Ultimă oră! TVR Cultural şi TVR Info se întorc. După ce a renunţat la cele două posturi în anii 2013 şi 2015, din motive financiare, conducerea TVR vrea să reusciteze cele două proiecte.
Din informaţiile Paginademedia.ro, Consiliul de Administraţie al TVR, condus de DanTurturică, a decis reînfiinţarea celor două posturi de televiziune, într-o şedinţă care a avut loc astăzi.
UPDATE. 10.10. Conducerea TVR a anunţat reînfiinţarea celor două televiziuni într-o comunicare internă obţinută de Paginademedia.ro.
Dan Cristian Turturică:
„Reînfiinţarea canalelor TVR Info şi TVR Cultural reprezintă un act de reparaţie. Nu trebuie să uităm cât de mulţi cetăţeni români au regretat desfiinţarea celor două posturi. Vom avea ocazia acum să le demonstrăm telespectatorilor cât de importante sunt aceste două proiecte pentru societate. Va fi o demonstraţie că există audienţă pentru producţii serioase şi de calitate.”
„TVR Cultural va accentua misiunea noastră în formarea culturală a societăţii, în spiritul gândirii libere, inovatoare şi creative, eliberând totodată grila TVR 3 pentru proiectele editoriale ale Studiourilor Teritoriale, aşa cum a fost conceput şi gândit”
Redăm, în continuare din comunicarea internă a TVR:
„Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a votat, în şedinţa de astăzi, 9 februarie, înfiinţarea posturilor TVR Info şi TVR Cultural. Hotărârea a fost luată cu 9 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 1 abţinere”
„Într-o societate supusă schimbărilor tot mai accelerate, care se confruntă cu fenomenul global „fake-news”, este de datoria TVR să îşi mărească oferta de programe informative de calitate, bazate pe o documentare riguroasă, dar şi să aducă arta şi cultura cât mai aproape de telespectatori.”
În plus, prin înfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, SRTv urmează să definească mai bine identitatea canalelor TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, prin grile predictibile, degrevate de programe impuse de necesităţi de moment.
Posturile TVR Info şi TVR Cultural s-au închis în urma unei decizii a Consiliului de Administraţie al TVR în anul 2013, pe vremea când televiziunea publică era condusă de liberalul Claudiu Săftoiu, după cum Paginademedia.ro scria AICI.
TVR Info a dispărut, iniţial, pe 15 august, în timp ce TVR Cultural a avut ultima emisie pe 12 septembrie. La momentul respectiv, sarcina „culturală” a televiziuni publice a fost preluată de TVR2, care şi fusese denumit TVR2 Cultural.
TVR Info, televiziunea care a „murit” de două ori în trei ani
ISTORIE. TVR Info, primul canal de ştiri al TVR, a fost înfiinţat în ultima zi din 2008. O perioadă, postul transmitea doar imagini de la camere amplasate în diverse locuri prin ţară: Piaţa Iancului din Bucureşti, Bulevardul Revoluţiei din Arad, Fântâna muzicală din Piteşti.
În 2011, postul începe să se dezvolte şi angajează jurnalişti şi prezentatori. Intră în grilă Adriana Muraru, Ioana Lupea, Mircea Marian, Malvina Cervenschi. În mai 2011, se relansează.
În august 2012, conducerea TVR a decis închiderea posturilor TVR Cultural şi TVR Info, din raţiuni economice.
Pe 15 august, TVR Info îşi oprea emisia, pe o perioadă de 90 de zile, cu acordul CNA. La câteva luni, în noiembrie, licenţa TVR Info era redenumită TVR News. Sub noul nume, programul era în mare parte preluări Euronews (80%) şi difuzări ale unor jurnale de pe celelalte posturi.
La finele lui 2013, coducerea TVR intenţiona să resusciteze postul de televiziune şi să producă mai mult conţinut, după cum declara la momentul respective Claudiu Lucaci, şeful de atunci al ştirilor TVR.
Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar în 2015, TVR, care trecea printr-un puternic impas financiar (ajunsese cu conturile blocate de ANAF), a cerut CNA retragerea licenţei audiovizuale.
Pe 3 august 2015, aproape de miezul nopţii, TVR News îşi înceta emisia cu un „No comment” (program preluat de la Euronews), în care apăreau mormane de gunoaie.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
TVR Cultural în schimb are nevoie de producții noi și de o investiție suplimentară în promovarea în alte medii - radio, print, outdoor - pentru a avea șansa să recâștige publicul.
.
-Telejurnal 20 (Principalul jurnal difuzat pe TVR 1 în fiecare zi de la 20:00)
-Ora de știri 18 sau Telejurnal 18 (Principalul jurnal difuzat pe TVR 2 în fiecare zi de la 18:00)
-Telejurnal 14 (Jurnal difuzat pe TVR 1 în fiecare zi de la 14:00)
-Telejurnal 12 (Jurnal difuzat pe TVR 2 în fiecare zi de la 12:00)
-Telejurnal Matinal, jurnal difuzat pe TVR 1.
-Telejurnal Regional (Cluj, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara), sunt difuzate pe TVR Regional (depinde în ce regiune sunt, de exemplu TVR Iași difuzează Telejurnal Regional Iași) și TVR 3.
-Telejurnal Moldova care este difuzat pe TVR Moldova și TVR 3.
Ca predicție, eu cred că studiourile TVR Info vor fi unde se filmează România 9, grafica va fi asemănătoare cu emisiunile informative produse de TVR, ca la Telejurnal, iar TVR Info relansat cred că cel mai probabil vor avea următoarele emisiuni ca predicție: Info+, Info+ Sport, Info+ Meteo și poate România 9 dacă se va muta de la TVR 1 la TVR Info (Cristache este nemulțumit despre România 9 că s-a mutat la ora 17).
Eu unul as prefera asa ceva...