Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat (cu greu) postul Romania TV pentru o serie de emisiuni în care erau atacate Asociaţia Dăruieşte Viaţa, care toamna trecută a finalizat spitalul de copii bolnavi de cancer, asociaţia MagiCamp, fondată de Vlad Voiculescu, şi fundaţia Metropolis, prin care Codin Maticiuc a renovat mai multe secţii de spitale.
După propuneri de sancţionare de 100.000 de lei, 30.000 de lei şi 15.000 de lei, niciuna care să întrunească numărul minim de şase voturi, membrii CNA au votat în final sancţionarea televiziunii cu suma de 25.000 de lei (5.000 de euro).
Postula a avut mai multe emisiuni în care a prezentat o aşa-zisă anchetă a lui Liviu Alexa. Deşi s-au adus acuzaţii serioase, nu au fost prezentat nici probe, iar celor vizaţi nu li s-au cerut puncte de vedere.
Ce s-a spus în emisiuni, ce burtiere au fost afişate:
-
„O nouă anchetă despre mafia carităţii şi binefacerii”
-
„Ce au ajuns să facă cu banii dumneavoastră, cum profită”
-
„Scandalul morţii unui copil în cazul spitalului carităţii”
-
„Un nou tun al carităţii, sunt în joc vieţile copiilor”
-
Despre Codin Maticiuc: „Maticiuc a propus renovarea unor secţii de spital, inclusiv la Cluj, însă acolo a fost refuzat. Într-un final, a obţinut prin acea fundaţie caritabilă sume importante şi s-a lăudat pe site-urile de socializare că a renovat o secţie unde, iată, un copil bolnav, cu afecţiune extrem de gravă, a murit mai repede decât se aşteptau medicii, dar şi familia. Asistentele au susţinut tot timpul că după renovare se simte un miros greu de mucegai.”
-
„Fosta prezentatoare TV, Melania Medeleanu este acuzată şi ea că ar fi fost implicată, alături de fostul ministru Vlad Voiculescu, în escrocheriile financiare cu banii din donaţii pentru copiii bolnavi de cancer.”
-
„Rezistele de la Dăruieşte viaţa, şantaj la Ministerul Sănătăţii, manevra prin care încearcă să preia conducerea unui spital”
- „Tunul de zeci de milioane de euro pe care îl ţin ascuns”
Dorina Rusu, membru CNA:
„După părerea mea sunt încălcări grave pentru că e vorba despre compromiterea muncii unor oameni care fac bine în ţara asta. ”
Cristina Pocora, membru CNA:
„Dacă într-adevăr în privinţa acelto ONG-uri ar exista suspiciuni întemeiate, dacă ar fi existat argumentesolide, mi-aş fi dorit să le văd.
Doar că în aceste emisiuni, trei emisiuni în care s-au luat la rând aceste ONG-uri, care, din punctul meu de vedere, cel puţin din ce văd, fac lucruri extraordinare, renovează spitale în România, secţii, fac bine, dacă ar fi făcut lucruri necurate mi-aş fi dorit să aflu aceste informaţii şi toată opinia publică şi-ar fi dorit să afle dacă aceste ONG-uri au de gând să-şi închidă activitatea şi să deturneze banii în buzunarele celor care au fondat fundaţia.
Dacă iau bani şi folosesc soluţii tehnice care nu sunt ok pentru sănătatea copiilor.
Mi-aş fi dorit ca în spatele acestei umbre care s-a aruncat în urma dezbaterilor să văd dovezi. S-a aruncat doar cu noroi pe munca acestor ONG-uri. Cumva mi s-a părut amestecat şi politicul în povestea asta. ”
Monica Gubernat, preşedintele CNA:
„Am încercat să propun raţional o amendă care să se şi susţină în instanţă în primul rând, având în vedere precedentele amenzi date acestui post, tot pe un suport emoţional, dacă vrei, şi care ştii cum s-au finalizat cel puţin într-o primă instanţă.
Culpa postului fiind evident încălcare articolului 40 cu 2 şi cu 3, că nu au solicitat punct de vedere celor despre care s-a vorbit în emisiune.”
Dorina Rusu, membru CNA:
„Prin emisiunile acestea s-a făcut un rău mare interesului public, prin preluarea unei anchete făcută de Liviu Alexa.
Se aruncă acuzaşii grave supra unor ONG-uri care d eani de zile desfăşoară o muncă extraordinară, care au construit în ţara aceasta şi au făcut ceea ce, din păcate, nu a reuşit să facă statul, vorbesc despre faptul că s-a dus până la capăt proiectul construirii unui spital.
E vorba şi despre proiectul Magic Camp cu copii bolnavi de cancer, care la fel e dus în derizoriu. S-a spus că s-a dat copiilor citostatice expirate, că există această posibilitatea, că celor de la Dăruieşte viaţa le rămân „caşcavaluri” pe care nu le raportează, că cei de la Magic Camp au şi ei un excedent cu care nu se ştie ce se întâmplă, că banii pe care îi primesc prin donaţii că au luat numai nişte ghiozdănele şi că nu se ştie ce s-a întâmplat cu restul.
Că există posibilitatea ca acest ONG, Magic Camp, să se desfiinţeze, iar ei să-şi ia banii. Nu este niciun fel de dovadă, este o presupunere pe care autorul anchetei o face. (...)”
Roxana Niculescu, director de programe Romania TV:
„Nu vreau să intru în niciun fel de dispută, în niciun fel de dialog contondent cu domniile voastre, vreau doar să rămâneţi cu ideea că postul de televiziune Romania TV, toţi jurnaliştii şi angajaţii de orice fel nu pun sub nicio formă la îndoială activitatea acestor fundaţii de caritate, ele fac bine. Pentru că dacă am pune la îndoială, nu am fi toţi donatori în astfel de fundaţii.
Cred că interesul public înseamnă de fapt să ştim şi ce se întâmplă cu profitul acestor fundaţii, în condiţiile în care profitul este afişat, este o informaţie de interes public. Am luat-o de pe site-ul fundaţiei respective.
Conform legii de organizare şi funcţionare a fundaţiilor, să ştiţi că trebuie făcute astfel de raportări. După cum stau şi mă întreb de ce nu reprezentanţii Magic Camp şi ai altor fundaţii nu au făcut reclamaţii ca persoane lezate şi că există o singură reclamaţie pe care, dacă o citiţi, o să vedeţi că nu este vorba despre ceea ce s-a întâmplat la postul de televiziune Romania TV ci sunt răspunsurile date la o anchetă apărută pe un site.”
Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA:
„Nimeni nu contestă dreptul unor jurnalişti de a face o anchetă, de a-şi pune întrebări, de a le formula în mod public, de a prezenta ancheta. Însă, orice post de televiziune care preia o anchetă sau o informaţie îşi asumă difuzarea ei, implicit cu respectarea legii şi a codului de reglemnetare a conţinutului audiovizual.
Ceea ce este cel mai flagrant în opinia mea este că nu există o interpelare şi dacă nu există o interpelare nu există un răspuns ca să se pronunţe în şegătură cu eventualităţile de ordin penal care sunt reclamate de anchetă, şi anume poziţia ANAF.
Ceea ce s-a prezentat pe post nu conţine acest element esenţial, sesizarea instituţiilor îndreptăţite să dea un răspuns publicului.
Ceea ce condimentează în mod negativ subiectul este faptul că acelaşi jurnalist amestecă în interiorul investigaţiei jurnalistice alte informaţii care sunt de asemenea nedovedite şi în cazul cărora nu s-a încercat o minimă verificare. Dau un exemplu: afirmaţia conform cărora în spitale se administrează citostatice expirate.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro