Skip to main content

Proiect. Şi influencerii vor trebui să se notifice la CNA şi să respecte legile audiovizuale. Dar nu toţi! Ce creatori de conţinut sunt vizaţi?

 
Proiect. Şi influencerii vor trebui să se notifice la CNA şi să respecte legile audiovizuale. Dar nu toţi! Ce creatori de conţinut sunt vizaţi?

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a pus în dezbatere publică o decizie care îi vizează pe influenceri de pe platformele de partajare a materialelor video, precum YouTube, TikTok, Instagram sau alte reţele similare.

Publicitate

Potrivit noilor reguli, utilizatorii care oferă conţinut audiovizual cu scop comercial şi îndeplinesc anumite criterii vor fi obligaţi să notifice CNA.

Sunt vizaţi creatorii de conţinut care întrunesc, cumulativ, mai multe criterii, printre care şi faptul că ar trebui să aibă cel puţin jumătate de milion de abonaţi/urmăritori şi să obţină venituri sau beneficii din activitatea desfăşurată. 

Decizia este în faza de dezbatere publică, iar după adoptare, creatorii de conţinut vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a se conforma noilor reguli. 

Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA, a declarat pentru Paginademedia.ro:

„Este vorba practice despre nişte reguli care ne permit să abordăm acest domeniu al infleuncerilor într-un mod mult mai clar şi mai transparent. De exemplu, nu poate să rămână la latitudinea arbitrară a Consiliului cine este influencer.

Pentru că aşa, eu pot să vorbesc despre oricine că este influencer, şi sunt nişte criterii. Practic, de ce există această clarificare, pentru că practic, infleuncerii, odată ce ajung să fie ca atare infleuncer şi să aibă un public al lor, însemnat, semnificativ.

În momentul când un influencer devine ca atare influencer şi practic se transformă inclusiv într-un formator de opinie aşa cum s-ar traduce termenul, dar are şi elemente de asumare editorială în funcţie de timpul canalului respectiv, atunci este bine ca Consiliul să aibă nişte reguli general valabile, cunoscute şi de către CNA şi de către infleunceri, astfel încât să ştie că au nişte obligaţii.

De exemplu, de a de notifica la CNA, de a respecta legea, de a avea un anumit comportament are ţine de informare corectă, de decenţă, regulile generale aplicabile unui conţinut cu responsabilitate editorială.
Ne referim la cei care sunt înregistraţi în România.”

Cum s-a stabilit această limită de 500.000 de abonaţi?

„Aceste limite nu le-am stabilit noi, sunt preluate din recomandările de la nivel Comunitar”, a explicat Jucan. 

Vicepreşedintele CNA a mai explicat că „Legea se aplică implicit, dar prin notificare, tu într-un fel îţi asumi într-un mod clar şi implicit obligaţiile pe care le ai.

Oricum trebuie să respecte legea, indiferent că se notifică sau nu, însă atunci când avem o speţă legată de un influencer, ştim că el este notificat, ştim că pe partea de publicitate, dacă este vorba despre respectarea legii, are nişte obligaţii şi el trebuie să le îndeplinească.”

Cine trebuie să se înregistreze la CNA?

Decizia defineşte drept serviciu media audiovizual la cerere acele canale, pagini sau profiluri care:

  • au un caracter comercial;
     
  • au responsabilitate editorială asupra conţinutului oferit;
     
  • permit vizionarea conţinutului la cererea utilizatorilor;
     
  • furnizează programe audiovizuale în scop informativ, de divertisment sau educativ;
     
  • sunt disponibile pe platforme video accesibile prin reţele de comunicaţii electronice.

Criterii stricte pentru creatorii de conţinut

Pentru a fi obligaţi să se înregistreze, creatorii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii:

  • să aibă cel puţin 500.000 de urmăritori sau abonaţi;
     
  • să fi încărcat cel puţin 24 de materiale video în ultimele 12 luni;
     
  • să obţină venituri sau beneficii din activitatea desfăşurată pe platformă;
     
  • să producă conţinut majoritar în limba română, inclusiv prin subtitrări sau interpretare în limbajul semnelor.

Redăm în continuare fragmentul din noua Decizie CNA privind procedura de notificare a serviciilor media audiovizuale la cerere, supusă dezbaterii publice: 

Cap. III

Procedura de notificare a serviciilor media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video

Secţiunea 1

Criterii de notificare

Art. 34 - În sensul prezentei decizii, este considerat serviciu media audiovizual la cerere acel canal/profil/pagină de utilizator, astfel cum este definit la art. 1 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, oferit prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, care îndeplineşte cumulativ următoarele criterii:

a) reprezintă o activitate cu caracter comercial;
b) utilizatorul are responsabilitate editorială pentru conţinutul audiovizual oferit pe canalul propriu şi exercită controlul asupra selecţiei programelor şi a ordonării cronologice în catalog/liste de redare;
c) permite vizionarea conţinutului audiovizual din catalog/liste de redare la cererea individuală a utilizatorului şi la momentul ales de acesta;
d) obiectivul principal este furnizarea de programe audiovizuale şi/sau materiale video în scop informativ, de divertisment sau educativ;
e) este furnizat prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video distribuită prin reţele de comunicaţii electronice.

Art. 35 - (1) Un serviciu media audiovizual la cerere difuzat prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video poate fi furnizat de către:

a) un furnizor de servicii media audiovizuale care deţine un serviciu media audiovizual pentru care are responsabilitate editorială şi ale cărui programe au fost difuzate şi prin intermediul altor reţele de comunicaţii electronice;
b) o persoană juridică care are responsabilitate editorială asupra conţinutului audiovizual încărcat;
c) o persoană fizică care furnizează conţinut audiovizual exclusiv prin intermediul unor platforme de partajare şi care are responsabilitate editorială asupra conţinutului audiovizual încărcat şi/sau generat;

(2) Persoanele care se află într-una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) se supun procedurii de notificare dacă întrunesc criteriile definite la art. 34 şi îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37, dobândind calitatea de furnizor de servicii media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video.

(3) Conţinutul audiovizual furnizat de instituţii şi autorităţi publice prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, pentru a-şi prezenta activităţile şi atribuţiile din sfera lor de competenţă, nu este considerat serviciu media audiovizual la cerere.

Secţiunea a 2-a

Condiţii de notificare

Art. 36 - (1) Utilizatorul care încarcă şi/sau generează materiale video şi programe pe o platformă de partajare a materialelor video care se află sub jurisdicţia României se califică drept serviciu media audiovizuale la cerere, în conformitate cu criteriile prevăzute la art. 34.

(2) Utilizatorul care încarcă şi/sau generează materiale video pe o platformă de partajare a materialelor video care nu se află sub jurisdicţia României, dar al cărei conţinut se adresează publicului din România, se califică drept serviciu media audiovizual la cerere, în conformitate cu criteriile prevăzute la art. 34.

Art. 37 - Pentru a notifica la CNA serviciul media audiovizual la cerere, utilizatorul prevăzut la art. 36 trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) deţine un canal/profil/pagină de utilizator, astfel cum este definit la art. 1 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului pe o platformă de partajare a materialelor video care poate fi accesată de publicul din România;
b) conţinutul audiovizual poate fi accesat şi se adresează publicului din România;
c) în programele, materialele video şi comunicările comerciale audiovizuale încărcate şi/sau generate pe canalul/profilul/pagina de utilizator propriu/e foloseşte în mod predominant limba română; evaluarea se face în funcţie de sunet (audio), subtitrare şi/sau intrepretare în limbajul mimico-gestual românesc (limbajul semnelor);
d) are un număr de minimum 500.000 de urmăritori sau abonaţi ai canalului/profilului/paginii de utilizator deţinut/e pe platforma de partajare a materialelor video;
e) încarcă în ultimele 12 luni cel puţin 24 de materiale audiovizuale;
f) obţine bani, produse, servicii sau realizează în favoarea unei terţe părţi un beneficiu ca urmare a încărcării şi/sau a generării materialelor video pe canalul respectiv;

Secţiunea a 3-a
Procedura de notificare

Art. 38 - Orice persoană, denumită în continuare solicitant, care difuzează servicii media audiovizuale la cerere prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video are obligaţia să notifice CNA, în momentul întrunirii criteriilor definite la art. 34 şi a îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 37, conform formularului-tip anexa nr. 5.

Art. 39 - (1) Notificarea prevăzută la art. 38 se depune la CNA însoţită de documentaţia aferentă, în funcţie de calitatea solicitantului.

(2) Solicitantul persoană fizică română va depune la CNA:

a) notificarea, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 5;
b) actul de identitate al solicitantului, în copie;
c) certificatul de înregistrare fiscală eliberat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în copie.

(3) Solicitantul persoană română care are calitatea de comerciant va depune la CNA următoarele documente:

a) notificarea, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 5;
b) certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului al persoanei juridice, sau, după caz, al persoanei fizice autorizate, întreprinderii individuale ori întreprinderii familiale, în copie;
c) certificatul de înregistrare fiscală eliberat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în copie;
d) actul constitutiv actualizat, în copie;
e) actul de identitate al solicitantului persoană fizică autorizată, în copie;
f) dovada calităţii de reprezentant în relaţia cu CNA, atestată prin procură sau împuternicire dată de reprezentantul legal al solicitantului, în original.

(4) Solicitantul persoană juridică română care nu are calitatea de comerciant va depune la CNA, după caz, următoarele documente:

a) notificarea, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 5;
b) certificatul de înregistrare fiscală eliberat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în copie;
c) certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor sau în Registrul federaţiilor, în copie;
d) actul de înfiinţare actualizat, în copie;
e) dovada calităţii de reprezentant în relaţia cu CNA, atestată prin procură sau împuternicire dată de reprezentantul legal al solicitantului, în original.

(5) Solicitantul persoană străină cu sediul principal în statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European va anexa la solicitare şi următoarele documente:

a) documentele echivalente celor prevăzute la alin. (3) lit. c) şi d) sau la alin. (4) lit. b), c) şi d), după caz;
b) împuternicirea persoanei mandatate să angajeze răspunderea solicitantului în relaţia cu CNA şi adresa de contact a acesteia pe teritoriul României.

Art. 40 - Dispoziţiile art. 28 alin. (6)-(10) se aplică în mod corespunzător.

Art. 41 - (1) Avizul acordat solicitantului atestă că acesta a realizat notificarea în termenul şi condiţiile prevăzute de prezenta decizie şi că are dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere precizate în aviz.

(2) Drepturile prevăzute în aviz nu pot fi transmise către terţi.

Art. 42 - (1) Avizul de furnizare a serviciilor media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video cuprinde:

a) numărul şi data eliberării avizului;
b) datele de identificare a titularului avizului;
c) tipul serviciului furnizat;
d) denumirea şi tipul serviciului de platformă de partajare a materialelor video prin intermediul căreia este difuzat conţinutul audiovizual;
e) adresa paginii de internet şi denumirea canalului deţinut de titular pe platformă;
f) zona geografică de acces al utilizatorilor serviciului media audiovizual la cerere sau publicul căruia i se adresează serviciul media audiovizual la cerere;

(2) În cazul serviciilor media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul mai multor platforme de partajare a materialelor video, solicitantul va depune o singură notificare, iar CNA va acorda un singur aviz de furnizare.

Art. 43 - Furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, difuzate prin intermediul platformelor de partajare a materialelor video trebuie să pună la dispoziţia utilizatorilor, pe canalul propriu, informaţii cu privire la adresa de poştă electronică la care pot fi contactaţi.

Secţiunea a 4-a

Modificarea avizului de furnizare

Art. 44 - Furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, au obligaţia să aducă la cunoştinţa CNA, în scris, orice modificare a documentelor prevăzute la art. 39 alin. (2)-(5), depuse la momentul notificării, precum şi a datelor prevăzute la art. 42, în termen de 30 de zile de data modificării acestora.

Art. 45 - În scopul înregistrării la CNA a modificărilor potrivit art. 44, solicitantul va depune formularul-tip anexa nr. 5 şi înscrisurile aferente fiecărei modificări, după caz, personal sau prin reprezentant legal

Art. 46 - (1) După verificarea şi avizarea de către Serviciul Licenţe Autorizări, notificarea şi documentele însoţitoare se înregistrează la Serviciul Cancelaria Consiliului. 
(2) Dispoziţiile art. 27 alin. (6)-(10) se aplică în mod corespunzător.

Secţiunea a 5-a

Retragerea avizului de furnizare

Art. 47 - (1) Avizul de furnizare a serviciilor media audiovizuale la cerere, difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, se retrage în următoarele situaţii:

a) ca urmare a cedării drepturilor prevăzute în avizul de furnizare către terţi;
b) la cererea titularului, prin cerere de renunţare la dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video, transmisă în scris la CNA.

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) lit. b) produce efecte de la data transmiterii către CNA sau de la o dată ulterioară prevăzută în cuprinsul acesteia.

Art. 48 - (1) Retragerea avizului se dispune prin decizie a CNA, care stabileşte şi data de la care încetează dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere prevăzute în aviz, difuzate prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video.
(2) Decizia de retragere a avizului se aduce la cunoştinţă publică prin afişare la sediul CNA şi pe pagina de internet a instituţiei, la adresa www.cna.ro.

Titlul III

Sancţiuni şi dispoziţii finale

Art. 49 - (1) În scopul realizării unei evidenţe oficiale a furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere, CNA întocmeşte şi actualizează Registrul public al furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere, disponibil pe pagina de internet a CNA, la adresa www.cna.ro.
(2) În scopul realizării unei evidenţe oficiale a furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul platformelor de partajare a materialelor video, CNA întocmeşte şi actualizează Lista furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere difuzate prin intermediul platformelor de partajare a materialelor video, disponibilă pe pagina de internet a CNA, la adresa www.cna.ro, precizând criteriile şi condiţiile care stau la baza calificării unui utilizator care deţine un canal pe o platformă de partajare drept furnizor de servicii media audiovizuale la cerere, conform prevederilor art. 34 şi art. 37.

Art. 50 - Încălcarea sau nerespectarea prevederilor prezentei decizii de către radiodifuzori sau de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 90 şi art. 91 din Legea audiovizualului, cu excepţia nerespectării prevederilor art. 9 alin. (4) şi (5) din prezenta decizie, care se sancţionează conform dispoziţiilor art. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 51 - (1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere au obligaţia de a completa şi de a transmite cererea de notificare, conform procedurii prevăzute la titlul II, cap. I.

(2) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, orice persoană care se califică drept serviciu media audiovizual la cerere difuzat prin intermediul unei platforme de partajare a materialelor video în sensul prezentei decizii, are obligaţia să notifice CNA, conform procedurii prevăzute la titlul II, cap. III.

Întreaga decizie este supusă dezbaterii publice AICI

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus