Skip to main content

CNA interzice o reclamă la Groupama, după sesizări de la telespectatori: „ Legislaţia română interzice în mod explicit o astfel de situaţie”

 
CNA interzice o reclamă la Groupama, după sesizări de la telespectatori: „ Legislaţia română interzice în mod explicit o astfel de situaţie”

Decizie. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis scoaterea de pe TV a unei reclame la Groupama pentru că promovează un comportament interzis de Codul Rutier. 

Publicitate

Este vorba despre un spot mai vechi în care un cuplu apare în interiorul unei maşini grav avariate în timp ce este transportată pe o platformă de tractare. Conform legii, este interzis transportul persoanelor în vehicule ridicate pe platforme, indiferent de context.

Cazul a ajuns pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului după ce a primit două sesizări de la telespectatori care au reclamat caracterul ilegal al imaginilor:

„În reclama Groupama, cele două personaje stau in masina în timp ce maşina este transportată pe platformă. Legislaţia română interzice în mod explicit o astfel de situaţie. Mi se pare absurd că fix un asigurator să nu respecte legislaţia în vigoare”, spune una dintre reclamaţii.

„Reclama companiei de asigurari Groupama care se difuzează pe posturile de televiziune este contra legii. Pe o platformă de ridicări auto este o maşină şi în ea cele doua personaje. De cand conform legii avem voie să transportăm persoane în maşini avariate pe platforme auto. Dacă eu am in posesie o platforma de cărat maşini înseamnă ca şi eu pot cara maşini cu persoane in ele. NU?”, spune o altă sesizare. 

După vizionare, Georgică Severin, membru CNA, a remarcat valoarea artistică a spotului:

„Personal, mie îmi place reclama. Eu o consider o metaforă superbă şi cine a gândit-o a avut viziune artistică. Dar trebuie să vedem dacă din punct de vedere comercial şi legal sunt probleme”

Ca de obicei în discuţiile despre reclame, CNA a ascultat şi punctul de vedere al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), care a spus că din punctul de vedere al organizaţiei „spotul nu prezintă imagini în care siguranţa personajelor este pusă în pericol şi s-a considerat că nu incită la nerespectarea legii”. 

Totuşi, Mircea Toma, membru CNA, a subliniat clar problema legală: 

Mircea Toma, membru CNA: „Faptul că se promovează un comportament nelegal, din punctul nostru de vedere formal ne justifică să trecem peste bucuria unei metafore reuşite şi să spunem că spotul ar trebui să intre totuşi în legalitate.”

Mircea Toma a şi fost cel care a propus intrarea în legalitate a spotului Groupama pentru încălcare art 102, alineat 1 din Codul Audiovizual.

Ce înseamnă „intrarea în legalitate”

Reclama nu va mai putea fi difuzată în forma actuală. Pentru a reveni pe post, ar trebui modificată astfel încât să respecte cadrul legal.

Legislaţia încălcată: 

Art. 102 - (1) Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus