Comisia Europeană a aprobat tranzacţia prin care Orange a ajuns acţionar majoritar al Telekom România. Decizia a venit miercuri, 28 iulie şi a fost însoţită de anumite condiţii din partea Comisiei, scrie economedia.ro.
Practic, Orange preia divizia de comunicaţii fixe - adică fostul Romtelecom - în timp ce Telekom rămâne cu operaţiunile de mobile (fostul Cosmote).
Concret, Orange a cumpărat pachetul majoritar (54% - cât deţinea OTE) din acţiunile Telekom România. Este vorba despre acţiunile Telekom Romania Communications, care are 930.000 de clienţi de Internet şi 1,2 milioane de abonaţi la serviciile TV. Partea de telefonie mobilă e pe altă firmă şi nu intră în tranzacţie.
Până la această preluare, acţionarii Telekom România erau statul român (prin Ministerul cercetării), cu 46% şi OTE (cumpărat acum de Orange), cu 54%.
Comisia Europeană a impus şi nişte condiţii în cadrul acestei tranzacţii:
- Principala problemă ţine de partea de telefonie mobilă. Telekom România (compania în care e Orange acţionar acum) este la rândul ei acţionar, cu 30%, în altă firmă - Telekom România Mobile Communication.
Comisia Europeană a pus drept condiţie dezinvestirea pachetului minoritar de 30% al Telekom România pentru divizia de mobile. S-a impus această condiţie pentru că Orange este concurent cu compania în care ar fi urmat să fie acţionar. Cu alte cuvinte, s-ar crea o situaţie delicată din punct de vedere al concurenţei dacă Orange ar fi acţionar la un alt competitor pe zona de mobile.
Măsurile luate de Orange
Ca urma a acestor probleme identificate de Comisia Europeană, Orange s-a oferit să:
- să cesioneze participaţia minoritară de 30% deţinută de Telekom România în Telekom România Mobile Communications (TRMC) către Hellenic Telecommunications Organisation (adică OTE), acţionarul majoritar al TRMC
- să nu implementeze tranzacţia înainte ca Telekom şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea
Telekom a vândut fostul Romtelecom către Orange în noiembrie 2020
Compania-mamă a Telekom (Hellenic Telecommunications Organization S.A - OTE) a anunţase în toamna anului trecut vânzarea unor active din România către grupul Orange. Este vorba despre jumătate din fostul Romtelecom (adică partea sa).
Orange cumpără pachetul majoritar (54% - cât deţine OTE) din acţiunile Telekom România, iar acesta din urmă rămâne doar cu operaţiunile de mobile.
Este vorba despre acţiunile Telekom Romania Communications S.A (TKR), care are 930.000 de clienţi de Internet şi 1,2 milioane de abonaţi la serviciile TV.
La 31 martie 2019, Orange România oferea servicii mobile, fixe şi TV pentru 10.768.700 de clienţi, potrivit unui anunţ al companiei de la vremea respectivă.
OTE rămâne acţionar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM), adică zona de telefonie mobilă.
Orange, acţionar majoritar al posturilor Telekom Sport
Recent, Orange a devenit acţionar majoritar al posturilor Telekom Sport. Schimbarea de acţionariat s-a făcut într-o şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualui.
Licenţele posturilor Telekom Sport sunt deţinute de compania Telekom România Communications. Până la schimbare, acţionarii Telekom România erau Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (46%) şi OTE International (54%).
Orange a preluat OTE, astfel că acum Orange deţine 54% din Telekom România, respectiv din posturile Telekom Sport.
Trimite un comentariu