Skip to main content

Specialiştii SEO despre mutarea care a aruncat traficul site-urilor în aer: "Nu e penalizare! Odată cu explozia AI, Google s-a trezit cu o avalanşă de conţinut pe cap." "În următorul an, căutările din Chat GPT ar putea să fie peste Google"

 
Foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com
Foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com

De ce a fost dat peste cap complet traficul site-urilor de ştiri din România? Am discutat cu specialişti SEO şi venim cu câteva răspunsuri pertinente.

Publicitate

Ce au observat la update-ul Google de acum? Ce pare că s-a schimbat ("pare", pentru că algoritmii Google nu sunt publici)? Cât contează elementul AI (din ce în ce mai mult), veţi vedea? Dar şi altele.

Detalii, în continuare.

Înainte, un scurt reminder: în luna iulie 2025, Google a făcut un "core update", adică a actualizat modul şi algoritmii prin care face clasificarea site-urilor. Rezultatul: site-uri precum digi24, libertatea, adevărul, evz, au resimţit puternic mutarea. Traficul lor, cel puţin în primele săptămâni de update, a scăzut la jumătate sau de câteva ori (capital, româniatv, cancan)!

În schimb, site-uri precum HotNews, G4media şi ŞtirilePro TV au apărut pe plus.

Găsiţi toate detaliile, cu cifre, evoluţii şi opinii ale publisherilor, în linkul de mai jos.

Citeşte şi: Site-urile de ştiri, date complet peste cap de un update Google! Scăderi uriaşe şi creşteri aleatorii. "Acum se vede cât de periculoase sunt orice fel de monopoluri în spaţiul digital". Cine e sus, cine e jos?

Aşadar, ce spun specialiştii SEO?

"Să nu ne panicăm!" Unde mai are Google de lucru şi de ce e legat şi de AI

"Nu ar trebui să intrăm în panică, să ne speriem de aceste update-uri anunţate, pentru că Google rulează update-uri tot timpul, mai mari sau mici, anunţate sau nu", spune Elena Ilie, de la Bookisite despre ce s-a întâmplat.

Specialista SEO punctează câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat şi de ce se simte mai mult în cazul site-urilor de ştiri:

"Am văzut fluctuaţii de trafic organic şi ranking mai mult pe partea de conţinut, în sensul de pagini de articole de blog / ştiri / noutăţi /versus/ pagini de conţinut structurat şi cu mesaj sau rol simplu şi clar. 

Mai concret: au primit mai mult trafic şi un ranking bun pagini de produse, de prezentare servicii, de exemplu, şi au pierdut trafic pagini cu articole de blog bine facute şi structurate, dar cu o cantitate mai mare de text în pagină."

Atenţie, spune Elena Ilie: "nu e o penalizare".

"Google îşi recalibrează în baza lui de date partea de pagini web de conţinut; nu înseamnă că aceste pagini de tip text (articole, ştiri etc.) au fost penalizate la acest update, dacă sunt de calitate. Se schimbă însă modul în care sunt “apreciate” şi clasificate în ranking.

Este foarte posibil ca avalanşa de conţinut făcut cu ajutorul inteligenţei artificiale să conteze în cazul acestui update.

Elena Ilie: "O dată cu explozia de conţinut generat uşor şi rapid cu ajutorul platformelor AI, Google s-a trezit cu o avalanşă de conţinut în cap, pe care trebuie să îl proceseze, să în analizeze şi să îl clasifice."

De aici, probabil şi fluctuaţiile masive din iulie: "Cred că aici are de lucru, să îşi pună la punct mecanismele de indexare şi ranking", mai spune Elena Ilie, de la Bookisite.

"În următorul an, căutările ChatGPT vor fi peste Google. Optimizarea pentru AI va fi importantă"

Dezvoltarea AI a influenţat căutările Google şi va continua să o facă, este de părere Cătălin Adam, de la compania de SEO Tuya Digital, pentru că "Google va pierde teren în faţa motoarelor generative (ChatGPT, Perplexity, etc)".

Cătălin Adam: "A venit deja momentul în care căutările care vin dinspre ChatGPT sau alte motoare generative către site, acel trafic referral, să se apropie extrem de mult sau chiar să depăşească timpul petrecut pe site de către cei care vin prin căutări organice.

Aceasta înseamnă că încrederea în motoarele de căutare bazate pe AI este în creştere, iar Google pierde mult din trafic."

Specialistul face şi o predicţie:

Cătălin Adam: "Vom ajunge, în următoarele 6 luni – un an, la situaţia în care traficul organic va fi depăşit de traficul referral care vine dinspre ChatGPT sau Perplexity, iar aici cel mai mult vor avea de suferit site-urile care nu au implementat optimizare specifică."

De aici, dezvoltarea unui nou tip de serviciu: "SEO nu mai este de ajuns, trebuie să trecem treptat către GEO – Generative Engine Optimization."

"Publisherii trebuie să investească în optimizare pentru motoarele de căutare generative, cele bazate pe AI" punctează Cătălin Adam.

Observaţiile lui Cătălin Adam la mutarea Google din ultima lună:

- "Traficul fluctuează foarte mult, mai ales în cazul site-urilor de ştiri, pentru că sunt printre cele mai dependente de trafic organic din Google, iar algoritmul a devenit tot mai strict cu tipul de conţinut livrat."

- "În update-ul din Iulie, care de fapt este o continuare a unui update care a început la final de Iunie, am văzut scăderi şi de peste 40% la unele publicaţii, dar şi creşteri spectaculoase la altele."

- "Nu a fost vorba de o penalizare „pe verticală”, adică nu toate site-urile de ştiri au fost afectate la fel, ci de o analiză granulară: cine oferă informaţie reală, documentată, scrisă de jurnalişti cu autoritate, şi cine doar agregă sau repetă conţinut fără valoare adăugată.

De exemplu, dacă o publicaţie are articole de genul “Ce s-a întâmplat azi în Bucureşti” fără sursă clară, fără autor semnat, fără context sau analiză, acea publicaţie a fost depunctată în poziţiile pe Google. În schimb, publicaţiile care livrează conţinut original, cu semnătură editorială, interviuri, reportaje, analize, chiar dacă publică mai puţin, au fost urcate.

"Există mereu suspiciuni de anomalii

E vreo posibilate ca Google să facă şi greşeli?

"Bug-uri sunt tot timpul în funcţionarea Google, la fel ca update-urile", răspunde Elena Ilie, de la Bookisite.

"Pe unele Google le recunoaşte şi ne spune că lucrează la ele să le remedieze, de altele nu ştim oficial, dar le vedem când facem căutări în Google sau le vedem în Search Console, în raportările de indexare, de exemplu", continuă ea.

"Atenţie la analizele, auditurile sofisticate, făcute cu tool-uri extravagante şi din care nu înţelegeţi mai mult de 10% sau 20%. Analizele simple şi clare, aplicabile site-ului nu teoretice, sunt cele pe care trebuie să vă bazaţi, ca să luaţi decizii de business corecte", mai spune Elena Ilie.

"Ca la orice alt update, există mereu suspiciuni de anomalii", admite şi Cătălin Adam, de la Tuya Digital.

Cătălin Adam: "Am văzut site-uri care publică excelent, dar care au scăzut din cauza unor probleme tehnice minore – cum ar fi sitemap-uri cu probleme, lipsă de date structurate sau chiar lipsa unei pagini „Despre noi” clare, dar şi situaţii în care jurnaliştii nu aveau o prezentare distinctă, de autor, în paginile publicaţiei.

Şi, invers, au fost şi publicaţii noi, care folosesc intensiv AI pentru generarea de conţinut, şi care au crescut suspect de mult.

Aceasta ne arată că algoritmul încă are puncte slabe şi că probabil va urma o recalibrare, un „refresh” al update-ului în săptămânile următoare. Nu e exclus nici ca unele poziţionări să se corecteze de la sine după ce Google colectează mai multe date."

Alte concluzii?

Cătălin Adam: Sunt trei lucruri mari care s-au schimbat:

Google vrea încredere. Nu mai e suficient să ai conţinut nou, trebuie să fie clar cine l-a scris, de ce e relevant, şi ce expertiză are autorul. Asta ţine de ceea ce noi numim E-E-A-T: experienţă, expertiză, autoritate şi încredere. Iar brand awareness devine din ce în ce mai important, în special în condiţiile în care optimizarea pentru motoarele generative devine din ce în ce mai importantă.

O spunem de mai bine de un an, inclusiv prin intermediul Paginademedia.ro, o spunem încă o dată – SEO trebuie completat de o optimizare GEO.

Google preferă profunzimea. Articolele scurte, fără valoare reală, încep să fie complet ignorate. În schimb, articolele bine structurate, cu informaţii detaliate, sunt cele care apar în Google sau chiar în AI Overviews.

Iar aici, când vorbim despre structură ne referim la acea structură care le face să fie mai uşor de citit şi de înţeles de către cei care accesează materialele online, dar şi de către boţii Google sau AI.

Sursele de autoritate s-au redefinit. Doar pentru că un site a fost bine poziţionat timp de 5 ani, nu mai e suficient. Dacă n-a ţinut pasul cu ce cere Google azi, adică o structură clară, autorii vizibili, sitemap curat, date structurate, atunci şi-a pierdut poziţia. 

"Probabil că unele site-uri îşi vor reveni după acest update, dacă au existat, ca aproape întotdeauna, penalizări fără motiv. Erori se întâmplă, dar dacă nu vedeţi o revenire a traficului în următoarele săptămâni, este vorba despre altceva decât o eroare de algoritm", concluzionează Cătălin Adam.

Foto: Dreamstime.com

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus