
Cristian Tudor Popescu acuză degradarea presei româneşti, cauzată de banii intraţi din afara industriei media, dar şi de finanţările netransparente din bani publici către televiziuni şi site-uri, pentru propagandă politică.
Întrebat dacă se poate face ceva pentru ca banii de la partide să fie transparenţi, gazetarul a răspuns: „Se poate, dar nu se doreşte. De fapt, ce spuneţi acum – în felul ăsta s-a spart totul, prin anii 2002–2005, când în presă au intrat foarte mulţi bani din afara presei”, a spus Cristian Tudor Popescu, într-un dialog cu jurnalistul Petrişor Obae.
El a descris cum oameni cu afaceri în alte domenii au cumpărat presa:
„Bani care nu fuseseră făcuţi în presă, ci în petrol, speculaţii de bursă, în tot felul de afaceri din afara presei şi respectivii deţinători ai afacerilor au considerat că e cazul să intre în presă. Şi au pompat nişte şuvoaie de bani, aşa s-a terminat totul…”
Popescu a rememorat o scenă simbolică: „Vă imaginaţi că venea la mine un jurnalist (...) şi mai spuneam: băi, băiatule, nu e corect, nu e moral ce ai făcut (...). La care, respectivul îmi spunea mie: domne, eu mă duc la Vîntu, care îmi dă 10.000 de euro pe lună şi nu mi se cere ce îmi cer matale.”
„În condiţiile astea ce deontologie să faci? Au venit mogulii, au început să decarteze masiv. Nu aveai ce să mai faci. De aceea am şi plecat de acolo.”
Cristian Tudor Popescu a criticat dur şi finanţările de stat către presă în perioada pandemiei:
„Guvernul, cu domnul Orban în frunte, a dat zeci de milioane de euro presei. Ca «ajutor», mi se pare, în pandemie. Unii nu au vrut, la Republica am şi scris şi spus: nu luăm niciun ban din ce dă Guvernul. Alţii, însă, au luat. Şi în special televiziunile au luat milioane de euro de acolo şi s-au comportat corespunzător.”
„Să spui ceva de liberali sau de Guvern în momentul acela, la televiziunea la care lucram atunci, era amendă. Asta a fost”, a mai adăugat gazetarul.
Despre banii alocaţi partidelor din fonduri publice, Popescu afirmă: „Acela este un scandal, domne. Faptul că să dau în continuare din banii dumneavoastră şi ai mei, şi ai tuturor cetăţilor, să dă un euro partidelor, este un scandal. E o ruşine. Nu trebuie să îl să dea niciun ban.”
„Partidele sunt nişte instituţii private, aşa trebuie considerate. Plătesc cine? Susţinătorii prin cotizaţie. (...) Partidul Comunist nu primea bani de la stat. (...) De ce în clipa de faţă partidele primesc bani de la stat, de la guvern, primesc bani ca să facă politică?”
Referindu-se la lipsa de transparenţă în cheltuirea acestor sume, jurnalistul afirmă:
„Exact, cum vor, că au fost atâtea scandaluri, pe ce s-au dat banii (...) cu campaniile alea medicale ale AUR, cu cartea lui Ciucă. De ce au banii şi cu ei fac ce vor? Ar trebui pur şi simplu să se taie această finanţare.”
Popescu este sceptic şi în privinţa publicului: „Pe public, din păcate, nu-l mai interesează ce este în spatele televiziunii sau în spatele site-ului care îi place lui. Nu vrea să ştie cum se fac cârnaţii. (...) Ideea că dom'le ăsta este un jurnalist cinstit, e onest, (...) nu interesează, domnul Obae.”
„Meseria de jurnalist este ceva între livrator de pizza cu motoreta, în momentul de faţă, şi gropar, eventual. Asta este meseria de jurnalist.”
În final, avertizează că efectele se răsfrâng asupra întregii societăţi: „Votezi «Firul Divin» şi «trezirea în conştiinţă». Asta este rezultatul. (...) Se transferă asupra noastră, se repercutează asupra noastră, a tuturor.”
VIDEO. CTP: Ar trebui să se taie finanţarea partidelor
Cristian Tudor Popescu, dialogul integral:
Petrişor Obae: În ultimii ani, au fost zeci de milioane de euro care s-au pompat în presă, netransparent, total netransparent, pentru propagandă – chiar aşa e şi numit în lege – către diverse site-uri. Au ajuns cumva şi la posturi de televiziune. Pentru propagandă politică nemarcată. Asta e şi mai grav. Putem cumva să facem o transparentizare? Sau credeţi că se poate face aşa ceva? Vrea cineva?
Cristian Tudor Popescu: Nu. Se poate, dar nu se doreşte. De fapt, ce spuneţi acum – în felul ăsta s-a spart totul, prin anii 2002–2005, când în presă au intrat foarte mulţi bani din afara presei.
Bani care nu fuseseră făcuţi în presă, ci în petrol, speculaţii de bursă, în tot felul de afaceri din afara presei şi respectivii deţinători ai afacerilor au considerat că e cazul să intre în presă.
Şi au pompat nişte şuvoaie de bani, pentru că aşa s-a terminat totul…Vă imaginaţi că venea la mine un jurnalist pe care eu îl pedepseam la Clubul Român de Presă - aşa cum zbiera cineva alt… mai încă în presă, în momentul de faţă, da, domne, că ne dă Popescul legitimaţii şi ne sancţionează el. Şi mai spuneam, băi, băiatule, nu e corect, nu e moral ce ai făcut, nu se înscrie în regulile profesionale şi aşa mai departe. La care, respectivul îmi spunea mie: domne, eu mă duc la Vîntu, care îmi dă 10.000 de euro pe lună şi nu mi se cere ce îmi cer matale. Nu. Acolo îmi dă 10.000.
De ce să ascult eu de Clubul Român de Presă care nu-mi dă nimic, ascult de ăla care mă plăteşte. Şi să plăteau sume uriaşe. În condiţiile astea ce deontologie să faci? Au venit mogulii, au început să decarteze masiv. Nu aveai ce să mai faci. De aceea am şi plecat de acolo. Asta e ce spuneţi dumneavoastră acum cu publicitatea care se face acum, nici nu mai e mascată, e pe faţă.
Petrişor Obae: Nu mai ştii ce e publicitate şi ce nu, pentru că nu e marcat. Sunt zeci de milioane de euro.
Cristian Tudor Popescu: Da, sume uriaşe care pot veni din privat, dar şi de la stat. Pentru că Guvernul cu domnul Orban în frunte a dat zeci de milioane de euro presei. Ca „ajutor”, mi se pare, în pandemie. Unii nu au vrut, la Republica am şi scris şi spus: nu luăm niciun ban din ce dă Guvernul. Alţii, însă, au luat. Şi în special televiziunile, au luat milioane de euro de acolo şi s-au comportat corespunzător. De-aia plătea. Să spui ceva de liberali sau de Guvern în momentul Acela la televiziunea la care lucram atunci, era amendă. Asta a fost.
Petrişor Oabe: A trecut pandemia şi a urmat această perioadă în care partidele din bugetul lor, pe care tot din fonduri publice îl au la dispoziţie, au pompat masiv bani. Nu ştim pe unde, nu ştim pentru ce şi vorbim de zeci de milioane de euro.
Cristian Tudor Popescu: Acela este un scandal. Faptul că să dau în continuare din banii dumneavoastră şi ai mei, şi ai tuturor cetăţilor, să dă un euro partidelor, este un scandal. E o ruşine. Nu trebuie să îl să dea niciun ban. Le dau zeci de milioane de euro partidelor parlamentare şi chiar şi neparlamentare. Nu ştiu. Primesc partidele bani, pentru că… partidele sunt nişte instituţii private, aşa trebuie considerate. Plătesc cine? Susţinătorii prin cotizaţie. Partidul Comunist Român, domnul Obae, avea bani din cotizaţiile membrilor de partid. Bineînţeles că te lua dracu să nu-ţi plăteşti cotizaţia acolo. Şi erau vreo 3 milioane de membri de partid, dar partidul nu primea bani de la stat. Partidul Comunist nu primea bani de la stat. Bineînţeles că partidul era statul, dar măcar formal banii erau de la membrii cotizanţi ai partidului. De ce în clipa de faţă partidele primesc bani de la stat, de la guvern, primesc bani ca să facă politică?
Petrişor Obae: Şi să-i cheltuie în netransparent.
Cristian Tudor Popescu: Exact, cum vor, că au fost atâtea scandaluri, pe ce s-au dat banii şi aşa mai departe, cu campaniile alea medicale ale AUR, cu cartea lui Ciucă. De ce au banii şi cu ei fac ce vor? Ar trebui pur şi simplu să se taie această finanţare. Trăieşti din încrederea publicului, din donaţii pe care ţi-i dă cine doreşte. Donaţii legale, înregistrate.
Petrişor Obae: Pentru asta trebuie să-i convingi pe oameni, că meriţi să ai susţinerea lor.
Cristian Tudor Popescu: Exact, să primeşti banii respectivi. Nu-ţi dă ţie Guvernul, ca să fie Guvernul să iasă bine de la toate emisiunile, de dimineaţă şi până seara, pe televiziunea respectivă.
Petrişor Obae: Ce este interesant, că dacă pe poeticienii înţelegem că nu vor se transparentizeze, nici redacţiile care au primit bani nu s-au grăbit, ca să spun aşa, să declare, da, dom'le, am avut contracte pentru aşa ceva.
Cristian Tudor Popescu: Nu. Asta e.
Petrişor Obae: Şi, astfel, omul de rând ce pricepe?
Cristian Tudor Popescu: Dom'le, până şi asta e în regulă. E şi ăsta un mecanism. Primesc nişte bani, livrez de banii respectivi. Problema este că oamenii iau asta drept ceva special. Deci, pe public, din păcate, nu-l mai interesează ce este în spatele televiziunii sau în spatele site-ului care îi place lui.
Nu vrea să ştie cum se fac cârnaţii. Că dacă ar vedea cum se produc acolo sau dacă ar vedea ce e în bucătăria de la restaurant, înainte să-i vină mâncarea pe masă lui, client, probabil n-ar mai mânca niciodată la un restaurant. Ideea că dom'le ăsta este un jurnalist cinstit, e onest, nu iau bani de la Guvern şi aşa mai depate, sunt oameni care îşi fac meseria în mod cinstit, nu interesează, domnul Obae. Ştiţi ce îi interesează? Să le spui ceea ce vor să audă.
Interesează pe cineva că în spatele României TV e Sebastian Ghiţă? Deranjează pe cineva că un urmărit internaţional, fugit din ţară, personaj, pentru care toxic şi sulfuros sunt eufemisme, este în spatele acestei televiziuni? Nu deranjează pe nimeni. Audienţa nu scade din pricina asta. Asta este problema. Nu există o componentă morală în legătură cu meseria de jurnalist. Meseria de jurnalist este ceva între livrator de pizza cu motoreta, în momentul de faţă, şi gropar, eventual. Asta este meseria de jurnalist. Prestezi. Teribil este că oamenii nu vor să ţină seama de componentele astea de moralitate, de corectitudine, de profesionalism. Nu vor să ţină seama. Vor să li să dea junk food, pentru că asta le place, cu asta au fost obişnuiţi şi aşa o să meargă lucrurile de acum înainte.
Petrişor Obae: Da, şi nu le spune nimeni că, totuşi, nu e bine, că este pentru tine, nu de altceva, că poţi mânca numai junk food, dar riscurile sunt uraşe.
Cristian Tudor Popescu: Dar votezi, aşa cum am văzut că s-a votat în noiembrie, anul trecut şi acum. Votezi „Firul Divin” şi „trezirea în conştiinţă”. Asta este rezultatul. Vezi cum se transferă această infecţie, pentru că e o infecţie asta din presă şi din spaţiul public şi informational, se transferă, iată, cât se poate de real asupra sorţii noastre, a tuturor. Nu numai a celor care consumă junk foodul ăla şi după aia să duc să voteze nanocipurile în sucuri. Nu! Se transferă asupra noastră, să repercutează asupra noastră, a tuturor.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Trimite un comentariu