Skip to main content

CTP: „Acum contează să fii primul care spune ceva. Şi să şochezi! Calitatea de jurnalist a devenit cât se poate de vagă, până la a nu mai exista în ochii publicului” - VIDEO

 
CTP: „Acum contează să fii primul care spune ceva. Şi să şochezi! Calitatea de jurnalist a devenit cât se poate de vagă, până la a nu mai exista în ochii publicului” - VIDEO

Gazetarul Cristian Tudor Popescu despre criza profundă de încredere care afectează jurnalismul actual, într-un dialog cu editorul Paginademedia.ro, Petrişor Obae.

Publicitate

Cunoscutul gazetar consideră că problema nu este legată doar de jurnalişti, ci, mai rău, de pierderea încrederii în însăşi ideea de jurnalism.

CTP a remarcat că mai există încă voci care se bucură de încrederea publicului, însă acestea nu mai sunt percepute drept jurnalişti.

„Mai există nişte persoane care se exprimă public şi care mai beneficiază încă de încrederea publicului, dar sunt persoane separate şi care nu mai sunt percepute ca jurnalişti. Sunt percepute ca… mă rog, termenul este „influenceri” acum, în acest spaţiu al netului – nu e un termen care să-mi placă nici ăsta foarte mult – să spunem că sunt nişte voci.

Ele pot să mai păstreze încredere, dar nu mai păstrează această încredere în calitatea de jurnalist”, spune CTP.

În opinia lui Cristian Tudor Popescu, însăşi noţiunea de jurnalist s-a diluat pe fondul avalanşei de conţinut din online:

„Această calitate a devenit cât se poate de vagă, până la a nu mai exista în ochii publicului.

De ce?

Pentru că toată lumea este jurnalist în clipa de faţă. Toţi se exprimă pe net, dau ştiri, fac filmuleţe, fac reportaje, fac tot ceea ce ţinea înainte de jurnalism şi nu putea să-l facă decât o unitate de presă, cu nişte bani mulţi, cu angajaţi mulţi, şi aşa mai departe.”

Într-o discuţie despre importanţa contextului şi analizei, Petrişor Obae a subliniat că jurnalismul presupune mai mult decât simpla postare de informaţii.

Replica lui CTP a fost:

„Nu mai contează. Acum contează să fii primul care spune ceva. Şi să şochezi. Asta este prima calitate a unui produs, să-i spunem, aruncat pe net. Tot ceea ce s-a numit de dentologie, regulile meseriei şi aşa mai departe, nu interesează pe nimeni în clipa de faţă.

Sigur că există unii dintre cei care emit opinii şi fac chiar ştiri pe net care ţin de aceste reguli pentru că aşa vor ei. Nu le impune nimeni. A existat cândva o instituţie, acum o mie de ani, Clubul Român de Presă, care a încercat lucrul ăsta să-l impună.”

Cristian Tudor Popescu, declaraţia integrală:

Cristian Tudor Popescu: Da, a fost o asemenea perioadă. Dumneavoastră vorbiţi acum de pierderea încrederii publicului de către jurnalişti. (…) Eu cred că e vorba de pierderea încrederii publicului în jurnalism, ceea ce e mai grav.

Pentru că mai există nişte persoane care se exprimă public şi care mai beneficiază încă de încrederea publicului, dar sunt persoane separate şi care nu mai sunt percepute ca jurnalişti.
Sunt percepute ca… mă rog, termenul este „influenceri” acum, în acest spaţiu al netului – nu e un termen care să-mi placă nici ăsta foarte mult – să spunem că sunt nişte voci.

Ele pot să mai păstreze încredere, dar nu mai păstrează această încredere în calitatea de jurnalist.

Această calitate a devenit cât se poate de vagă, până la a nu mai exista în ochii publicului.

De ce?

Pentru că toată lumea este jurnalist în clipa de faţă. Toţi se exprimă pe net, dau ştiri, fac filmuleţe, fac reportaje, fac tot ceea ce ţinea înainte de jurnalism şi nu putea să-l facă decât o unitate de presă, cu nişte bani mulţi, cu angajaţi mulţi, şi aşa mai departe.

Petrişor Obae: O parte a acestei munci, pentru că munca de jurnalist mai înseamnă şi punere în context, analize, lucruri pe care, dincolo de ştiri pe care le postezi pentru că vezi tu cu telefonul, eşti într-un loc la momentul potrivit.

Cristian Tudor Popescu: Nu mai contează. Acum contează să fii primul care spune ceva. Şi să şochezi. Asta este prima calitate a unui produs, să-i spunem, aruncat pe net. Tot ceea ce s-a numit de dentologie, regulile meserie şi aşa mai departe, nu interesează pe nimeni în clipa de faţă. Sigur că există unii dintre cei care emit opinii şi fac chiar ştiri pe net care ţin de aceste reguli pentru că aşa vor ei. Nu le impune nimeni. A existat cândva o instituţie, acum o mie de ani, Clubul român de Presă, care a încercat lucrul ăsta să-l impună.
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus