Sabina Petre, directorul general al GSP TV este la fel de transparent când este vorba de cifre pe cât era atunci când administra situaţia economică a Televiziunii Române. Este foarte atentă în declaraţii, iar cifrele sunt aproape un subiect tabu.
Pe lângă mai multe funcţii pe care le are în Intact, la 1 septembrie a preluat conducerea postului sportiv, care include şi parteneriatul cu RCS.
Admite că este un parteneriat “complicat”, dar “există, funcţionează şi merge mai departe”. Tehnic, este o asociere în participaţiune, administrată de Antena 1, în care fiecare actor participă procentual la venituri şi la cheltuieli.
RCS a înfiinţat Digi Sport şi a preluat o parte din meciurile din Liga I în înţelegere cu GSP TV. “Uşor, greu, a fost o înţelegere, nu a preluat cu japca nimic”.
Dacă mâine, Digi Sport ar spune “vreau toate meciurile de fotbal”, ce s-ar întâmpla? Sabina Petre, într-un interviu acordat în exclusivitate paginademedia.ro:
"Se analizează în ce măsură e sau nu avantajos sau dezavantajos. Nu cred că poate să facă treaba asta, pentru că deja s-ar încălca principiul din memorandumul cu care s-a plecat la licitaţie. N-ar mai exista obiectul asocierii. Nu poate zice "vreau toate meciurile."
Decebal Rădulescu, plecat săptămâna trecută din GSP TV, spune Sabina Petre, “nu a respectat disciplina internă”. Discuţia cu Dumitru Dragomir înainte de plecarea colaboratorului GSP TV a fost “o coincidenţă”.
Din interviu:
- Doamna Voiculescu mi-a propus, în august cred, a zis că vrea să facă o schimbare de management şi de opţiuni, de abordări vizavi de business şi că vrea neapărat să schimbe directorul general şi directorul editorial. (...) Nu sunt în situaţia de a întreba pe doamna Voiculescu: „dar cum, dar de ce”. Nu. Eu nu pun întrebări.
- Mergem pe reducerea talk-show-urilor în avantajul competiţiei sportive. Vedem ce există pe piaţă şi ce putem lua.
- Cu Decebal Rădulescu era o problemă de prin luna august. De atitudine, de comportament, în interior, între colegi.
- Sunt pur şi simplu coincidenţe. E vorba de doi salariaţi, foarte buni profesionişti, care au făcut nişte greşeli şi au fost sancţionaţi. Nu au respectat disciplina internă. Există şi la noi o disciplină internă, nu legată de nimic editorial. (…) S-a ajuns la nivel de înjurături, ceea ce nu caracterizează un mediu civilizat de comportament şi de atitudine în interiorul grupului
- Noi avem nişte probleme în legătură cu meciurile, în special pe Antena 1, unde, fiind foarte strânşi cu programul, a intrat Bingo. A trebuit să stăm de vorbă (cu Dumitru Dragomir, n red). Ca principiu să se ţină cont şi să se respecte gradul 1 în opţiuni, în sensul că Antena 1trebuie să aibă meciul la o anumită oră, într-o anumită zi, ca să nu se dea peste cap grila de program.
- Crearea postului Digi Sport, care s-a făcut după un an, nu are legătură cu înţelegerea din memorandum şi din contractul de asociere în participaţiune care s-a făcut cu un an în urmă. RCS s-a înţeles cu partenerul lui din asociere, nu a fost niciun fel de problemă şi şi-a făcut post de televiziune.
- În această ecuaţie şi în această schemă, GSP TV nu are nicio datorie către RCS. Nu are Antena 1 datorie către RCS, nu are GSP TV datorie către RCS. Fiecare îşi achită partea lui.
- Cum s-a plătit la Ligă: “În primăvară a plătit RCS la Antenă. Antena a pus partea ei şi a virat toţi banii la Ligă”.
- Atâta timp cât Antena 1 merge mai departe în acest parteneriat, îl respectă, cât RCS a avut nişte rezultate foarte bune ca business (din câte ştiu, a crescut acoperirea cam cu zece procente), înseamnă că acest parteneriat, la urma urmei, şi-a atins scopul. Noi suntem OK.
Interviul, pe larg
Petrişor Obae: În scurta şedinţă în care aţi fost anunţată şef la GSP TV aţi spus că nu vă pricepeţi la sport.
Sabina Petre: Nu, nu mă pricep la sport. Ce înseamnă? Să ştiu când este fault şi când este offside? Nu. Nu mă pricep la sport. Eu mă pricep la business. Aşa s-a considerat, că mă pricep la business.Businessul de televiziune sportivă nu e altfel decât orice fel de business TV, emisiile care se fac nu sunt altfel decât ca orice fel de emisii TV. Contracte, negocieri sau, eu ştiu, anumite probleme şi achiziţii de programe de TV le-am făcut şi înainte.
Aţi preluat atribuţiile de la Dan Matiescu?
Da.În momentul în care vi s-a propus să preluaţi aceste sarcini de la Dan Matiescu, care a fost motivaţia?
Doamna Voiculescu mi-a propus, în august cred, a zis că vrea să facă o schimbare de management şi de opţiuni, de abordări vizavi de business şi că vrea neapărat să schimbe directorul general şi directorul editorial.V-a spus de ce vrea să îi schimbe pe Dan Matiescu şi pe Radu Naum?
N-am întrebat. Nu era problema mea. Chiar nu era problema mea. Nu sunt în situaţia de a întreba pe doamna Voiculescu: „dar cum, dar de ce”. Nu. Eu nu pun întrebări.
Aţi spus schimbare de management. Care a fost schimbarea?
O să fie schimbări în stilul de management. Am făcut strategia de programe, a fost aprobată de patronat. Am făcut două variante de grilă, pentru acum şi pentru pauză competiţională.Mergem pe reducerea talk-show-urilor în avantajul competiţiei sportive. Vedem ce există pe piaţă şi ce putem lua.
Renunţarea la Decebal Rădulescu a făcut parte din această schimbare de strategie?
Nu. Cu Decebal Rădulescu era o problemă de prin luna august. Chiar nu era problema mea şi nu eu trebuia să o finalizez. De atitudine, de comportament, în interior, între colegi.V-aţi întâlnit cu Dumitru Dragomir pentru a stabili orele meciurilor?
Da, m-am întâlnit cu Dumitru Dragomir şi nu numai cu el. Noi avem nişte probleme în legătură cu meciurile, în special pe Antena 1, unde, fiind foarte strânşi cu programul, a intrat Bingo. A trebuit să stăm de vorbă. Ca principiu să se ţină cont şi să se respecte gradul 1 în opţiuni, în sensul că Antena 1 trebuie să aibă meciul la o anumită oră, într-o anumită zi, ca să nu se dea peste cap grila de program.M-am dus şi ne-am întâlnit, pentru că au fost nişte discuţii înainte care nu ţineau de Dumitru Dragomir. Pentru că nu cred că Dumitru Dragomir, în final, stabileşte meciurile. Propunerile vin la Ligă, de la cluburile de fotbal, apoi LPF discută cu noi.
E vorba de doi salariaţi, foarte buni profesionişti, care au făcut nişte greşeli şi au fost sancţionaţi. Nu au respectat disciplina internă.
Sabina Petre se întâlneşte cu Dumitru Dragomir...
Da.Mitică Dragomir nu îl place pe Decebal Rădulescu, nici pe Constantin Iacov...
Nici nu am ştiut că nu îl place.Imediat, Decebal Rădulescu pleacă.
Nu au nicio legătură. Nici cu mine şi, în orice caz, nu cu Mitică. Sunt pur şi simplu coincidenţe. E vorba de doi salariaţi, foarte buni profesionişti, care au făcut nişte greşeli şi au fost sancţionaţi.Greşeala de a-l ataca pe preşedintele LPF?
Nu. Greşeli de comportament intern. Atitudine. Nimic de atacuri sau altceva. A avut un referat făcut cu propunere de sancţiune pentru un un anumit comportament, repet, pentru un comportament, nu pentru atacuri.Dar ce a făcut Decebal Rădulescu?
Nu au respectat disciplina internă. Există şi la noi o disciplină internă, nu legată de nimic editorial.Au avut atitudine necorespunzătoare şi vizavi de persoana care le-a atras atenţia. S-a ajuns la nivel de înjurături, ceea ce nu caracterizează un mediu civilizat de comportament şi de atitudine în interiorul grupului. Când se întâmplă, nu te mai întrebi câtă experienţă are un om sau altul. Nu s-a putut accepta şi trece cu vederea un anumit aspect al lor.
I s-a propus o sancţiune şi când a venit de la resurse umane a spus că el nu semnează sancţiunea: “Mai bine nu apar pe sticlă”. Nu suntem în situaţia de a fi şantajaţi şi nici nu suntem şantajabili. Apar sau nu apar pe sticlă dacă îmi retragi sancţiunea. Aşa am auzit că s-a pus problema.
Parteneriatul dintre Antena 1 şi RCS există, funcţionează, merge mai departe
De ce ar fi vulnerabil GSP TV în faţa Ligii la insinuări sau ameninţări ale lui Mitică Dragomir?
Dar nu e vulnerabil la nimic. Probabil că, aşa cum discutam, oamenii vorbesc uneori pentru că nu au ce să facă. Deci GSP TV are o poziţie consolidată. Acest post a fost creat prin înţelegerea dintre RCS şi Antena 1, ca să fie televiziunea prin care se transmit meciurile. Ce poate să fie vulnerabil aici? Parteneriatul dintre Antena 1 şi RCS există, funcţionează, merge mai departe.Sunt acele coincidenţe. Am citit şi declaraţii în presă, conform cărora în ultima vreme existau anumite reţineri legate de tonul critic al emisiunii. Pare că GSP TV este vulnerabil în faţa LPF, ca să nu zic în faţa lui Mitică Dragomir.
Nu are cu ce.Orele de difuzare?
Nu. Ora de difuzare cea mai importantă şi esenţială este opţiunea 1, care nu este la GSP TV, ci la Antena 1. GSP TV, ca post, având meciurile din Liga I (ăsta este scopul lui), singurul lucru vulnerabil care ar putea să fie? Ziua în care se dispută meciul? Nimic. Îţi spun clar.În discuţia cu Mitică Dragomir, el a menţionat, direct sau mai pe ocolite, că nu îl place pe Rădulescu sau pe Iacov invitat în emisiuni?
Nu. Exclus. Nu am discutat absolut nimic legat nici de emisiuni, nici de oameni. Ataşând anumite lucruri nu înseamnă că sunt şi logice. Cum s-a ataşat plecarea lui Decebal Rădulescu de întâlnirea mea cu Mitică Dragomir.
Este vorba de o asociere în participaţie, unde se împart veniturile şi cheltuielile.
Care este situaţia financiară a GSP TV?
E vorba de un an de parteneriat în care s-au făcut nişte investiţii, ştiţi foarte bine. Îţi intră nişte amortismente, îţi intră nişte costuri. Pe de altă parte, a fost un an în care toate meciurile au fost pe GSP TV şi toate costurile au fost pe GSP TV. Din punct de vedere financiar, există această asociere în participaţiune care este între Antena 1 şi RCS.Asocierea în participaţie înseamnă împărţirea veniturilor, dar şi a costurilor. Şi atunci GSP TV, la urma urmei, nu este o companie care să poţi să spui că merge prost. Sub nicio formă.
Sunteţi un om al cifrelor. În 2009, cât pierde GSP TV?
Încă nu l-am terminat. Discutăm când îl terminăm.S-ar putea să nu iasă minus. Eu cred că în final, după ce se operează tot, cu asocierea în participaţie, cu absolut tot, GSP TV sper că va fi o firmă nu foarte profitabilă, dar care începe să devină o firmă OK.
Meciurile costă, producţia costă, oamenii costă, încasările din publicitate sunt cele care sunt. Cum iese pe plus?
Nu uita, este vorba de o asociere în participaţie, unde se împart veniturile şi cheltuielile.Plăteşte RCS tot?
Nu plăteşte tot. Plăteşte cât trebuie să plătească conform contractului. Nu plăteşte tot.Şi asta ar face ca GSP TV să iasă pe profit?
Nu datorită RCS. Datorită faptului că s-au mai luat şi nişte măsuri de restructurare, s-au mai făcut şi vom mai face şi alte lucruri.
De câte ori vă întâlniţi pe lună cu cei de la RCS?
Deocamdată încă nu m-am întâlnit. Se fac întâlniri, în mod evident, cel puţin odată pe lună. Se discută rezultatele, decontul. În orice asociere în participaţie se face un decont lunar. Se discută şi la telefon. Se discută mult cu RCS. Între doi parteneri cu un asemenea business eu zic că este absolut normal. (Precizare: Interviul a fost făcut joi. Între timp, a avut loc o întâlnire cu şefii RCS care, spune Sabina Petre, a confirmat continuarea colaborării)Cum se împart costurile?
Costurile se împart conform contractului de asociere în participaţie. Procentual.Care este ponderea?
Sunt anumite lucruri care nu se pot spune.
Despre lansarea Digi Sport: "a fost o înţelegere, nu a preluat cu japca nimic".
Când a apărul Digi Sport, care a preluat o parte din meciuri, GSP TV a înţeles foarte uşor acest post, care este concurent.
Nu a preluat fără acordul nostru. A fost vorba de o înţelegere. Uşor, greu, a fost o înţelegere, nu a preluat cu japca nimic.Şi când s-a înfiinţat GSP TV s-au discutat multe, cu toată deschiderea. Despre toate costurile care presupun existenţa acestui post, despre venituri, despre deconturi lunare. S-a discutat şi când ar vrea să îşi facă un post de televiziune, nu poţi să interzici nimănui treaba asta.
E un post concurent.
E un post concurent într-un fel. Este pe aceeaşi reţea, în sensul ăsta este. Pe undeva ei şi-au dorit crearea acestui post, am înţeles că au acest post şi în Ungaria şi în Cehia.A contat, în această înţelegere, faptul că RCS plăteşte cea mai mare parte a banilor?
Nu. Nimic legat de chestia asta. Pentru că înţelegerea a fost iniţială. Când nu se crease postul. Crearea postului, care s-a făcut după un an, nu are legătură cu înţelegerea din memorandum şi din contractul de asociere în participaţiune care s-a făcut cu un an în urmă.RCS s-a înţeles cu partenerul lui din asociere, nu a fost niciun fel de problemă şi şi-a făcut post de televiziune.
Digi Sport nu poate zice "vreau toate meciurile"
Dacă mâine, Digi Sport ar spune “vreau toate meciurile de fotbal”, ce s-ar întâmpla?
Se analizează în ce măsură e sau nu avantajos sau dezavantajos. Nu cred că poate să facă treaba asta, pentru că deja s-ar încălca principiul din memorandumul cu care s-a plecat la licitaţie. N-ar mai exista obiectul asocierii. Nu poate zice "vreau toate meciurile."Dar şi la GSP TV erau foarte greu de programat toate meciurile. Şi atunci interveneau nemulţumiri din partea cluburilor. Nu toate lucrurile pleacă de la nişte neînţelegeri. Chiar au plecat de la înţelegeri.
Cum vedeţi această posibilitate, ca peste un timp Digi Sport să ia toate meciurile?
Nu există această posibilitate. Şi nu cred că le convine, pentru că ar ajunge şi ei în aceeaşi situaţia în care era GSP TV: destul de greu de acoperit toate meciurile.Care este nivelul datoriilor pe care le are GSP TV către RCS?
Dar nu are datorii. Toată lumea e la termen cu plăţile.În asocierea GSP TV – RCS, fiecare şi-a plătit la timp partea lui?
Absolut. Şi-a onorat obligaţiile contractuale, datorii. Este o asociere care merge corect.
GSP TV nu are nicio datorie către RCS
Cum vedeţi această ipoteză: RCS, care dispune de cash, plăteşte drepturile către Ligă, inclusiv partea Antenei 1. GSP TV are nişte datorii de achitat către RCS. Ca atare, RCS are o poziţie privilegiată în acest raport şi pune condiţiile.
În această ecuaţie şi în această schemă, GSP TV nu are nicio datorie către RCS. Nu are Antena 1 datorie către RCS, nu are GSP TV datorie către RCS. Fiecare îşi achită partea lui. Partea cu care s-a angajat prin contract.Se achită separat?
În general, îşi plăteşte fiecare partea. Consorţiul care a participat la licitaţie nu este ceva cu personalitate juridică. Şi atunci îşi plăteşte fiecare partea. Lucrurile au mers foarte corect şi foarte clar.În primăvară, când au fost de plătit 30 de milioane, între care 20 partea RCS şi 10 partea Antenei 1. Când s-a făcut plata, s-a plătit separat către Ligă?
În primăvară a plătit RCS la Antenă. Antena a pus partea ei şi a virat toţi banii la Ligă.Mai este un sezon în afară de acesta, 2010-2011. Merge consorţiul înainte?
Absolut. Şi dacă se vor mai întâmpla ceva modificări, la noi sau la ei, se vor face pe înţelegerea părţilor, cu acte adiţionale. Indiferent ce apreciază cei de pe margine. Nu poţi să faci altfel, decât cu acordul părţilor.După apariţia Digi Sport, s-au schimbat condiţiile de participare a partenerilor la plata meciurilor? Se plăteşte mai puţin, pentru că se difuzează mai puţine meciuri?
Încă nu pot să spun exact în ce sens, dar s-a făcut un act adiţional cu această ocazie.În esenţă, procedura nu se poate schimba. La licitaţie participat acest consorţiu RCS-Antena 1. Pentru a se putea face decontul cheltuielilor între parteneri, s-a încheiat un contract de asociere în participaţie.
Să suporţi un alt procent din cheltuială e singurul lucru care se poate modifica în acest contract.
Încasăm suficient cât GSP TV să îşi onoreze toate obligaţiile.
Nu mai putea plăti Antena 1 atâtea meciuri?
Nu e adevărat. Solicitarea de a-şi crea un post şi de a-şi asuma costurile creării unui post a fost a RCS, nu a Antenei 1. RCS este un partener foarte puternic şi are un business care a avut un rezultat extrem de favorabil din această asociere.S-a creat un post, pe costurile RCS. El, ca şi companie şi-a analizat toate oportunităţile şi a considerat că vrea să facă un post de televiziune. Şi noi n-am avut nimic împotrivă.
Cât suportă RCS, cât suportă Antena?
Nu pot să îţi spun treaba asta. Oricum, atâta timp cât Antena 1 merge mai departe în acest parteneriat, îl respectă, cât RCS a avut nişte rezultate foarte bune ca business (din câte ştiu, a crescut acoperirea cam cu zece procente), înseamnă că acest parteneriat, la urma urmei, şi-a atins scopul. Noi suntem OK. Colaborăm corect, conform contractului şi tot ce facem în problemele care pot afecta acest parteneriat ne consultăm între noi şi hotărâm împreună.Îşi amortizează GSP TV partea pe care trebuie să o plătească, din difuzarea acestor meciuri?
Da.Înseamnă că are de plătit foarte puţin.
Atâta cât are de plătit, conform contractului.Pe anul acesta, vor fi cam 1,8 milioane din publicitate, pe GSP TV. Doar atât are de plătit?
Încasăm suficient cât GSP TV să îşi onoreze toate obligaţiile.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Nu ti se pare ca esti invidioasa ca ai ramas in TVR ?
Doamna Petre are 2 placi, dar in poza se vede doar cea cu butoane.