Skip to main content

VIDEO. Graţian Mihăilescu, fostul jurnalist care acum face festival de...obiceiuri urbane: „Vrem să educăm lumea". Workshopuri de mers cu bicicleta sau cum să foloseşti sustenabil mâncarea din frigider

 
VIDEO. Graţian Mihăilescu, fostul jurnalist care acum face festival de...obiceiuri urbane:  „Vrem să educăm lumea". Workshopuri de mers cu bicicleta sau cum să foloseşti sustenabil mâncarea din frigider

VIDEO. „Vrem să educăm lumea în primul rând, pentru că una dintre problemele pe care le avem este că lumea nu prea înţelege ceea ce facem”, spune Graţian Mihăilescu într-un interviu video pentru Paginademedia.

Publicitate

Graţian Mihăilescu, fost absolvent de Jurnalism şi în prezent coordonatorul UrbanizeHub, se pregăteşte de nUH, adică new Urban Habits, festival pe care îl organizează în perioada 26-27 aprilie la Bucureşti.

"Aceste workshop-uri te învaţă cum să-ţi schimbi obiceiurile şi comportamentele, că de aia se cheamă New Urban Habits, pentru că oraşele au nevoie de noi comportamente", spune Graţian Mihăilescu despre concept.

Timp de două zile, new Urban Habits va fi un "spaţiu de învăţare şi experimentare", în care participanţii vor avea parte de ateliere aplicate. Gratuit.

 „Avem foarte multe workshop-uri. Cei care vor veni la festivalul de săptămâna viitoare se pot înregistra la workshop-uri de mobilitate, de planificare urbană, de sustenabilitate, de oraş pentru copii. Aceste workshopuri sunt gratuite”, a povestit el.

Ce se va întâmpla?

Graţian Mihăilescu: O să fie nişte workshop-uri pentru cei mici - cum să folosească bicicleta şi cum să folosească bicicleta în trafic.

Vor fi tururi urbane care vor povesti cultura Bucureştiului şi istoria unor clădiri emblematice, astfel încât să trezească memorii în mintea bucureştenilor şi să fim mai sensibili când ne raportăm la oraş decât dacă treci pe lângă o clădire căreia nu-i ştii povestea.

Vor fi ateliere de compost, cum să foloseşti mâncarea din frigider, cum să cumperi mai puţin ca să nu arunci, cum să foloseşti mai mult lucrurile astfel încât să nu fi obligat să cumperi non-stop haine.

La acest festival vor fi invitaţi din Norvegia, invitaţi din Italia, primarul Sectorului şi fostul viceprimar al Vienei, printre cei care vor fi prezenţi la eveniment. Pe lângă aceşti invitaţi, la festival va fi şi o parte de stand-up - Mincu şi Toma se vor alătura evenimentului organizat în Capitală.

Graţian Mihăilescu: „Îl avem invitat pe fostul viceprimar al Vienei, o să avem un one-on-one session cu el, să-l întrebăm ce s-a întâmplat în Viena din 2010 încoace, de ce Viena s-a transformat, ce înseamnă mobilitate?

Dar în acelaşi timp îi avem pe cei de la Dutch Cycling Embassy, care este cea mai mare organizaţie la nivel global care promovează bicicleta - şi să-i întrebăm, voi cum aţi evoluat la nivel de mobilitate, de ce în Olanda se folosesc aşa de multe biciclete acum şi în anii 70 era plin de maşini? Cum s-a făcut schimbarea de la beton şi în maşini în anii 70, la biciclete în anii 2000?”, a explicat Graţian.

Cine este Graţian Mihăilescu?

El coordonează în prezent UrbanizeHub, care a pornit ca o platformă de comunicare, dar a ajuns o comunitate cu o serie de proiecte legate de Oraşele Verzi. Parcul Liniei, din Bucureşti, e legat de comunitatea de la UrbanizeHub. O comunitate care a ajuns să lucreze cu oraşe mari din Europa, iar Barcelona e unul dintre ele.

Citeşte şi: Interviul Lunii. Povestea lui Graţian Mihăilescu, de la jurnalism, la biblioteci construite în Bangladesh, de la Parcul Liniei din Bucureşti, la Oraşe Verzi şi proiecte cu Barcelona

VIDEO. Totul despre festivalul de obiceiuri urbane:

Interviul cu Graţian Mihăilescu despre festival:

Paginademedia.ro: Voi acum faceţi festivalul new Urban Habits

Graţian Mihăilescu: Acest festival vine de la a ne schimba obiceiurile în oraş, pentru a interacţiona altcumva cu oraşul.

Paginademedia.ro: Ce vreţi să faceţi cu acest festival?

Graţian Mihăilescu: Vrem să educăm lumea în primul rând, pentru că una dintre problemele pe care le avem este că lumea nu prea înţelege ceea ce facem. Şi atunci am zis hai să ne deschidem puţin şi să explicăm ceea ce facem, cum e cel mai bine să explicăm ceea ce facem? Prin lucruri practice.

Adică avem foarte multe workshop-uri. Deci lumea care va veni la festivalul de săptămâna viitoare se poate înregistra la workshop-uri de mobilitate, de planificare urbană, de sustenabilitate, de oraş pentru copii.

Adică avem undeva, nu ştiu, tururi urbane, avem undeva, cred că la 10 workshop-uri pe zi. Avem 20 şi ceva de workshop-uri în general. Workshop-urile sunt gândite ca programe de lucru interactiv, de o oră, o oră jumate, în care lumea să experimenteze ceea ce doreşte să înveţe legat de oraş, legat de sustenabilitate, legat de inovare urbană, legat de educaţie verde.

Paginademedia.ro: Şi mai concret. Mie îmi place foarte concret. Spune despre aceste workshop-uri ca să aibă idee omul care vrea să vină la acest festival.

Graţian Mihăilescu: Vreau să zic că face parte din din mişcarea Străzi Deschise organizată de ARCUB. Noi alături de celelalte festivaluri în Cotroceni, Dâmboviţa Delivery şi alte festivaluri street delivery, şi alte festivaluri care există deja îşi propun să facă din Bucureşti acel oraş despre care vorbeam mai devreme. Oraş care să fie prietenos cu oamenii, să fie prietenos cu pietonii, să fie cu puţine maşini.

Vedem Străzi Deschise, un program concret care are impact major asupra felului cum se raportează oamenii la Calea Victoriei. Te gândeai acum trei - patru ani că dacă se închide Calea Victoriei va avea aşa de mare succes la nivel de promenadă, la nivel de activitate economică, la nivel de tot ce se întâmplă acum pe Calea Victoriei? Nu. Uite că, cu paşi mărunţi ne ducem înspre direcţia asta, direcţii care deja au fost făcute de unele oraşe.

Tocmai de aceea îl avem invitat pe fostul viceprimar al Vienei, o să avem un one-on-one session cu el, să-l întrebăm ce s-a întâmplat în Viena din 2010 încoace, de ce Viena s-a transformat, ce înseamnă mobilitate?

Dar în acelaşi timp îi avem pe cei de la Dutch Cycling Embassy, care este cea mai mare organizaţie la nivel global care promovează bicicleta - şi să-i întrebăm, voi cum aţi evoluat la nivel de mobilitate, de ce în Olanda se folosesc aşa de multe biciclete acum şi în anii 70 era plin de maşini? Cum s-a făcut schimbarea de la beton şi în maşini în anii 70, la biciclete în anii 2000?


Paginademediaro: Cum facem, de exemplu în Bucuresti. În Bucureşti, majoritatea marilor străzi unde ar putea fi piste de biciclete sunt canale?

Graţian Mihăilescu: Noi o să avem invitaţi şi decidenţi. O să vină şi primarul sectorului doi la o masă rotundă, o să avem invitaţi din Norvegia, invitaţi din Italia. O să avem însă şi invitaţi din România. De exemplu, Alex Beleni, care este un arhitect cu care colaborăm, va avea un workshop de o zi despre cum să construieşti mobilier urban care să fie pentru comunitate.

Adică şi lucrurile astea se fac împreună cu alţi oameni. Adică omul ăla stă acolo, lucrează o zi şi gândeşte un design de mobilier urban şi a doua zi, tu poţi să vii la festival şi să te bucuri de ce ai construit prima zi.

Deci cumva, ce vrem noi să facem prin acest festival este să traducem termenii ăştia de sustenabilitate urbană, de inovare urbană, prin aceste workshop-uri în care lumea, dacă se înscrie, învaţă practic anumite lucruri, se raportează altcumva la oraş, pentru că o altă problemă este că noi nu gândim oraşul şi nu înţelegem oraşul cum funcţionează.

Ori aceste workshop-uri te învaţă cum să-ţi schimbi obiceiurile şi comportamentele, că de aia se cheamă New Urban Habits, pentru că oraşele au nevoie de noi comportamente, nu doar un administrator face. Ei se ocupă de investiţii, de proiecte mari.


Paginademedia.ro: Cu alte cuvinte, cu ce mijloace de deplasare să folosim sau ce anume cum să... Ce altceva? 

Graţian Mihăilescu: De exemplu, prevenţie, o să fie nişte workshop-uri pentru ai mici - cum să folosească bicicleta şi cum să folosească bicicleta în trafic. Există organizaţii cu care colaborăm care vor veni cu workshop-uri de copii şi workshop-uri de adulţi.

Vor fi biciclete pentru copii, biciclete pentru adulţi. Vor fi tururi urbane care vor povesti cultura Bucureştiului şi istoria unor clădiri emblematice, astfel încât să trezească memorii în mintea bucureştenilor şi să fim mai sensibili când ne raportăm la oraş decât dacă treci pe lângă o clădire căreia nu-i ştii povestea. Avem planificare urbană prin AI. Vine Damiano, un tip care locuieşte în Finlanda, şi va arăta cum poţi să faci planificare urbană prin AI.

Vor fi ateliere de compost, cum să, cum să foloseşti mâncarea din frigider, cum să cumperi mai puţin ca să nu arunci, cum să foloseşti mai mult lucrurile astfel încât să nu fi obligat să cumperi non-stop haine.

Adică o grămadă de chestii care ţin de cultura noastră şi relaţionarea noastră cu oraşul şi cu sustenabilitatea şi de obiceiuri.

Vom avea parteneri de micromobilitate, adică avem biciclete care vin acolo, oamenii se pot deplasa pe biciclete, invitaţii străini vor veni cu Blue Bolt, adică vor circula verde. Participanţii la festival vor primi, ideea e de a planta un nou obicei şi vor primi o sămânţă pe care să o planteze şi să aibă grijă de planta respectivă ca şi un simbol al festivalului.

Şi să vină anul viitor să ne spună cum a evoluat planta şi cum şi-au schimbat ei obiceiul în relaţie cu natura din oraş. Mâncarea care va fi la festival, va fi în primul rând, avem o înţelegere cu cineva care va aduce mâncare de la producător local din zona Făgăraşului.

Şi în al doilea rând, colegii mei au făcut o mapare cu toate, cu ciorbărie, cu ghirosărie, tot ce există acolo. Tu primeşti o hartă şi dacă îţi e foame, vezi unde, cine, ce vinde. Astfel stimulăm cumva şi spunem şi povestea antreprenorilor locali din zonă şi încurajăm oamenii să investească în antreprenorii locali din zona festivalului.

Paginademedia.ro: Cei care vin la aceste workshopuri trebuie să plătească?

Graţian Mihăilescu: Nu, deci totul este gratuit. Avem parteneri instituţionali, avem parteneri privaţi puţini, dar îi avem şi sperăm ca prin acest - e primul festival de acest gen. Nu s-a mai făcut un festival de acest gen şi este şi pentru noi un lucru inedit, dar îl facem cu gândul că anul viitor vom avea şi mai mulţi oameni prezenţi, vor veni alături de noi şi mai mulţi parteneri privaţi şi festivalul va creşte de la locaţia mică pe care o avem acum la o locaţie mai mare.

Aşteptăm undeva la 1000 de oameni, 1500 de oameni. Până în acest moment în care eu sunt aici la tine la emisiune s-au înscris 500 de oameni. Oamenii interesaţi de oraş, de sustenabilitate, de inovaţie urbană îi invităm să intre pe site. Şi să se înscrie. Poate să găsească pagina de Insta, de facebook.

Se înscriu acolo, văd acolo agenda şi poate să aleagă ce workshop le face plăcere sau ce ar vrea ei să înveţe, sau cum se văd ei în relaţia cu oraşul. Şi am zis ca să nu fie doar muncă şi doar workshop-uri şi legate de sustenabilitate, să avem şi o parte de stand-up comedy.

Paginademedia.ro: Cu cine?

Graţian Mihăilescu: Mincu şi Toma. O să vină Mincu într-o zi, Toma în altă zi, şi avem artişti. Ana Coman va cânta şi Paulina va fi şi ea pe scenă şi cumva încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul, ca să zic aşa. 

Citeşte şi: Interviul Lunii. Povestea lui Graţian Mihăilescu, de la jurnalism, la biblioteci construite în Bangladesh, de la Parcul Liniei din Bucureşti, la Oraşe Verzi şi proiecte cu Barcelona

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus