un stat de drept, orice presupusă abatere trebuie analizată în cadrul legal adecvat, nu prin sancţiuni administrative care afectează grav activitatea editorială a unei redacţii”, spune comunicatul.
Cele două entităţi solicită o revizuire a Legii Audiovizualului.
Amintim că CNA a decis săptămâna trecută una dintre cele mai dure sancţiuni pentru România TV, suspendarea programului obişnuit pentru 10 minute, ca urmare a unor adevărate campanii pe care televiziunea le-a dus împotriva lui Crin Antonescu, candidat la preşedinţie, şi a lui Sorin Grindeanu, Ministru al Transporturilor. Paginademedia.ro a relatat pe larg despre aceast subiect, AICI.
Şi Realitatea Plus a primit aceeaşi sancţiune, de suspendare a emisiei, pe 10 aprilie, pentru campania intensă pe care i-a făcut-o lui Călin Georgescu înainte de începerea oficială a campaniei electorale.
Comunicatul integral, în continuare:
Clubul de Presă şi postul de televiziune Realitatea PLUS îşi exprimă solidaritatea faţă de România Tv, în contextul deciziei luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) privind suspendarea programului timp de 10 minute.
Considerăm că această măsură este una excesivă şi ridică semne serioase de întrebare cu privire la respectarea libertăţii de exprimare şi la raportul legal dintre CNA şi instanţele de judecată.
Membrii CNA nu pot înlocui instanţele de judecată, iar atribuţiile legale ale Consiliului nu trebuie confundate cu prerogativele justiţiei.
Într-un stat de drept, orice presupusă abatere trebuie analizată în cadrul legal adecvat, nu prin sancţiuni administrative care afectează grav activitatea editorială a unei redacţii.
Clubul de Presă solicită o revizuire a Legii audiovizualului, astfel încât mecanismele de reglementare să fie clare, echilibrate şi să nu permită abuzuri ori ingerinţe în libertatea presei.
Facem apel la solidaritate tuturor instituţiilor media din România şi prin sprijinul societăţii civile pentru apărarea dreptului fundamental la informare şi pentru menţinerea independenţei editoriale.
Roxana Băncuţă,
Preşedinte Clubul de Presă şi Director Executiv Realitatea PLUS