
Nu e chiar podcast, ci mai degrabă un...shortcast. Un nou format video se lansează duminică, 5 octombrie, chiar de Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului românesc.
„Gastronauţii“ este un shortcast – „un produs mai scurt decât un podcast, dar mai lung decât nimic” spun creatorii seriei.
Realizat de jurnaliştii Diana Popescu şi Dragoş Vasile, proiectul aduce împreună gastronomie, cultură şi călătorii, presărate cu umor şi storytelling. Primul episod va fi difuzat în avanpremieră pe pagina de Facebook „Vorbitorincii“, urmând ca apoi să fie disponibil pe canalul de YouTube şi în podcastul omonim.
Primul episod – dedicat Expoziţiei Mondiale de la Osaka (13 aprilie – 13 octombrie 2025) – îi duce pe spectatori în Pavilionul României, acolo unde un chef român găteşte zilnic pentru vizitatori, iar un bucătar japonez a descoperit mititeii şi tochitura. Subiectele episodului includ şi experienţa cozilor japoneze sau reinterpretarea sarmalelor în stil nipon.
Diana Popescu:
„Niciodată n-am păţit cozi mai mari, mai ordonate şi mai relaxate ca la Osaka. (…) Japonezii pot preda masterclass-uri de stat la rând.“
Dragoş Vasile:
„Am zburat 15 ore de la Bucureşti până la Osaka (…) dar a meritat. Mă refer la ciorba de perişoare de la restaurantul din Pavilionul României.“
Despre realizatori:
-
Diana Popescu are peste 20 de ani de experienţă în presa culturală, a lucrat la Adevărul şi Gândul, a produs timp de şapte ani emisiunea DIGICULT la Digi24 şi este moderatoarea podcastului Cronicari Digitali.
- Dragoş Vasile activează în media din 1999, cu experienţă la publicaţii precum Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Academia Caţavencu, iar din 2009 a lucrat la Apropo TV. A produs podcasturile Cronicari Digitali, Portret de călător şi Amintiri Gustoase.
„Gastronauţii“ propune o combinaţie de poveşti culinare, culturale şi de travel, cu accent pe experienţă şi context jurnalistic.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro