INTERVIU. „Jurnalismul pierde adesea bătălia cu încrederea publicului (...). Ştirile sunt business pentru mulţi, sunt influenţă politică, de aceea sunt şi contestate şi devenite vulnerabile la presiuni comerciale şi politice. Cu salarii derizorii, cu subiecte comandate şi alergând mereu după breaking news, cum ar putea un jurnalist să mai fie liber?”, povesteşte Dana Macsim, într-un interviu pentru Paginademedia.
Recent, Dana Macsim a intrat în echipa publicaţiei România liberă, unde scrie editoriale (segmentul Opinii) şi Externe, în principal, dar merge şi pe Eveniment intern/internaţional. Jurnalista a fost editor şi prezentator de ştiri la Realitatea Plus din decembrie 2019 până în iulie.
În trecut, Dana a lucrat la Prima TV, Naţional TV, Profit.ro şi Money Channel. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost şi este profesor de limba franceză şi de limba şi literatura română la diverse instituţii de învăţământ.
Ce spune jurnalista despre presa din 1998, momentul în care ea a intrat în această profesie, comparativ cu cea din zilele noastre:
„E o luptă permanentă cu zona online, pentru supremaţie. S-a schimbat şi mentalitatea jurnalistică. Media de azi permite interacţiunea în timp real, prin conţinut generat de utilizatori şi experienţe personalizate, în timp ce presa de acum câteva decenii avea interacţiuni limitate”, spunea ea.
O întâmplare amuzantă pe care şi-o aminteşte Dana Macsim este din timpul unui jurnal de la N24, în care a izbucnit în râs după o ştire:
„Da, mi s-a întâmplat să nu pot continua, efectiv, o ştire, după un No comment foarte amuzant.
Prezentam ştiri în prime-time, la N24, cu un coleg extraordinar, Bogdan Gamaleţ. Am sperat că preia el ştirea, pentru că eu râdeam cu lacrimi. M-am uitat spre el şi... a salvat situaţia. Doar pentru câteva secunde, însă! A izbucnit şi el în râs, colegii din regie râdeau şi ei, aşa că... a venit publicitatea peste noi”, îşi aminteşte ea.
Mai multe detalii, în interviul de astăzi cu Dana Macsim:
Paginademedia.ro: Cum ai ajuns în televiziune?
Dana Macsim: Am fost mereu convinsă că în meseria asta lucrezi pentru ceilalţi. Am avut, pur şi simplu, şansa de a avea televizorul deschis pe un post local care căuta prezentatori.
Eram studentă şi mi s-a părut o provocare fantastică, într-o profesie care, atunci, însemna enorm.... Masterul în Jurnalism a venit ca o continuare firească, deşi a rămas doar o diplomă într-o mapă.
Paginademedia.ro: Cum a fost la început?
Dana Macsim: Începutul este întotdeauna cu multe semne de întrebare şi anxietate. Dar experienţa care se adună, te ajută să fii eficient şi să te adaptezi rapid.
Mereu am lucrat în paralel, am avut măcar două job-uri, dar niciodată nu am renunţat să fac presă. E hobby, e adrenalină, e viaţă la o intensitate pe care nu o simţi nicăieri altundeva.
Paginademedia.ro: Ţi-ai dorit să fii jurnalistă?
Dana Macsim: Un om informat face cât doi, aşa se spune şi în realitate este că acest contact cu ştirile te dezvoltă. Dezvoltarea ta ţine de felul cum comunici, ce eşti dispus să înveţi şi să accepţi, ce eşti în stare să sacrifici.
Viaţa nu e o formulă matematică, o aplici şi ai rezultatul corect. Viaţa e trăire, e intensitate. Acum, cred că nu informaţiile ne lipsesc, ci experienţele adevărate. Dar, dacă reuşim să le combinăm, avem radiografia unei călătorii care nu poate decât să te încarce.
Paginademedia.ro: Spune-mi o întâmplare dificilă/ „gafă" care ţi s-a întâmplat în direct?
Dana Macsim: Există surprize şi răsturnări de situaţie, într-adevăr, în fiecare apariţie live. Îmi amintesc că un telespectator a sunat cu perseverenţă în timpul unei emisiuni, ca să ia legătura cu un invitat.
Dar, nefiind o emisiune interactivă, acest lucru a fost imposibil. Aşa că a venit la studio, a lăsat o hârtie cu nişte nemulţumiri şi a aşteptat ca cineva să scrie o ştire şi să o dea pe post. A fost scos de bodyguarzi, din păcate, pentru că începuse să fie violent.
Paginademedia.ro: Dar întâmplări amuzante?
Dana Macsim: În meseria asta, pot apărea incidente amuzante, pe care trebuie să fii foarte abil, ca să le maschezi. Poţi izbucni în râs în direct, se poate sparge un reflector în direct, iar tu, ca prezentator, ai nevoie de experienţă, ca să gestionezi astfel de situaţii.
Şi, fireşte, de suficient umor sau stăpânire de sine, ca să depăşeşti inteligent momentul. Da, mi s-a întâmplat să nu pot continua, efectiv, o ştire, după un No comment foarte amuzant.
Prezentam ştiri în prime-time, la N24, cu un coleg extraordinar, Bogdan Gamaleţ. Am sperat că preia el ştirea, pentru că eu râdeam cu lacrimi. M-am uitat spre el şi... a salvat situaţia. Doar pentru câteva secunde, însă! A izbucnit şi el în râs, colegii din regie râdeau şi ei, aşa că... a venit publicitatea peste noi.
Paginademedia: Cum era presa în 1998 atunci când ai intrat tu, comparativ cu presa din zilele noastre?
Dana Macsim: Totul s-a schimbat în ultimii 35 de ani, inclusiv media, era firesc să se întâmple asta. E o luptă permanentă cu zona online, pentru supremaţie. S-a schimbat şi mentalitatea jurnalistică. Media de azi permite interacţiunea în timp real, prin conţinut generat de utilizatori şi experienţe personalizate, în timp ce presa de acum câteva decenii avea interacţiuni limitate.
Avem acum presă scrisă, radio şi chiar televiziune, îmbrăcate într-o platformă digitală. În plus, tehnologia a schimbat permanent modul în care ştirile sunt create, prezentate şi consumate. Deşi există mai uşor acces la conţinut decât oricând, mulţi spun că actul jurnalistic nu mai are aceeaşi calitate. Şi asta, pentru că sunt multe interese şi mulţi bani în joc.
După părerea mea, ascensiunea internetului, dispariţia ziarelor şi a instituţiilor media pe pieţele mici din multe ţări, fuziunile trusturilor de ştiri, cerinţele de la companiile de ştiri ca angajaţii să facă mai mult, pentru mai puţini bani, goana după breaking news, lipsa reportajelor şi a materialelor de autor, faptul că e un copy/paste generalizat în online, toate astea scad calitatea jurnalistică.
Dar, îndrăznesc să spun, viteza schimbării este aproape exponenţială, iar ceea ce a fost o practică solidă ieri, este sub asediu astăzi şi va fi mai mult, mâine.
Paginademedia.ro: Cum crezi că va fi presa în România peste câţiva ani?
Dana Macsim: Întrebarea nu poate fi limitată la presa din România. România urmează, în mare măsură, practicile din străinătate. Avem o presă scrisă care a devenit digitală, aproape în totalitate. Ziarele locale îşi închid redacţiile, ziarele naţionale îşi reduc tirajele, în favoarea site-urilor digitale.
Dar, ştii ce e interesant? Pentru mulţi oameni, ziarul este o preferinţă, iar asta, în ciuda opiniilor care susţin că va dispărea fizic. E ca atunci când preferi cartea cu mirosul de tipar şi nu să citeşti de pe un e-book. Vorbind în general, jurnalismul devine din ce în ce mai important, dar mai puţin robust.
Şi, ştii ce mă doare? Faptul că, la noi, jurnalismul pierde adesea bătălia cu încrederea publicului. Ar fi o lungă discuţie, legată de etică în breasla asta. Ştirile sunt business pentru mulţi, sunt influenţă politică, de aceea sunt şi contestate şi devenite vulnerabile la presiuni comerciale şi politice.
Cu salarii derizorii, cu subiecte comandate şi alergând mereu după breaking news, cum ar putea un jurnalist să mai fie liber? Dar, mai sunt oaze de libertate şi „România Liberă” e una dintre ele. N-am ştiut încotro e următoarea călătorie, dar ei mi-au arătat biletul.
Paginademedia.ro: Cum te împarţi cu jurnalismul şi cu predatul?
Dana Macsim: Echilibrul meu profesional înseamnă şcoala şi presa. Instrumentele sunt aceleaşi, aproape şi toate mijloacele. Stilou, cărţi şi platforma care să te lase să exprimi ceea ce ştii, ce înveţi, ce poţi transmite.
Ca jurnalist, sunt ancorată în prezent şi fac apel la arhive, ca profesor, modelez o perspectivă, un viitor. Vezi? Cele două domenii se întâlnesc în nişte puncte.
Paginademedia: De cât timp eşti profesoară de limba franceză şi de limba şi literatura română?
Dana Macsim: Am predat, efectiv, 8 ani, doar la liceu, limba română, latină şi franceză. Având dublă specializare, pot face asta. Mi-am dat Definitivatul, apoi mi-am luat doar ore, nu catedre complete. Nici nu aş fi avut timp.
Paginademedia.ro: A fost uşoară sau grea trecerea de la tv la online?
Dana Macsim: Suntem jurnalişti! Nu-i asa? Ar trebui să fim flexibili şi adaptabili. Fascinaţia pentru un jurnalist este contactul său direct cu ştirile. Aşadar, oriunde ne putem exprima noi, ca jurnalişti, nu este nici o problemă să schimbăm un mediu cu altul. E o schimbare tehnică, mai mult.
Paginademedia.ro: O să te mai vedem din nou la TV?
Dana Macsim: Eu rămân un om de televiziune. E o opţiune deschisă. Dar îmi place enorm să scriu, iar “România Liberă” mi-a dat şansa asta, ca om de Litere. Şi mi-a transmis un mesaj care contează: învaţă să cauţi acolo unde eşti sigur că şi găseşti!
Cine este Dana Macsim via romanialibera.ro?
- A intrat în presă în 1998, iar timp de zece ani a fost corespondent local.
- A fost editor şi prezentator de ştiri la Realitatea Plus din Bucureşti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024.
- Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă.
- Anterior, a lucrat la Prima tv, Naţional Tv, Profit.ro şi Money Channel în aceleaşi funcţii.
- Dana a fost coordonator de marketing şi comunicare la TCE 3 Brazi Group şi expert în comunicare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est.
- De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă şi Cultură Neamţ şi copywriter la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.
- Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost şi este profesor de limba franceză şi de limba şi literatura română la diverse instituţii de învăţământ.
- Dana deţine un master în Comunicare de la Universitatea din Bucureşti şi este traducător şi interpret certificat pentru limba franceză.