Antena 1 a fost amendată cu 50.000 de lei pe motiv că încalcă legislaţia privind protecţia minorilor prin difuzarea unor imagini indecente cu Ioana Tufaru îmbrăcată sumar. La rândul său, Pro TV a fost taxat cu 30.000 de lei pentru difuzarea unei casete fără acordul Ioanei Tufaru.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit 21 de reclamaţii în cazul Ioana Tufaru referitor la modul în care posturile au difuzat emisiuni în care a fost prezentată cazul acesteia. Emisiunile discutate au fost Acces Direct, Un show păcătos, ambele de la Antena 1, şi Happy Hour de la Pro TV.
Happy Hour a difuzat o înregistrare în care ea povestea cum s-ar fi prostituat, în timp ce Acces Direct şi Un show păcătos a dat imagini ce o prezentau pe Ioana Tufaru îmbrăcată sumar, în lenjerie intimă şi ciorapi plasă.
Reprezentantul Pro TV – „Vreme de doi ani, Ioana Tufaru a fost ajutată prin intermediul televiziunii de diverse companii, ONG-uri. Nimeni nu a spus atunci că Ioana Tufaru ar fi bolnavă, toată lumea i-a plâns de milă. Vreme de doi ani, cât i s-au plătit operaţiile sau dentistul, nimeni nu a spus nimic. Ea a fost prezentă la TV vreme de doi ani.”
Gelu Trandafir, membru CNA – „De ce să fi reacţionat în aceşti doi ani, pentru că a fost ajutată? Acum a fost pusă în ipostaze neplăcute. Una e când ajuţi pe cineva şi alta e când îl pui în situaţii umilitoare.”
Cristina Trepcea: Nimeni nu critică pe nimeni că a ajutat-o ci faptul că după ce a fost ajutată au făcut-o „câine de circ”.
Mirela Bomboe, reprezentantul Antena Group: Noi, când am încheiat contractul cu ea, am avut această dovadă că ea nu este în evidenţa bolnavilor cu probleme psihice. Echipa Acces Direct a ajutat-o să facă curăţenie în casă, va fi ajutată să-şi facă şi acele operaţii estetice. Noi nu i-am adus nicio acuzaţie. A venit să-şi prezinte punctul de vedere, toate filmările au fost făcute cu acordul ei.
Ioan Onisei, membru CNA – Ar trebui să analizăm aceste emisiuni şi din altă perspectivă, protecţia minorilor. Vă amintesc că aceste emisiuni sunt difuzate la o oră accesibilă minorilor. Acces direct a avut nu mai puţin de şapte ediţii pe această temă.
Mihai Mălaimare, membru CNA – Sunt extrem de necăjit că s-a făcut din drama unei mari actriţe un subiect de tabloid. V-aţi bătut joc de memoria unei actriţe fabuloase. Mi-a fost studentă şi dintre toţi studenţii ea a fost cel mai teribil student. Era tulburată de nefericirea de a avea un astfel de copil. Aţi construit subiectul pentru că ajutorul dat fetei n-a fost dezinteresat pentru că acum îi reproşaţi că aţi ajutat-o.
Întrebată de Narcisa Iorga dacă Ioana Tufaru are vreun contract semnat cu Antena Group pentru apariţiile la emisiunile trustului, reprezentanta postului a răspuns: „Există acord de difuzare scris pentru toate prezenţele ei la Antena Group.”
Cristina Trepcea – Noi aici nu discutăm de ce au crescut-o părinţii cum au crescut-o sau că trăieşte cum trăieşte. Noi trebuie să discutăm ce apare pe TV. Problema noastră este că televiziunile suferă clar de sociopatie pentru că nu pot face diferenţa dintre bine şi rău. Trebuie să limităm posibilitatea ca publicului să i se facă rău. Putem să protejăm publicul să nu înghită asemenea mizerii, la toate orele. Noi nu putem fi decât cei care sancţionează pentru că în România e interzisă prin constituţie cenzura, dar autocenzura nu e interzisă, ei se obligă că valorile pe care le au sunt cele pe care noi suntem puşi să le apărăm. Trebuie să se regleze în aşa fel încât să se respecte legea.
Ioan Onisei – cred că demersul de la RTV este unul salutar. Evident că e cu totul altceva decât s-a întâmplat la pro şi Antena 1. Ratingul este o circumstanţă agravantă, potrivit codului.
Lorand Turoş – nu exista prevederi care sa sancţioneze prostia. În audiovizual se mai produc şi deşeuri şi nu prea ne ocupăm cu salubrizare.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Stirile, emisiunile, dezbaterile pe diverse teme, sunt prezentate DOAR ca sa aduca audienta. Nimeni nu s-a gandit pana acum ca prin difuzarea unor anumite informatii televiziunile "hranesc" si alimenteaza violenta din randurile adolescentilor, care duce la agresivitati in scoli, adolescentii se identifica mereu cu "protagonistii" stirilor difuzate, se cred zmei si invincibili. Nu numai in randurile lor exista agresivitate, uitati-va ce e in trafic, toti claxoneaza, iti taie fata, injura, sar la bataie, peste tot "deranjezi" pe cate cineva si toata lumea a tafnoasa. Valoarea noastra, a membrilor societatii actuale, este data de masina pe care o conducem, de eticheta hainelor pe care le imbracam, in cartierul unde locuim, in detrimentul scolilor absolvite sau a cartilor citite. Acum, la mare pret sunt fitele, aerele, si cat de tare injuri. Modelele noastre de reusita in viata sunt personaje din lumea asa-zis mondena cum ar fi: Becali, Moni, Bianca, Cruduta etc.
Cultura este lasata in urma, in derizoriu. La ce bun sa urmezi scoala cand iti poti "aranja" viata alaturi de un barbat plin de bani sau eventual traind din fraierirea celorlalti?
Aici este problema cea mai mare, in goana lor dupa audienta facila, televiziunile promoveaza subcultura, mizeria umana si agresivitatea. Asta ne place si asta ne dorim! Suntem un popor pierdut, daca vom continua asa.