Proiect pentru refugiaţi realizat cu sprinijul unor posturi TV. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează împreună cu UNESCO proiectul Sprijin pentru refugiaţii din Ucraina prin intermediul mass-media. Această iniţiativă are scopul de a oferi ajutor refugiaţilor din Ucraina prin intermediul a patru televiziuni.
Ce posturi?
Posturile de televiziune care vor lua parte la acest proiect sunt Euronews România, Intermedia Suceava, RTT Braşov şi Plus TV Maramureş.
Care este rolul acestora?
Televiziunile vor creea conţinut cu şi pentru refugiaţii ucraineni, în limba lor, săptămânal. Instituţiile media vor începe să producă conţinut la sfârşitul lunii septembrie, timp de patru luni.
„Subiectele de interes atât pentru cetăţenii gazdă, cât şi pentru refugiaţi îşi vor găsi locul, săptămânal, în programele televiziunilor.
Bariera de limbă este un impediment important în integrarea refugiaţilor, aşa că proiectul ajută la depăşirea acestuia.
Un alt aspect este legat de formarea continuă a jurnaliştilor şi de colaborare, esenţiale în informarea corectă. Într-o luptă continuă între jurnalismul de calitate şi capcanele dezinformării, mai ales cele de pe social media, jurnaliştii au nevoie de sprijin şi îl primesc sub forma unor traininguri cu experţi internaţionali şi locali”, a completat Bianca Oanea, manager de proiect, CJI.
Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI):
„Proiectul vine cu o parte foarte importantă, conţinutul; pe lângă conţinut pentru comunitate, pentru informarea noastră, conţinut în limba ucraineană pentru ca oamenii care se află în România să poată avea acces la informaţii importante pentru ei şi la informaţii care să le facă viaţa mai uşoară.
Dacă tot vorbim de integrare şi vorbim de faptul că încercăm să sprijinim oamenii care se află în România, accesul la informaţie e o parte importantă din integrare”.
Tawfik Jelassi, directorul general adjunct pentru Comunicare şi Informare al UNESCO:
„Criza umanitară din Ucraina, care este una dintre cele mai grave de după Al Doilea Război Mondial, necesită un răspuns prompt din partea Naţiunilor Unite şi a organizaţiilor sale partenere, care susţin refugiaţii din Ucraina, inclusiv prin intermediul acestui proiect.
Accesul la informaţie, precum şi libertatea de exprimare reprezintă pentru noi toţi drepturi fundamentale ale omului. Pentru milioane de refugiaţi, aceste drepturi sunt foarte importante în actualele circumstanţe.
Un studiu realizat de Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi a constatat că refugiaţii se confruntă cu diverse provocări legate de accesul la informaţie. Această situaţie este amplificată şi de barierele de comunicare. Prin urmare, această iniţiativă vine să ajute partenerii media să creeze conţinut relevant pentru refugiaţii din Ucraina stabiliţi în Slovacia, România şi Republica Moldova”.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro