Revistele Capital şi Forbes lansează, de luni, topurile milionarilor României. Paginademedia.ro a pus faţă în faţă topul celor mai bogaţi oameni din media şi vă prezintă asemănările şi deosebirile dintre cele două.
Top 300 Capital şi Forbes 500 miliardari se potrivesc la selecţia primilor patru bogaţi din media: Familia Adamescu, Zoltan Teszari, Familia Voiculescu şi Familia Păunescu. Sumele estimate pentru fiecare dintre aceştia diferă total de la un top la altul.
Câteva concluzii, în continuare:
- Familia Adamescu, care deţine cotidianul România liberă, are, potrivit Capital, o avere estimată la 800 - 850 de milioane de dolari, cu peste 100 de milioane de euro mai mult decât are în Forbes.
- Averea lui Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS&RDS, este evaluată de Capital la 750 - 800 de milioane de dolari, în timp ce Forbes a evaluat la aproape jumătate, 360 - 370 de milioane de dolari.
- Familia Voiculescu din Forbes 500 miliardari este mult mai săracă decât cea din Top 300 Capital. Dacă în primul top familia are o avere estimată la 120 - 125 de milioane de euro, în cel de-al doilea are 600 - 650 de milioane de euro.
- Capital îl menţionează, în topul bogaţilor din media, şi pe Sorin Ovidiu Vîntu, cu o avere estimată la 98 - 100 de milioane de euro. Omul de afaceri este în prezent în închisoare, unde are de săvârşit o sentinţa de un an pentru şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă.
Topul Forbes 500 Miliardari este editat, din acest an, de SC BP Publishing Media SRL.
Cei mai bogaţi oameni din media, conform Capital Top 300 şi Forbes 500 Miliardari (euro)
Top 300 Capital
Forbes 500 Miliardari
Nume
Avere
Nume
Avere
Familia Adamescu
800-850 milioane
Dan Grigore Adamescu
700 - 730 milioane
Zoltan Teszari
750-800 milioane
Zoltan Teszari
360 - 370 milioane
Camelia si Corina Voiculescu
600-650 milioane
Familia Voiculescu
120 - 125 milioane
Familia Paunescu
400 milioane
Familia Paunescu
110 - 120 milioane
Ionut Negoita
170 - 180 milioane
Sebastian Ghita
95 - 100 milioane
Sebastian Ghita
130 milioane
Adrian Sarbu
90 - 95 milioane
Adrian Sârbu
110 - 120 milioane
Cristian Burci
65 - 70 milioane
Sorin Ovidiu Vintu
98-100 milioane
Elan Schwartzenberg
30 - 32 milioane
Cristian Burci
80-100 milioane
Silviu Prigoana
29 - 31 milioane
Anca Vlad
82-84 milioane
Familia Prigoana
55-60 milioane
Arpad Paszkany
50-51 milioane
Elan Schwartzenberg
38-40 milioane
Mihaela Nicola
23-25 milioane
Cine sunt bogaţii din Media:
Familia Adamescu - Ziarul România Liberă este controlat în totalitate de familia Adamescu, care a răscumpărat jumătate din acţiunile Medien Holding de la compania germană Waz. În averea familiei, principalul activ este Unirea Shopping Center, dar şi un mall în Braşov. Compania de construcţii Baumeister, conţinută de familie, a realizat în 2011 afaceri de 41,24 milioane de euro, faţă de 23,3 milioane de euro în anul precedent. Familia Adamescu mai deţine hotelul Rex, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri de pe litoralul românesc.
Zoltan Teszari - Teszari este absent din viaţa publică şi cunoscut personal numai de câţiva dintre angajaţii săi. RDS&RCS, compania dezvoltată de către “milionarul invizibil”, furnizează servicii de telecomunicaţii în România, Spania, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia, fiind unul dintre cei mai puternici operatori de regiune.
Camelia şi Corina Voiculescu - Cele două controlează trustul Intact Media Group . Editura Intact a suferit scăderi de 4 milioane de euro. Companiile din portofoliul familiei Voiculescu au înregistra o cifră de afaceri cumulată de circa 114 milioane de euro, în scădere cu trei milioane faţă de anul trecut. Antena TV Group, care operează Antena 1, Antena 2, Euforia TV şi GSP TV, a avut o creştere uşoară de 1,5% la nivelul cifrei de afaceri, până la 52,5 milioane de euro şi un profit care a crescut cu mai bine de 100%, până la 1,5 milioane de euro.
Familia Păunescu - Recenta lansare a companiei Solar Pictures pe piaţa din Statele Unite a stârnit un larg interes presei de peste ocean, datorită partenerilor pe care Bobby Păunescu a reuşit să-i aducă alături de el în jurul marii sale pasiuni: cinematograful. Mandragora România îşi desfăşoară în continuare activitatea ca producător independent de filme de autor şi trece printr-o etapă de consolidare a brandului construit deja în 8 ani de zile.
Ionuţ Negoiţă - Proprietarul Ring Media a mizat în acest an pe hobby şi a cumpărat acţiunile lui Cristi Borcea la Dinamo, pe patru milioane de euro. Afacerile sale din imobiliare rămân cele mai bănoase: în ultimul an, Negoiţă a vândut 150 de unităţi în complexul Confort City şi estimează că în următorul an va vinde toate apartamentele din Rin Grand.
Sebastian Ghiţă - Deşi şi-a vândut toate acţiunile deţinute la eMAG, Flanco, Asesoft Web şi nu numai, Sebastian Ghiţă rămâne unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din România. Acesta şi-a păstrat acţiunile deţinute la televiziunea România TV şi intenţionează să îşi concentreze afacerile din viitor în media electronică.
Sorin Ovidiu Vîntu - Anul trecut a fost cel mai slab din perioada postrevoluţionară pentru Vîntu. Faţă de perioada de vârf din 2007-2008, când omul de afaceri avea o avere de 1,8 miliarde de euro, averea sa a scăzut de 17-18 ori, până la aproape 100 de milioane de euro.
Cristian Burci - După ce a renunţat la businessul cu vagoane (companiile din grupul International Railway Systems), Burci a cumpărat în această toamnă Adevărul Holding de la Dinu Patriciu.
Anca Vlad - este una dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Afacerile proprietarei lanţului de farmacii Catena s-au ridicat până la 260 milioane de euro, iar profitul până la 6 milioane de euro. Anca Vlad deţine revistele Farmacia Ta, Tonica, Slab sau Gras, Galenus şi televiziunea online, Senso TV.
Familia Prigoană - De la firma ETNO Folclor Media, societate care deţine licenţa pentru canalul muzical ETNO TV, Silviu Prigoană a obţinut venituri nete de 243.000 lei (57.000 euro), reprezentând „drepturi de proprietate intelectuală”, conform declaraţiei de avere a deputatului. Profitul net al televiziunii lui Prigoană a fost de doar 512 euro
Arpad Paszkany - Paszkany este cel unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare din Cluj, patronul campioanei României la fotbal şi proprietarul mai multor posturi de televiziune locale. Afacerile sale din media nu au mers foarte bine anul trecut, singura care a avut profit fiind Someş TV. Anul acesta, omul de afaceri a lansat Transilvania Live, în parteneriat cu Ioan Rus şi Vasile Dâncu.
Elan Schwartzenberg - Acum un an, Schwartzenberg vorbea cu entuziasm despre cel mai recent proiect al său: Realitatea TV. În iulie, însă, noul proprietar îi anunţa pe angajaţi că nu îşi vor mai primi salariile. Următorul pas a fost ieşirea lui Schwartzenberg din managementul grupului media. Acesta mai deţine în prezent 9% din acţiunile companiei.
Mihaela Nicola - este CEO-ul grupului de comunicare The Group, care cuprinde 18 agenţii de creaţie, media, PR, producţie, marketing şi evenimente. Cea mai importantă dintre acestea este Media Investment. Cumulat, anul trecut The Group a ajuns la 111,9 milioane euro şi un profit de 5 milioane euro.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
capisci?