Televiziunea Română atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că lipsa obligativătăţii taxei TV “ar avea drept consecinţă imposibilitatea SRTv de a mai funcţiona”.
Declaraţia vine în contextul unei declaraţii făcute de Victor Ponta, preşedintele PSD, în cadrul adunării Biroului Permanent cu privire la modificare legii de funcţionare a Societăţii Române de Radio şi Televiziune (SRTv).
Acesta a anunţat astăzi că iniţiativa social-democraţilor de a elimina obligativitatea taxei TV a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi va ajunge la Senat, scrie HotNews, care citează Agerpres.
"Obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică", se arată în poziţia Televiziunii Române.
Reprezentanţii postului public subliniază faptul că valoarea taxei TV “este oricum cea mai scăzută la nivelul UE (sub 1 euro pe lună, pe familie").
În cadrul aceleiaşi întâlniri de partid, liderul PSD a acuzat postul public de televiziune că niciodată după 1989 nu a mai fost “atât de mult o televiziune de partid”, mai scrie HotNews.
În replică, TVR califică afirmaţiile lui Ponta drept "neadevărate" şi invocă timpii alocaţi în ianuarie principalilor actori politici.
Astfel, în comunicatul de presă se arată că în luna ianuarie 2011, de când datează ultimele informaţii complete disponibile, s-au alocat următorii timpi principalilor actori politici din România:
- 34,5% - preşedinţie;
- 29,4% - guvern;
- 9,2% - majoritatea parlamentara;
- 17,8% - opoziţie;
- 5,4% - independenţi;
- 3,7% - partide neparlamentare.
Procentele sunt aferente secundelor alocate exprimării politice pe toate canalele SRTv în luna ianuarie 2011, în programele de ştiri.
"În consecinţă, acuzaţiile la adresa televiziunii publice, potrivit cărora TVR a devenit o televiziune de partid, prin faptul că 85% din ştiri sunt despre actualul preşedinte şi guvern sunt neadevarate", precizează reprezentanţii Televiziunii Române.
Ce prevede legislaţia audiovizulă în privinţa timpilor de antenă alocaţi exprimării oamenilor politici?
"în programele de ştiri, inclusiv ştirile sportive, din timpul total destinat exprimării oamenilor politici radiodifuzorii vor aloca un procent de 60% reprezentanţilor puterii (senatori, deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale) şi, respectiv, un procent de 40% opoziţiei parlamentare, parlamentarilor independenţi şi partidelor politice neparlamentare, precum şi reprezentanţilor locali ai acestora" (art. 74 din decizia nr. 187/2006 - CNA).
Pentru preşedinţie nu se precizează ponderea timpului care trebuie alocat în
programele de ştiri.
Comentarii
Acum 3-4-5 luni cand avea mari probleme cu audienta, era totusi o televiziune echilibrata, nu una care se inchina puterii, apreciam la data aceea ca cel mai bun jurnal de stiri este cel de pe TVR 2 (Ora de stiri).
Jurnalul TVR este in continuare o emisiune de stiri buna, insa in ultima vreme a reinceput sa fie partinica.
Capisci?
"Ca pe alocuri deviaza si trage cu puterea din momentul respectiv, asta a facut-o dintotdeauna, dar in rest TVR trebuie sustinuta" !!!
R-e-i-n-v-e-n-t-a-t-i-v-a!!!!!!! Sunteti o adunatura de tineret acolo, ati lucrat prin presa privata si faceti treaba tot ca la fabrica de cuie de la Fundulea in 1968.
Mi-e jena ca am ajuns sa ma uit la TVR doar din greata fata de programele RTV si A3. Si sa nu credeti ca-mi face placere sa dau si aici de talkshowuri si de primadone care se cred Christiane Ammanpour. Luati, tata, de invatati cum se face un interviu, si dupa aia sunteti liberi sa faceti si emisiuni de talkshow de O ORA!!!! Cine credeti ca are chef/timp sa astepte o ora pana va invartiti voi in jurul cozii?
Unde erai cand era Sassu director si il dadea pe Geoana si pe Mazare la TVR de dimineata pana seara? Erai la luat spaga, stateai sa-ti astepti pensia de lux, furai sau stateai degeaba asteptand bani de la stat?
Mi-e sila!