Skip to main content

VIDEO. „Postaţi, comentaţi, atacaţi, înjuraţi!”. Piesă-manifest de la Tudor Chirilă

 
VIDEO. „Postaţi, comentaţi, atacaţi, înjuraţi!”. Piesă-manifest de la Tudor Chirilă

Un nou manifest de la Tudor Chirilă. Trupa Vama a lansat zilele acestea un nou clip manifest inspirat de frământările din social media, mai ales cele din ultimele luni de după alegeri. Piesa, intitulată Tic Toc, un nume ce ne duce cu gândul la platforma chineză TickTok, începe cu un mesaj puternic: „Orice conspiraţie să devină informaţie. Postaţi, comentaţi, atacaţi, repetaţi!”

Publicitate

Videoclipul, care îl are regizor pe Octav Gheorghe, prezintă doi bărbaţi şi două femeie, cu mâinile legate precum nişte marionete. O voce tip „Big Brother” repetă obsesiv:  „Orice conspiraţie să devină informaţie. Postaţi, comentaţi, atacaţi, repetaţi!”

Versurile piesei vorbesc despre manipulare, fake news, radicalizare şi pierderea gândirii critice în era reţelelor sociale:

„Şi uite aşa suprimi o naţie / Când o sufoci cu informaţie / Când internetul e o armă, / Iar noi suntem în plin război.”

Tudor Chirilă, cunoscut pentru implicarea sa în cauze sociale şi pentru poziţiile publice tranşante, explică într-un mesaj amplu, postat pe Facebook, motivaţia din spatele noii piese:

„Ce am trăit din noiembrie până acum în social media este ceva fără precedent. Algoritmii, gândiţi pentru monetizare şi nu pentru informare, au favorizat conflictul, scandalul, ştirile false, calomnia şi radicalizarea.”

Artistul vorbeşte despre o transformare profundă a spaţiului digital într-un câmp de luptă în care „manipulaţii devin manipulatori”, iar „influensării experţi în politică” contribuie la amplificarea haosului informaţional.

„Religia şi credinţa au devenit arme. Minciuna, ura, manipularea au injectat ochi şi au răguşit gâtlejuri. Am fost expuşi la un război fără precedent”, adaugă Chirilă.

Tudir Chirilă, mesajul integral despre piesa Tic Toc: 

„Cântecele cu mesaj social mi se pare că au (cele) mai puţine şanse de succes. Dar ce am trăit din noiembrie până acum în social media este ceva fără precedent, ceva de care nimeni nu cred că s-a mai lovit aşa cum ne-am lovit toţi. Şi când zic toţi zic toţi, chiar şi cei care nu mă urmăresc.

Social media a devenit un imens teren al politicii unul împărţit în tabere imposibil de conciliat. Algoritmii gândiţi pentru monetizare şi nu pentru informare au favorizat conflictul, scandalul, senzaţionalul, ştirile false, calomnia şi în final radicalizarea.

Manipulaţii au devenit manipulatori, manipulatorii manipulaţi, influensării experţi în politică (dar unii nu neapărat pricepuţi la gramatica de bază ale limbii române) s-au înmulţit exponenţial, dar cel mai mult s-a ridicat un val de ură folosit ca un instrument pentru a-i contracara pe cei cu opinii diferite. Un zgomot infernal s-a amplificat printre înjurături şi ameninţări cu moartea, totul s-a aruncat într-o luptă nebună. Religia, credinţa au devenit arme, virtuţi de război şi conflict, contrar valorilor din care s-au născut. Minciuna, ura, manipularea au injectat ochi şi au răguşit gâtlejuri.

Am fost expuşi la acest război fără precedent, eu mult mai mult decât colegii mei, am încercat să păstrez o notă mereu decentă în comunicare fără atacuri la familiile sau morţii altora. Am făcut plângeri penale pentru ameninţare, n-am cenzurat limbajul suburban (oare de ce) care m-a vizat. Dar toate astea au lucrat în fundal, aşa cum rulează unele aplicaţii pe calculator chiar şi când nu sunt deschise.
Am simţit nevoia să exprimăm în patru minute ceea ce societatea noastră (sau poate lumea) trăieşte de luni bune.

Nu e un hit de vară, nu e ceva lejer, Octav Gheorghe, regizorul clipului, ne-a zis că i-a dat o senzaţie nasoală la prima ascultare, dar cred că ar trebui să fim recunoscători că în timp am câştigat privilegiul de a face cântece care să nu ne plătească facturile, dimpotrivă. Cred că muzica e validată şi de testul timpului, cred că unele cântece trăiesc mai mult decât altele, dar asta e o cursă lungă, muzica poate fi descoperită oricând, cineva în mod surprinzător poate să nimerească un cântec uitat în vreun colţ de net, n-ai de unde să ştii.

E multă muncă la un cântec, prea multă ca să poată fi surprinsă într-un text lung ca ăsta (după standardele reţelelor) oamenii ascultă, judecă rapid de bine sau de rău şi se mută la zecile de milioane de alte cântece. Premiera unui cântec e mereu aşa un fel de sărbătoare a speranţei, de cele mai multe ori se termină rău (lol) dar vorba marelui profesor şi regizor Ion Cojar, procesul, nu succesul. Mai avem privilegiul de a drena răul cu care suntem asediaţi în diverse forme de exprimare. E terapeutic. Cam despre asta e vorba.

Să ştiţi că ne mai şi costă ce facem, nu e o excursie de plăcere, nu e nimic glamour în demersurile astea. Aşa că dacă vă mişcă un pic ce aţi ascultat, dacă rezonaţi cu asta, lăsaţi un comentariu sau daţi cântecul ăsta mai departe. Pe curând.”

Redăm în continuare şi versurile piesei, care nu mai au nevoie de niciun comentariu: 

Orice conspiraţie să devină informaţie,
Postaţi, comentaţi, atacaţi, repetaţi, 
Orice conspiraţie, să devină informaţie,
Postaţi, comentaţi, atacaţi, înjuraţi 


Şi uite aşa suprimi o naţie
Când o sufoci cu informaţie
Când internetul e o armă,
Iar noi suntem în plin război
Influensării te învaţă în trei minute cât o viaţă
Puneţi cărţile pe foc, lumea are acum tic toc

Ref: Tic Toc Tic Toc.....

Tot ce spui se poate întoarce împotriva ta cândva
Pentru că e prea multă informaţie să mai poţi verifica
Fascinaţi ca nişte căprioare prinse-n faruri pe şosea
Stăm cu ochii în ecrane nu ne mai putem mişca
Mintea-i prinsă e blocată cercul s-a închis complet
Conectaţi la fericire, conectaţi la internet
Uite câţi gândesc ca mine, avem aceleaşi nevoi
Uite câţi duşmani avem, hai să-ncepem un război

Ref: Tic Toc Tic Toc.....

Ai văzut filmuleţul ăla, frate?
Ai văzut filmuleţul ăla, frate?
Are dreptate, dă-l mai departe
Bă, ai văzut filmuleţul ăla, frate?
E cineva în spate, e cineva în spate,
E o nedreptate, e o nedreptate,
E cineva în spate, e cineva în spate,
Avem dreptate, avem dreptate,
Avem dreptate, e cineva in spate,
Ne facem dreptate, ne facem dreptate,
Ne facem dreptate, e cineva în spate.
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus