Pro TV SA a cheltuit cu programele 61,6 milioane de dolari în primele nouă luni ale acestui an, conform raportului detaliat al Central European Media, publicat recent.
Bugetul de programe al companiei care deţine Pro TV, Acasă TV, Acasă Gold, Pro Cinema, MTV, Pro TV International, Sport.ro şi Pro FM a fost în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 70,1 milioane de dolari.
România este a doua ţară, în ceea ce priveşte investiţiile cu programele, după Cehia, care a cheltuit pe producţii 67 de milioane de dolari.
Per total, în perioada ianuarie – septembrie 2012, Central European Media Enterprises a 271,8 milioane de dolari cu programe (buget ce include costurile de producţie şi amortizări ale drepturilor de difuzare ale unor programe), în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În această cifră sunt incluse şi bugetele diviziilor Media Pro Entertainment (88,9 milioane de dolari) şi New Media (8,3 milioane de dolari). Cea din urmă fiind singura zonă care a înregistrat o creştere.
Cheltuielile cu programele ale Central European Media în perioada ianuarie - septembrie 2012
Tara
Investitii in programe 2012
Investitii in programe 2011
Cehia
67 de milioane de dolari
69,3 milioane
Romania
61,6 milioane de dolari
70,1 milioane
Slovacia
38,4 milioane de dolari
42,9 milioane
Bulgaria
34,1 milioane de dolari
38,3 milioane
Slovenia
24,5 milioane de dolari
25,3 milioane
Croatia
21,3 milioane de dolari
28,9 milioane
Inainte sa-i explici lui Radu, ar trebui mai intai sa intelegi tu fenomenul. Pentru asta este necesar sa lasi deoparte abordarea de contabil roman si sa inveti cum se evalueaza performanta companiilor straine.
Cand se uita pe datele financiare rezultate in urma folosirii unui sistem de raportare international (cred ca US GAAP in cazul acesta), investitorii sunt interesati in principal de OIBDA (un fel de EBIDA, dar mai mic). Foarte simplist, asta iti arata capacitatea unui business de a genera surplus din "activitatea de baza". Acum uita-te la OIBDAul pe PRO TV/Mediapro ca sa intelegi cum stau lucrurile.
Nu prea se intampla in lumea aceasta ca un business cu EBIDA pozitiv sa moara, chiar daca au pierdere neta. Ce-i drept, OIBDA este in scadera fata de anii trecuti, dar in continuare produc cateva zeci de milioane de dolari.
Nu am verificat, dar cred ca CME are net losses inca de la infiintare si uite ca au trecut fo' 18 ani fara sa dea faliment. Vorbim de o companie listata NASDAQ, nu pe bursa lu' Sima islandezu'.