Skip to main content

INTERVIU. Paulu Rusu: „Când am plecat din presă, împărţeam evenimente în albe sau negre... în cei 9 ani de activism şi freelance am descoperit toate nuanţele de gri şi uneori cele roz”

 
INTERVIU. Paulu Rusu: „Când am plecat din presă, împărţeam evenimente în albe sau negre... în cei 9 ani de activism şi freelance am descoperit toate nuanţele de gri şi uneori cele roz”

INTERVIU. Presa acum zece ani, presa de acum cu Paula Rusu, revenită în jurnalism, la Euronews, după o "pauză" de activism în sănătate şi freelance.

Publicitate

„Când am plecat din presă, împărţeam evenimente în bune şi rele, albe sau negre... în cei 9 ani de activism în sănătate şi de jurnalism freelance am descoperit toate nuanţele de gri şi uneori cele roz”, spune acum Paula Rusu, într-un interviu pentru Paginademedia.ro.

"Ne-am obişnuit să ne hrănim cu emoţia negativă din atâtea subiecte negative. Realitatea e că ţara asta funcţionează datorită multor oameni care îşi fac treaba corect, onest, cu speranţă, în pătrăţica lor şi pe care nu îi vedem la ştiri", continuă ea.

Paula Rusu, jurnalistă cu peste 20 de ani de experienţă în jurnalism, este gazda emisiunii Vocile care contează de la Euronews România.

Ea s-a întors în televiziune după o pauză de nouă ani, iar din 7 aprilie a preluat emisiunea Vocile care contează, un program care a fost prezentat anterior de Vitalie Cojocari.

După plecarea din televiziune, Paula a condus în ultimii ani multe campanii in domeniul sănătăţii privind modificarea legislaţiei în beneficiul pacienţilor cu tuberculoză şi scrie pe teme de sănătate publică pe blogul personal.

În trecut, Paula a lucrat la România TV din octombrie 2012 până în decembrie 2016, după ce anterior a trecut pe la televiziuni precum Realitatea TV, Antena 3 şi TVR.

„M-a atras ideea Euronews România, ca să fiu sinceră, o televiziune orientată spre a pune în context european şi global destinul României. De aici a pornit dorinţa mea de revenire în televiziune”, povesteşte Paula Rusu pentru Paginademedia.

Citeşte şi: Schimbare în grila Euronews România. Paula Rusu preia emisiunea lui Vitalie Cojocari. Vitalie intră pe intervalul 19.00 - 21.00 şi lansează şi un nou proiect

Citeşte şi: Nume nou la Euronews România. Jurnalista Paula Rusu revine în televiziune după o pauză de 9 ani

 

Detalii, în interviul de mai jos:

Paginademedia.ro: Ai revenit în televiziune după 9 ani. Ce te-a determinat să spui „da” acum?

Paula Rusu: M-a atras ideea Euronews România, ca să fiu sinceră, o televiziune orientată spre a pune în context european şi global destinul României. De aici a pornit dorinţa mea de revenire în televiziune.

Numai că realitatea timpurilor noastre a luat-o în direcţii pe care, jurnalistic vorbind, nu ni le-am fi imaginat acum un an de zile: alegeri anulate, turbulenţele globale provocate de administraţia Trump, un război ce pare relansat etc.

E acel moment pe care ţi-l doreşti să îl trăieşti ca jurnalist din mijlocul evenimentelor.

Paginademedia.ro: Ce înseamnă pentru tine să moderezi emisiunea „Vocile care contează”? Ce ţi-ai propus să aduci în plus?

Paula Rusu: Vin după Vitalie Cojocari la „Vocile care contează”, iar asta e o provocare pentru mine. Îl admir profesional şi îl urmăresc ca moderator de când a început emisia Euronews România, are un fel unic de a modera, de a-şi alege invitaţii, de asta mai trag cu ochiul şi urechea la emisiunea lui cea nouă, care e de la ora 19:00.

De aici pleacă „moştenirea” pe care am preluat-o la „Vocile care contează”. Ce îmi propun să aduc în plus e experienţa mea din ultimii aproape 10 ani, contactul cu societatea, cu organizaţiile non-guvernamentale, cu oamenii care fac economia să funcţioneze, care produc, creează, dau salarii, aduc capital internaţional.

Vocea mea în ultimii ani s-a auzit în proiecte care au avut impact major în sănătatea publică, am schimbat legislaţia pentru pacienţii cu tuberculoză, am creat, susţinut, promovat campanii naţionale şi regionale de prevenţie, acces la servicii medicale pentru categorii defavorizate, proiecte de educaţie şi informare pentru copii, părinţi şi nu numai. Asta este vocea mea şi sper să aducă plus valoare “Vocilor care contează”.

Paginademedia.ro: Cum alegi vocile care contează azi în spaţiul public?

Paula Rusu: Perioada în care suntem e una specială. Traversăm noua campanie electorală la prezidenţiale, după anularea primului tur al alegerilor precedente, afectate major de intervenţia brutală şi ocultă a unui actor statal străin.

Aşadar, vocile care contează în această perioadă sunt preponderent politice sau conectate la viaţa politică, dar asta nu m-a împiedicat să fac nişte interviuri speciale difuzate în perioada Paştilor cu oameni care sunt ei înşişi voci pentru cei pe care îi ajută: doctorul Bogdan Dorobăţ, unul din medicii care fac posibilă salvarea pacienţilor, victime ale accidentelor vasculare cerebrale, sau Georgiana Pascu, românca decorată International Woman of Courage de către Departamentul de Stat al SUA pentru munca în serviciul persoanelor cu dizabilităţi din centrele din România.

Paginademedia.ro: Cum s-a schimbat Paula Rusu ca jurnalist şi ca om în aceşti 9 ani?

Paula Rusu: Mult. Când am plecat din presă, împărţeam evenimente în bune şi rele, albe sau negre... în cei 9 ani de activism în sănătate şi de jurnalism freelance am descoperit toate nuanţele de gri şi uneori cele roz.

Ne-am obişnuit să ne hrănim cu emoţia negativă din atâtea subiecte negative. Realitatea e că ţara asta funcţionează datorită multor oameni care îşi fac treaba corect, onest, cu speranţă, în pătrăţica lor şi pe care nu îi vedem la ştiri.

Există „România frumoasă” – cum se numeşte o producţie de la Euronews România – şi am văzut-o în acţiune în anii ăştia. Sper să o pot aduce la televizor şi online, pe canalele noastre.

Paginademedia.ro: În anii de pauză, ai fost foarte activă în campanii de sănătate. Ce ţi-a lăsat această perioadă?

Paula Rusu: Am răspuns cumva la această întrebare, dar merită să punctez un detaliu. Ce mi-a lăsat această perioadă e o reţea de oameni, în special din sistemul medical sau conectaţi la el, sistem medical public şi privat, o reţea de oameni absolut excepţionali, profesionişti, corecţi, care fac mult bine în jurul lor.

Dar nu numai asta, am avut şansa de a descoperi oameni tineri, unii care au plecat, au învăţat şi au venit înapoi, alţii s-au pregătit aici, acasă, să pună umărul la România noastră. V-am spus doar, am început să văd lucrurile bune din jur datorită acestei perioade în care nu am mai lucrat în televiziune.

Paginademedia.ro: Cum s-a simţit această întoarcere la pupitru?

Paula Rusu: A fost dincolo de orice aşteptare. Prima mea emisie la Euronews România a fost în seara în care, în Biroul Oval de la Casa Albă, avea loc acel eveniment de presă cu Donald Trump şi Volodimir Zelenski, un episod dramatic, cu ecouri foarte grave, care va avea un capitol special în manualele de istorie şi diplomaţie.

Ca jurnalist, am trăit adrenalina unui breaking news care a spart însăşi definiţia unui breaking news, un eveniment pe care nu şi l-ar fi imaginat nimeni vreodată în felul în care l-a văzut o planetă întreagă.

Desigur, am avut emoţii, dar am descoperit că lucrez într-o echipă formidabilă, oameni buni nu doar profesional, ci la nivel uman, iar asta a fost pentru mine plasa de siguranţă pe care voiam să o ştiu acolo. Asta face diferenţa între un colectiv şi o echipă: echipa Euronews România.
 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus