Centrul pentru Jurnalism Îndependent (CJI) împreună cu Internews lanseză concursul de proiecte editoriale pentru jurnalişti. Acestea sunt susţinute cu finanţări cuprinse între 7.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de categoria în care se încadrează.
La aceste proiecte pot aplica nu numai jurnalişti din România, ci şi din ţările EPIC - Expanding Production of Independent Content (Armenia, Georgia, Ungaria, Polonia, Slovenia şi Ucraina).
Cine coordonează proiectele?
Vlad Stoicescu (co-fondator Dela0 & Să fie lumină, co-realizator al formatului Judecata de Acum) va coordona proiectele editoariale realizate de ziarişti.
Cine poate aplica?
Redacţiile de presă naţionale, regionale sau locale, inclusiv cele de limbă maghiară, indiferent de dimensiunea lor pot depune aplicaţii pentru până la 3 proiecte editoriale (care se pot încadra în oricare dintre cele trei categorii de mai jos sau în toate) până pe 29 octombrie 2023, ora 23:59, la adresa de email [email protected].
Solicitanţii vor avea la dispoziţie şase luni pentru a documenta, scrie/produce şi publica (inclusiv traduce) subiectele propuse, după semnarea acordurilor de finanţare (estimativ, între ianuarie – iunie 2024).
Ce proiecte pot fi propuse?
a) proiecte individuale, ce pot primi finanţare de până la 7.000 USD, în cadrul cărora o singură instituţie media solicitantă să producă singură conţinut în una sau mai multe ţări din proiect. Proiectul va consta într-o serie de minimum două materiale pe un singur subiect sau care au o temă comună.
b) proiecte colaborative, ce pot primi finanţare de până la 10.000 USD, în cadrul cărora solicitanţi din cel puţin două ţări incluse în proiect să producă conţinut în cadrul unui proiect comun. Proiectele colaborative vor consta într-o serie de minimum două materiale pe un singur subiect sau pe o temă comună. Conţinutul poate fi produs în mod colectiv de către o echipă de jurnalişti de la toţi partenerii media, sau aceştia pot conveni să îşi împartă producţia, fiecare partener realizând diferite materiale sau părţi din serie.
c) relatări din sau despre Ucraina documentate folosind resursele UkraineWorld, ce pot primi finanţare de până la până la 7.000 USD. Călătoriile pe linia frontului, în zonele de luptă activă şi în alte zone cu risc extrem de ridicat nu vor fi finanţate de EPIC.
Mai multe detalii despre concursul de proiecte editoriale pot fi accesate AICI.
Vlad Stoicescu, coordonatorul proiectului
Vlad Stoicescu / foto: Daniel Ene
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro