Jurnalista Cristina Cileacu a realizat duminică (22 octombrie) un live din Israel pentru Digi24, în care vorbea stând pe burtă, în condiţiile în care pe lângă ea oamenii se comportau normal, ca şi cum nu auzeazu bombardamentele din zonă. Reportajul a fost aspru criticat în social media, inclusiv de Victor Ponta.
Una dintre transmisiunile live realizate de Cristina Cileacu, duminică (22 octombrie), din zona de conflict din Israel a trezit multe reacţii în social media.
Jurnalista a fost ironizată, deoarece a relatat de pe burtă, în condiţiile în care trecătorii din zonă nu păreau deranjaţi nici de sirene, nici de bombardamente.
Redacţia Digi24 sare în apărarea colegei lor.
„Drame precum cele generate de un conflict ne schimbă comportamentul...
Cei care trăiesc zi de zi sub bombardamente ajung să considere alarmele ca parte din cotidian...
Doar că pericolul există, e cât se poate de real, iar instrucţiunile autorităţilor sunt extrem de importante. Nerespectarea lor duce la creşterea numărului de răniţi”, se arată în comunicatul publicat pe digi24.ro
Citiţi reacţia postului, redată integral, la finalul articolului.
CONTEXT:
- La câteva zile după ce la 7 octombrie au izbucnit conflictele armate din Israel, Digi24 trimite doi reporteri speciali la faţa locului: jurnalista de politică externă şi diplomaţie Cristina Cileacu şi reporterul Valentin Stan.
- În timpul unui live realizat duminică (22 octombrie) din Israel, jurnalista Cristina Cileacu transmitea ascunsă după o maşină, stând pe burtă, în timp ce pe fundal se auzeau bombardamente. În acelaşi timp, însă, pe fundal, puteau fi văzute persoane care trec liniştite cu bicicleta prin aceeaşi zonă.
- De aici şi comentariile acide din social media: mulţi au comentat că jurnalista ar fi înscenat momentul.
Inclusiv Victor Ponta a criticat live-ul realizat de Cristina Cileacu
- Inclusiv Victor Ponta a criticat live-ul realizat de Cristina Cileacu: „Când am citit ştirea m-am pus pe burtă în casă pe şi m-am uitat la filmuletul de la Digi24! Credeti ca cei care se plimba liniştiţi prin spatele reporteritei sunt de la Hamas”.
- Jurnalista Cristina Cileacu a explicat ceea ce s-a întâmplat: „Am prins un atac când transmiteam live şi am făcut ce se face: ne-am pus la pământ”, a explicat ea, pe Facebook.
- Cristina Cileacu, replică pentru Victor Ponta: „Victor Ponta poate se pune pe burtă într-un zbor spre Tel Aviv. Îl voi aştepta personal la aeroport ca să fiu sigură că ajunge în nişte zone speciale din Israel. Una dintre cele mai mari dorinţe ale mele este să văd nişte bărbătuşi din ăştia tari în gură, cum se manifestă când aud că le zboară bombele pe deasupra capului”.
Recţia Digi24, integral:
„Responsabilitate în vremea gloanţelor
Nu e niciun secret că drame precum cele generate de un conflict ne schimbă comportamentul în moduri pe care nici nu le putem bănui. Iar natura umană se adaptează în ideea de a supravieţui.
Astfel, cei care trăiesc zi de zi sub bombardamente ajung să considere alarmele ca parte din cotidian şi îşi creează ierarhizări proprii ale nivelului de pericol.
Pentru cineva care aude câteva alarme pe zi, frica se instalează doar atunci când o rachetă cade în imediata apropiere. O altă reacţie des întâlnită la cei care trăiesc o lungă perioadă de timp sub ameninţarea constantă a morţii este să o înfrunte, să se poarte ca şi cum ameninţarea nu ar fi reală.
În astfel de situaţii ca cele de mai sus oamenii dau senzaţia că se poartă ca şi cum viaţa decurge normal. Doar că pericolul există, e cât se poate de real, iar instrucţiunile autorităţilor sunt extrem de importante. Nerespectarea lor duce la creşterea numărului de răniţi, multiplicarea cazurilor în care sunt necesare intervenţii medicale şi poate cauza sufocarea unui sistem de medicină de urgenţă.
Autorităţile sunt obligate să alerteze populaţia, iar oamenii trebuie să ia măsurile de manual.
Digi24, în apărarea jurnalistei Cristina Cileacu: „În Israel există un protocol. Dacă eşti în câmp deschis, trewbuie să te întinzi la pământ”
Cristina Cileacu a fost aspru criticată şi ironizată pentru live-ul ralizat de pe burtă, din Israel, în timpul unor alarme de bombardamente (duminică, 22 octombrie) / captură: DIGI24
În Israel există un protocol potrivit căruia fiecare alarmă aeriană trebuie luată în considerare ca un fapt real, iar în funcţie de locul în care te afli trebuie să iei măsuri într-un anumit număr de secunde.
Dacă eşti în câmp deschis trebuie să te întinzi la pământ. Este ceea ce au făcut colegii noştri surprinşi de o astfel de alarmă. Este ceea ce au făcut jurnaliştii de la toate staţiile de televiziune din lume prezenţi acolo, este ceea ce au făcut membrii unor delegaţii oficiale.
Gradul uriaş de expunere pe care îl oferă acest tip de relatări vine cu o răspundere proporţională faţă de public. Ca jurnalist, pe de-o parte gestionezi un volum mare de informaţii extrem de sensibile, pe de altă parte poţi fi adesea perceput ca un reper, iar comportamentul tău poate constitui un model pentru alţii.
De aceea, le mulţumim colegilor noştri şi pentru responsabilitatea cu care îşi fac meseria. Postul Digi24 apreciază în mod deosebit munca jurnaliştilor săi, oriunde această muncă are loc, fie că e pe teren, în spatele calculatorului sau sub o «ploaie de rachete». Digi24 susţine corectitudinea şi libertatea de expresie editorială, în orice formă de expresie civilizată.
Într-o ţară normală, foştii politicieni şi consilierii celor actuali înţeleg aceşti termeni şi nu îşi permit să catalogheze drept «foci şi pelicani» telespectatorii unei televiziuni. Într-o ţară normală, foştii politicieni şi consilierii celor actuali au decenţa de a-şi controla limbajul public.
Respectăm dreptul la opinie al oricui, dar respingem orice ingerinţă a unor politicieni vremelnici legată de modul în care ne facem meseria.”