Facebook elimină postări pe bandă rulantă. Au păţit-o şi jurnalistele Andreea Pavel (Info Sud-Est) şi Diana Oncioiu (Dela0.ro).
Le-au fost scoase postări de pe platformă pe motiv că „încalcă standardele comunităţii”. Motivul este asemănător în ambele cazuri: pentru că au scris numele „Ion Antonescu” şi pentru că au folosit în postari poze cu acesta.
Din nou, reţeaua socială nu a ţinut cont de contextul în care informaţiile au fost prezentate, la fel ca în cazul lui Dan Negru sau ca în cazul publicaţiei G4Media.
În cazul Andreei Pavel, de la Info Sud-Est, postarea făcea trimitere la o ştire care consemna că „Strada Ion Antonescu din Constanţa ar putea fi redenumită”. Ca ilustraţie a folosit o imagine cu Antonescu şi Hitler.
„Facebook a şters articolul despre schimbarea numelui Străzii Ion Antonescu, atât de pe pagina mea, cât şi de pe pagina ziarului ISE, spunând că am încălcat standardele comunităţii.
O să ajung să relatez despre marşuri extremiste, pentru că asta urmează când cuiburile de legionari sunt la dospit, şi n-o să pot ilustra cu fotografii de la faţa locului ci, eventual, cu pescăruşi şi răsăritul de la malul mării”, scrie Andreea Pavel tot pe Facebook.
Articolul din Info Sud-Est, AICI
Jurnalistei Diana Oncioiu i-au fost eliminate două postări de pe contul personal. Dintre acestea, doar asupra uneia a revenit Facebook. Cealaltă a fost ştearsă definitiv.
Postarea care a şi fost repusă după contestaţie îl are ca subiect tot pe Ion Antonescu. Textul scris pe Facebook de Diana Oncioiu făcea trimite la o ştire, de pe Dela0.ro, care relata despre cazul unei biserici din Vaslui care l-a comemorat pe mareşalul Antonescu, deşi acesta este condamnat pentru genocid.
După ce jurnalista a făcut un fel de contestaţie la Facebook, în care a explicat că este vorba despre un material de presă care nu încalcă standardele, platforma a repus postarea.
Articolul în cauză, pe Dela0.ro
Într-o altă situaţie, Facebook a eliminat permanent o postare a Dianei Oncioiu, care nu avea nici măcar o trimitere directă la un regim sau personaj extremist.
Contactată de Paginademedia.ro, jurnalista a povestit că a share-urit pe contul personal un articol publicat pe Dela0.ro, în care a folosit cuvântul „căpitan”, cuvânt care în text făcea referire Corneliu Zelea-Codreanu. Articolul, semnat de Andrei Crăciun, îl avea în centru pe Emil Cioran. Era intitulat „Tânărul Cioran, revoluţia bolşevică şi fascinaţia brutei”.
Postarea Dianei Oncioiu, în care distribuia textul lui Crăciun despre Cioran, era construită pe ideea că Cioran a fost atras de ambele extreme ale spectrului politic.
Am folosit şi cuvântul „căpitan”, a spus ea pentru Paginademedia.ro. Facebook a considerat că postarea jurnalistei încalcă standardele comunităţii şi a eliminat-o. Deşi a făcut contestaţie în legătură cu eliminarea postării, Facebook nu a revenit asupra deciziei.
Materialul lui Andrei Crăciun, AICI
O postare a lui Dan Negru, eliminată tot pentru un nume
Cazurile prezentate mai sus nu sunt singurele. Doar de un nume a fost nevoie şi pentru ca o postare a lui Dan Negru să fie scoasă de reţeaua socială pentru „încălcarea condiţiilor".
La o zi după ce s-a stins fiica poetului Radu Gyr, Dan Negru a postat un text despre un proiect pe care l-a avut cu mulţi ani în urmă.
Poetul Radu Gyr, la care făcea referire Dan Negru, a fost un apropiat al mişcării legionare, dar textul realizatorului TV vorbea de un proiect de conţinut, nu era o postare care să facă apologia vreunui regim politic.
Publicaţia G4media a avut două postări scoase de Facebook. Una dintre ele era despre faptul că steagurile verzi ale organizaţiei extremiste Noua Dreaptă au fost fluturate de Ziua Eroilor la cimitirul din Valea Uzului.
Citeşte şi: Când roboţii fac legea! Dan Negru, postare scoasă de Facebook pentru că a menţionat un nume!
Citeşte şi: Două articole de pe G4Media au fost scoase de pe Facebook. Care este motivul
Postarea Andreei Pavel
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii