
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii Bucureşti lansează noi cursuri.
FJSC anunţă că din anul universitar 2025 - 2026 lansează în programul specializării de licenţă Jurnalism trei discipline noi: Totalitarism, presă, cenzură, IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare etică şi Corespondentul de război.
Cine sunt profesorii celor trei discipline?
1. Jurnalistul şi corespondentul de război Mircea Barbu, cu activitate în teatre de operaţii din Ucraina, Siria, Irak, Gaza etc., le va preda studenţilor FJSC cursul Corespondentul de război.
Cursul îşi propune să le ofere studenţilor cunoştinţele necesare pentru a desfăşura activităţi de jurnalist corespondent de război, dar şi aptitudinile de a gestiona riscurile personale şi logistice în zone de conflict şi de a relata cu obiectivitate într-un mediu de conflict şi risc.
Cursurile şi seminarele vor conţine tematici precum:
- „Pregătirea logistică pentru deplasarea în zone de război. Evaluarea riscurilor şi gestionarea securităţii personale. Comunicarea cu redacţia, comunicarea cu familia”
- „Aspecte legale şi convenţii internaţionale privind presa de război. Dreptul internaţional umanitar şi protecţia jurnaliştilor”
-„Sindromul de stres post-traumatic la jurnalişti. Manifestări, cauze, factori de risc, abordare”
-„Tehnici de prim ajutor şi asistenţă medicală în situaţii de conflict”
Disciplina va avea regim opţional în anul III licenţă.
2. Disciplina Totalitarism, presă, cenzură va fi predată de cercetător ştiinţific dr. Cosmin Popa de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria URSS - Rusiei şi a Europei Centrale şi de Sud-Est şi perioada comunistă şi contemporană.
Disciplina va avea printre conţinuturile cursurilor şi seminarelor:
- „Structuri instituţionale şi construcţie societală în totalitarismul de stânga (instaurare, guvernare şi modele societale)”
- „Modele feminine în sistemele totalitare. Feminism oficial şi feminism de opoziţie (Portrete)”
- „General şi specific în istoria totalitarismului de stânga: stalinism, kimirsenism, maoism, ceauşism”
- „Propagandă, jurnalism şi comunicare în totalitarismul de stânga european”
- „Totalitarism după totalitarism (reziduurile totalitarismului în societăţile europene)”
Noua disciplină îşi propune să le ofere studenţilor FJSC cunoştinţele necesare pentru a analiza critic regimurile totalitare prin înţelegerea originilor lor ideologice şi culturale, a mecanismelor de propagandă, represiune şi control social, precum şi a impactului acestora asupra comunicării publice, presei, culturii şi societăţii.
Totalitarism, presă, cenzură va fi o disciplină obligatorie în planul de învăţământ al anului III licenţă, iar, până atunci, va avea regim facultativ.
3. Disciplina IA pentru jurnalism: instrumente, practici, utilizare etică, predată de lector univ. dr. Anamaria Neagu, cadru didactic titular al FJSC, răspunde nevoii de adaptare a formării jurnalistice la noile realităţi tehnologice şi la transformările din industria media.
Ea le va oferi studenţilor atât competenţe practice şi teoretice, cât şi o înţelegere etică a utilizării inteligenţei artificiale, pregătindu-i pentru redacţiile viitorului.
Din conţinuturile cursurilor şi seminarelor, amintim:
- „Introducere în utilizarea IA în jurnalism: colectare, producţie, marketing, business”
- „Etica utilizării IA în jurnalism. Reglementări, legislaţie, instituţii”
- „Implicaţii financiare ale utilizării IA în ecosistemul jurnalistic”
Disciplina va avea regim opţional în anul II licenţă.
FJSC a înregistrat la sesiunea de admitere din iulie 2025 un număr-record de candidaţi în anii post-pandemiei de COVID-19 atât la programele de licenţă, cât şi la cele de master.
Bogdan Oprea, lector univ. dr. şi directorul Departamentului de Jurnalism al FJSC:
„FJSC îşi consolidează poziţia de lider în învăţământul jurnalistic, situându-se nu doar în pas cu evoluţiile tehnologice, ci chiar în avangarda lor. Faptul că 9 din 10 cadre didactice din departamentul de Jurnalism sunt, în prezent, activi în profesie, întăreşte legătura strânsă, care caracterizează facultatea noastră, dintre mediul academic şi mediul profesional.
Numărul-record de candidaţi de la sesiunea de admitere din această lună şi la licenţă, şi la master, în condiţiile unei scăderi masive a elevilor înscrişi la examenul de Bacalaureat, confirmă interesul studenţilor şi adaptarea pregătirii lor la nevoile pieţei. Le mulţumesc profesorilor asociaţi care se alătură corpului profesional al FJSC cu noi cursuri, dar şi colegilor titulari şi asociaţi care sunt deja la catedra noastră pentru efortul de actualizare constantă a ofertei noastre educaţionale.
Într-o lume în care istoria comunismului este uitată sau rescrisă, noi, la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, credem că avem obligaţia ca fiecare absolvent al nostru, viitor jurnalist, să cunoască terorile pe care totalitarismul îşi fundamentează regimul şi preţul pe care România l-a plătit pentru un regim criminal.
Noile conţinuturi obligatorii din planurile de învăţământ despre totalitarism, cenzură şi istoria recentă a presei româneşti, 1990 - 2010, vor completa cursurile care deja vorbesc despre trecutul nostru. În contextul regional şi internaţional în care ne aflăm, studenţii noştri vor avea ocazia să înveţe, la un curs opţional, despre jurnalismul de conflict şi despre practicile specifice corespondenţei de război.
De asemenea, cursurile despre utilizarea şi etica inteligenţei artificiale în media, dar şi despre noile modele de business de presă, freelancing-ul, finanţarea prin donaţii şi proiecte europene şi internaţionale, dar şi antreprenoriatul de media vin să le ofere studenţilor competenţele care să-i facă competitivi într-o profesie aflată în permanentă schimbare şi adaptare la evoluţiile tehnologice, economice, politice şi sociale”.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro