Skip to main content

Cartianu: Pe termen lung, un ziar nu poate funcţiona cu întârzieri permanente către salariaţi

 

Grigore Cartianu, redactorul-şef al ziarului Adevărul, a declarat la PaginademediaTV că ziarul pe care îl conduce are probleme cu plata la timp a salariilor şi că a apelat la înţelegerea angajaţilor.

Publicitate

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poate funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi”, a spus Cartianu la PaginademediaTV .

Despre temerea angajaţilor că Dinu Patriciu ar putea închide Adevărul:

"Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum."

Cartianu, despre temerea angajaţilor că Adevărul s-ar închide:

Jurnaliştii cotidianului deţinut de Dinu Patriciu nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută, potrivit redactorului-şef.

“E un moment greu în economie, e foarte greu în presa şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta,” a spus el.

Transcrierea interviului a fost realizată de către Mediafax Monitorizare

Petrişor Obae: Ca jurnalist se poate face presă pe stomacul gol?

Grigore Cartianu: Nu se poate face presă pe stomacul gol, nicio meserie nu se poate face pe stomacul gol, dar nu se poate spune că la Adevărul suntem pe stomacul gol acum.

Avem nişte întârzieri de plată, neplăcute...  La alte trusturi au fost întârzieri mai mari, de 2-3 luni. Noi avem o întârziere de o lună de plată la salarii în acest moment, dar nu salariul integral, pentru că s-a dat o parte din salariu, până la un nivel, nu ştiu, 10 milioane, 5 milioane, 15 milioane. Nici nu mai ştiu cât s-a dat oamenilor, că nu mă ocup eu de contabilitate şi de plăti. Dar ştiu că s-a dat o parte din bani şi restul banilor trebuie să vină zilele astea.

Am vorbit cu oamenii, au dificultăţi, am încercat să ne mai ajutăm între noi. Nu ştiu, un om care are o rezervă sau aşa, să poată să ajute un coleg pentru 10 zile sau pentru două săptămâni să depăşească momentul. E un moment greu în economie, e foarte greu în presă şi atunci am zis să fim solidari în privinţa asta.

Sper să rezolvăm rapid treaba asta, pentru că pe termen lung nu poarte funcţiona un trust de presă sau un ziar având permanente întârzieri către salariaţi.

Cartianu, despre criteriile de restructurare de la Adevărul:

Cum au fost aleşi oamenii care au fost restructuraţi?

Criteriile au fost cele profesionale bineînţeles. De exemplu, dacă la o secţie erau 7 oameni şi m-am hotărât să rămână 5, şeful de secţie şi redactorul-şef adjunct pe zona respectivă au decis că X şi Y sunt, să spunem, ultimii doi în ierarhia secţiei, departamentului.

Sigur am avut şi eu ca redactor-şef un cuvânt de spus. Dacă, de exemplu, mi s-a părut că este un abuz în privinţa unui om foarte bun, atunci am intervenit şi l-am convins pe şeful de secţie că trebuie păstrat omul respectiv.

Moralul nu este cel mai bun la Adevărul

În 90 la sută din cazuri au decis şefii de departamente şi, să spunem, cu supervizarea redactorilor-şefi adjuncţi. Ne-am despărţit şi de oameni buni, dar trebuia cumva să reducem costurile.

În condiţiile în care Adevărul a fost singurul ziar din Romania în situaţia de a pastra salariile nemicşorate niciodata.  Cred că nici televiziunile nu au fost în situaţia asta. Adică, la alte ziare sau televiziuni s-au facut si 2-3 valuri de scăderi de salarii: reduceri cu 25 la sută a salariilor, reduceri cu 20, reduceri cu 15, reduceri cu 30. Sunt oameni acum care câştigă 45% din cât castigau acum doi sau trei ani.

Decizia de a reduce costurile prin restructurări şi nu prin tăieri de salarii îi aparţine lui Dinu Patriciu.

Asta a fost tactica lui Dinu Patriciu, care spune aşa: „Pentru a nu demobiliza oamenii care lucrează, nu le scădem salariile. Prefer să le menţin salariile şi să muncească mai mult cei care rămân, dar să nu le scădem salariile. Au nevoie de banii respectivi.

Cartianu, despre criteriile de restrusturare:

Tu cât de mult simţi că oamenii de la Adevarul sunt mobilizaţi acum?

Acum e un moment dificil, în acest moment, moralul nu este cel mai bun în Adevărul. Eu, ca mai batran in presa, ca deja sunt de mai bine de 20 de ani in presa, le-am spus colegilor că am trecut prin vremuri foarte dure. Vremuri în care FSN-ul arunca ziarele din tren (...), vremuri când inflaţia era de 140 % pe an şi dacă nu măreai salariile nu mai puteai cumpăra două gogoşi cu leafa.

Bun, am trecut prin vremuri grele si i-am rugat pe colegii mei sa fie intelegatori. Unii au plecat, unii nu au înţeles. Cum să zic, nu îi judec. Unii au dificultati, au rate la banci, alţii au familii de întreţinut şi atunci dacă a avut o ofertă să meargă în altă parte, unde să-şi ia banii la timp şi eventual mai mulţi, atunci i-am spus: „Nu, nu mă supăr pe tine că pleci acolo, îţi spun doar că aş prefera să lucrăm împreună mai departe.”

Există temerea în rândul angajaţilor de la Adevarul că Dinu Patriciu va pune stop proiectului? 

Oamenii pot gandi orice. Unii sunt mai prăpăstioşi, alţii sunt mai încrezători. Nu poţi să stopezi zvonurile, bârfele s.a.

Nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă

E o temere justificată ?

În acest moment, eu cred că este o temere nejustificată.  Să îşi facă griji pentru faptul că nu îşi iau salariul la timp este o temere justificată, pentru că asta e ceva concret. Dar nu cred că Dinu Patriciu va pune stop afacerii de presă, chiar dacă nu sunt cele mai bune momente de a investi în zona presei acum.

Dar afacerile se fac pe termen lung. Şi pe termen mediu şi lung, ziarul Adevărul este o afacere bună.

Cartianu, despre moralul de la Adevărul:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • eni eni
    am si eu o intrebare simpla, da cand salariul se dadea la toata lume ain tara in doua, avans si lichidare, ce mare chestie, de urla toti vai doamne sa au dat 500 si 1000 sau invers, nu e tot la fel ca pe vremuri, mare branza:)) ba chiar atunci era mai bine asa ca nu cheltuiai toti banii odata, acu e rau, vezi doamne, comenteaza toti fomistii care parca traiesc din salariu de 1000 de lei, hai sictir:)
  • chitz chitz
    @coco
    pai ar trebui sa-i ceri la ala care a venit cu ideea, aka Guliam Pisatel :))), el sigur are ceva economii, aia mici din ce dreaq sa faca economii? Buna asta cu cerutul de bani de la colegii care nici ei nu au luat salariu, astia fac misto de voi, cacanari ce sunt
  • vic vic
    aia a fost cea mai tare: daca unul are rezerve sau ceva sa il imprumute pe alt coleg... alooo, nene, pe ce lume traiesti? care rezerve? si chiar daca as avea, astea sunt vremuri sa imprumuti altora bani? cind tu nu iei un sfant?
  • coco coco
    are cineva sa ma imprumute si pe mine cu 2000 ron pana la salariu?
  • ghioc ghioc
    Ar fi ceva sa le stricati vacanta la chirnogii astia de sefi :)), sa se prezinte imediat in tara, la serviciu; ar trebui intai sa se lupte sa dea banii oameniilor si apoi se pot duce in vacanta si pe Marte sau unde vor ei, dar intai DATI BANII OAMENIILOR. Probabil pe ei ii distreaza aceasta situatie, au impresia ca toti au banii lor, si nu mai trebe salarii.RUSINE CONDUCEREA ADEVARUL HOLDING. Hai pa
  • adela adela
    De asta lauda Patriciu codul muncii, uite ce usor este sa-ti bati joc de proprii angajati.Angajatii isi merita soarta ca nu i-am vazut protestand. La fal ca toti ceilalti romani care nu au protestat impotriva noului cod.
  • fiona fiona
    mai bine i-ati pandi pe astia cand pleaca in strainataturi si ati pune de-o greva serioasa. cat sa-i faceti sa ia rapid avionul spre casa. ar putea incepe la click, ca tot pleaca stancu in concediu, apoi la adevarul si tot asa...
  • apa plata cu lamaie apa plata cu lamaie
    Din surse sigure, salariul pe octombrie a fost platit in transe de 500, apoi de 1.000 de lei tuturor celor care au salariul pana in 5.000 de lei. Adica au luat pana la 1.500 de lei din salariul pe octombrie toti redactorii, reporterii, oamenii din comercial fara functii, corectorii etc. Toti cei ale caror salarii lunare sunt mai mari de 5.000 de lei nu au mai primit salariile de doua luni. Nici macar nu au primit asigurari ca vor lua ceva bani pana la sfarsitul anului. Poate Cartianu, care are un salariu de 7000 de euro pe luna, poate trai din salariul pe septembrie si trei luni, ba chiar un an intreg, si nu-l deranjeaza intarzierile. Dar un om cu doi-trei copii acasa, el fiind singura sursa de venit, cu credite si rate la banci, cu oameni bolnavi in familie, nu se descurca trei luni din aia 5.000 de lei (pe care nu i-a mai vazut din septembrie). Pe 5 decembrie trebuia luat salariul pe noiembrie. Nici un sfant! Nici macar din salariul pe octombrie! Avem ani de experienta, ne zbatem sa facem lucruri și ce auzim de la marii sefi? Pentru ce muncim????!!! Rusine, Dinu Patriciu!
  • Ce Ghevara Ce Ghevara
    Aud ca la HR e plin de demisii. Eu nu mi-as da demisia. As ramine acolo si as organiza rascoale, revolte sau revolutii, dupa gust. As indemna oamenii sa se agite, as tulbura apele. Daca tot e sa nu dorm linistit, sa nu doarma nici ei. Pina la urma pentru multi angajati e o chestiune de viata si de moarte, mai ales in conditiile in care presa scrisa a fost omorita de moguli. Adica un fel de: mor io, da' mori si tu!
    Parerea mea.
  • costel costel
    "Criteriile au fost cele profesionale bineînţeles" - Grigore Cartianu. Atunci de ce la sport de exemplu au fost dati afara oameni care chiar munceau, oameni care stateau uneori si 10 ore la birou, oameni care umpleau site-ul cu stiri si au ramas unii de care trebuie sa te rogi sa vina la serviciu, baga stiri pe site cu copy paste de pe prosport si gsp si fac mereu scandal ca ei muncesc prea mult. va spun eu de ce. pentru ca nu s-au pus bine cu cine trebuie. iar dintre cei care au ramas sunt doi trei care chiar se spetesc si restul freaca menta la greu. astea-s criterii profesionale???? ca sa nu mai zis de altii (a se citi altele) care chiar s-au pus bine de tot cu cine trebuie. Si ar mai fi trebuit intrebat domnul cartianu daca i se pare normal ca la aceeasi sectie sport, in timp ce pe de o parte se dadea afara, pe cealalta parte se faceau angajari? tot pe criterii profesionale, sunt sigur!

Trimite un comentariu

sus