Skip to main content

CTP, reacţie dură la ideea comasării CNA cu ANCOM: „E ca şi cum, în informatică, ai confunda hardul cu softul”

 
CTP, reacţie dură la ideea comasării CNA cu ANCOM: „E ca şi cum, în informatică, ai confunda hardul cu softul”

După mai multe organizaţii civice, şi gazetarul Cristian Tudor Popescu critică vehement ideea comasării Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) cu ANCOM, organizaţia care reglementează zona de telecomunicaţii. 

Publicitate

CTP a reacţionat într-o postare pe Facebook:

„Încă o năsărâmbă a PSD: comasarea CNA cu ANCOM. O porţie aspectuoasă de creier pané”, scrie CTP, care consideră că ideea este una absurdă şi periculoasă pentru libertatea presei.

Acesta subliniază că CNA are un rol fundamental în reglementarea conţinutului şi libertăţii de exprimare, în timp ce ANCOM „este o autoritate tehnică şi comercială în comunicaţii, nu se ocupă şi nici nu trebuie să se ocupe de problemele de CONŢINUT ale mass-media.”

„E ca şi cum, în informatică, ai confunda hardul cu softul”, punctează jurnalistul.

CTP aminteşte şi că ANCOM este condus de un fost parlamentar PSD, Valeriu Zgonea.

„Carevasăzică, o să dea indicaţii şeful ANCOM, amicul poporului Zgonea, CNA-ului care ia decizii şi dă sancţiuni privind respectarea legilor în ceea ce se comunică prin tv, radio şi internet, răspunzând pentru activitatea sa în faţa Parlamentului? Ar fi împotriva tuturor reglementărilor europene în domeniu, un atac la libertatea presei şi expresiei  din România.”

Comasarea CNA - ANCOM, criticată şi de organizaţiile civice

Reacţia vine după apariţia în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora comasarea CNA cu ANCOM ar fi luată în calcul de Guvern, ca parte a unui nou pachet de austeritate, ce ar urma să fie adoptat până la finalul lunii iulie.

În acest context, mai multe organizaţii civice şi din zona media – printre care ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi ApTI – au semnat o scrisoare deschisă, publicată de Pagina de Media, prin care solicită autorităţilor să renunţe la această intenţie.

Printre argumentele invocate:

Diferenţă fundamentală de misiune: CNA are atribuţii privind conţinutul audiovizual şi libertatea de exprimare, în timp ce ANCOM reglementează aspecte tehnice şi comerciale.

Fuziunea ar putea duce la conflicte între atribuţiile celor două instituţii.

Impact negativ asupra libertăţii presei: Organizaţiile atrag atenţia că noua structură ar putea vulnerabiliza reglementarea conţinutului în contextul intrării în vigoare a Digital Services Act şi European Media Freedom Act.

Lipsa consultărilor publice: Măsura ar urma să fie adoptată fără studii de impact sau dezbateri cu societatea civilă.

CTP, postarea integrală: 

„Adaug, la cele ce am spus în acest dialog la B1 TV, o altă năsărâmbă a PSD, prin care marele partid intrat rău la apă vrea să arate el cum se pot face „adevăratele economii”, nu pe spinarea poporului: Consiliul Naţional al Audiovizualului să fie comasat cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii!

O porţie aspectuoasă de creier pané.

ANCOM este o autoritate tehnică şi comercială în comunicaţii, nu se ocupă şi nici nu trebuie să se ocupe de problemele de CONŢINUT ale mass-media.

E ca şi cum, în informatică, ai confunda hardul cu softul, ca să nu invoc sula şi prefectura. Carevasăzică, o să dea indicaţii şeful ANCOM, amicul poporului Zgonea, CNA-ului care ia decizii şi dă sancţiuni privind respectarea legilor în ceea ce se comunică prin tv, radio şi internet, răspunzând pentru activitatea sa în faţa Parlamentului? Ar fi împotriva tuturor reglementărilor europene în domeniu, un atac la libertatea presei şi expresiei  din România.

Dacă se doreşte restructurarea CNA pentru reduceri de cheltuieli, asta se poate aplica direct CNA-ului, fără nicio comasare cu ANCOM sau, la fel de nimerit, cu Universitatea Politehnică Bucureşti.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus