Consiliul Naţional al Audiovizualului reacţionează la comunicatul dat astăzi de Alexandru Jucan, membru CNA, în care spune că „Mizeria din audiovizual şi cancan-ul sunt tolerate de majoritate” (este vorba de majoritatea CNA).
Într-un comunicat semnat de "Biroul de presă", se spune că poziţia lui Jucan "are în primul rând un rol autocritic, dl. Valentin Alexandru Jucan făcând o radiografie a propriilor atitudini manifestate în calitate de membru al CNA".
În comunicatul CNA se mai spune că Alexandru Jucan a lipsit mai multe săptămâni de la serviciu.
"Valentin Alexandru Jucan nu a fost prezent "la serviciu", în sensul clasic al termenului, lipsind în perioada 31 ianuarie - 11 februarie 2013 si 14 - 19 februarie 2013, fara a prezenta la Secretariatul institutiei un document care sa justifice acest fapt", se arată în comunicatul CNA.
Deşi este scris într-o notă personală, documentul CNA nu este asumat de niciun membru al forului, fiind semnat doar cu "Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul."
Alexandru Jucan a criticat astăzi, într-un comunicat, activitatea CNA, acuzând forul că este prea blând cu televiziunile: „Ceea ce este cel mai grav este dezinvoltura cu care mizeria din audiovizual, cancan-ul ridicat la rang de must-have, sunt tolerate de aceeaşi majoritate. (...) Ore peste ore de audieri şi vizualizări de rapoarte de monitorizare, însoţite de reacţii de dezaprobare din partea membrilor, dar finalizate cu o blândă mângâiere sub forma unor somaţii sau amenzi cu valoarea unui pumn cu bomboane”. Jucan se declara, totodată, împotriva întâlnirilor Consiliului, cu uşile închise, înaintea fiecărei şedinţe."
Comunicatul CNA ca reacţie la afirmaţiile lui Jucan, integral, în continuare.
"Întelegem ca acest Comunicat are în primul rând un rol autocritic, dl. Valentin Alexandru Jucan făcând o radiografie a propriilor atitudini manifestate în calitate de membru al CNA.
Spunem acest lucru pornind de la faptul ca acest Comunicat a fost emis de dl. Valentin Alexandru Jucan în conditiile în care nu a fost prezent "la serviciu", în sensul clasic al termenului, lipsind în perioada 31 ianuarie - 11 februarie 2013 şi 14 - 19 februarie 2013, fără a prezenta la Secretariatul instituţiei un document care să justifice acest fapt (CM, CO, CFP), aşa cum i s-ar cere oricărui reprezentant al CNA.
În ceea ce priveste modalitatea de lucru convenită de membrii CNA, aceea de a avea întâlniri informale, acest fapt nu este de natura să afecteze în vreun fel deciziile membrilor ce se iau în sedinţa publică, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevazute de Legea audiovizualului, singurul impediment fiind prezenţa la serviciu mai mult de două zile pe săptamână.
În privinţa comunicării rapoartelor de monitorizare, aceasta este o activitate ce nu intră în competenţa CNA, în conditiile în care radiodifuzorii îsi fac propriile monitorizari, nemaivorbind de faptul că ei sunt cei care realizează respectivele programe. Raportul de monitorizare nu este un document care să conţină elemente pe care radiodifuzorii să nu le cunoască, astfel încât să fie afectată transparenţa activităţii instituţiei. Excepţie fac aici cazurile în care membrii Consiliului solicită personal Direcţiei Monitorizare transcrierea unor "comenzi" din teritoriu, fapt ce perturbă acurateţea activităţii zilnice a acestora.
Niciun text din legislaţia audiovizuală nu obligă Consiliul la un astfel de demers, aşa încât să fie încalcată vreo obligaţie legală stabilită în sarcina sa.
Mesajul de final "Nu tradăţi încrederea publicului!" este o formă de ipocrizie mascată, din moment ce o parte importantă din Comunicat se referă la relaţia dintre CNA şi radiodifuzori, la modalitatea în care CNA înţelege să se organizeze şi să funcţioneze, elemente care, prin natura lor, nu pot afecta publicul. Publicul poate fi afectat doar de deciziile Consiliului, cele la care dl. Valentin Alexandru Jucan a participat în mod nemijlocit începând cu 01 martie 2012, aplicând 15 amenzi atacate şi pierdute în justitie şi finalizate cu obligarea instituţiei la cheltuieli de judecată.
Menţionăm că s-a ajuns şi la performanţa ca în luna aprilie 2012 să se desfăşoare doar 4 şedinţe ale CNA în loc de cele 9 prevăzute de lege.
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii