Acesta nu este un articol împotriva nimănui. Dar acesta este un text critic la adresa unui fel de a face televiziune şi de a reacţiona ostil cînd ţi se spune ”Nu cumva aveţi o problemă?” Aşa îşi începe Cătălin Tolontan textul de pe blog, cu titlul: Procesul Antenei 1 cu un jurnalist. Şi ceara care curge în pămînt.
Paginademedia.ro redă, în continuare, fără alte comentarii, câteva pasaje din textul semnat de Tolontan:
"Dacă un site cu patru oameni care scriu despre media a enervat atît de tare a doua televiziune din România, încît aceasta pretinde ”prejudicii mai mari de 500.000 de euro”, asta înseamnă că jurnalismul mai contează totuşi în dialogul cu infotainmentul."
Am o singură observaţie pentru Petrişor Obae, căruia nu-i pun nici un moment la îndoială buna-credinţă.
De ce nu-i pun sub semnul întrebării integritatea? Pentru că i-am urmărit istoria profesională, încă de pe vremea revistei ”Capital”, unde el şi Petre Barbu au făcut o echipă competentă şi curajoasă. Erau vremurile în care nu trebuia să justifici de ce scrii.
Se respecta norma profesională şi albul nu ne era prezentat drept negru în meseria asta! L-am citit apoi pe Obae în ”Evenimentul zilei” şi, de cîţiva ani, pe siteul său paginademedia. E suficient? Da, este!
Nu cer nimănui să gîndească la fel, dar, pentru mine, un deceniu de probitate într-o profesie grea şi într-o vreme tulbure e suficient ca să fiu convins că Obae n-a avut nici o agendă ascunsă cînd a publicat articolul.
Am, aşadar, doar o remarcă pentru pagina de media. Faptul că lista cu advertiserii, o idee bună, merita să cuprindă şi clienţii de publicitate ai celorlalte emisiuni tabloide. Era mai bine aşa, era firesc şi era mai aproape de o imagine completă, tocmai pentru că iniţiativa putea naşte un început de reacţie. Ceea ce s-a şi întîmplat.
Cît despre riposta Antenei, îmi pare rău să o spun. Aici nu e vorba de ”principiile elementare de business”, de ”manipulare mediatică” sau de ”0,003% din cifra de afaceri”, cum sună comunicatele către Avon şi către paginademedia. E vorba de altceva. E vorba despre ceară în urechi drept combustibil de audienţă TV.
E vorba despre televiziunea care a ajuns să filmeze ceara din urechi a unei persoane vulnerabile psihic, un om adus în platou pe post de victimă. N-o face doar Antena 1, o fac şi ProTV şi Kanal D, şi Prima TV. Nu mai discut de OTV. O fac repetat, cu ştiinţă şi cu nepăsare pentru consecinţele asupra celor expuşi şi asupra publicului.
Şi, atenţie, excesele nu sînt practicate doar de emisiunile tabloide! Ştiu că voi enerva crunt cu următoarele fraze, dar asta cred.
Acum două seri, chiar înaintea unei pauze publicitare pe B1TV, Radu Banciu a lansat o întrebare de cultură generală care, în opinia lui, separa publicul deştept de la B1TV faţă de cel prost de la Antene. Apoi a mimat scuipatul… ”Ptiuuu!!!” direct către cameră! A urmat pauza publicitară.
Cam în aceeaşi perioadă, Mircea Badea spunea la Antena 3 că ”Cristoiu crede că o să mă p… pe mormîntul lui”.
Cu Radu Banciu am lucrat. (...) Dar scuipatul îl dezonorează. Şi, ori de cîte ori insultă, se răsteşte şi îşi desfiinţează adversarul imaginar pînă la nivelul de subom, el decade, nu altcineva. E valabil pentru noi toţi. Ori de cîte ori coborîm nivelul dezbaterii, pierdem!
Presa îşi schimbă misiunea asumată acum sute de ani, uitînd că toate contractele sale comerciale se sprijină, de fapt, pe contractul nescris cu publicul, contractul fondator fără de care plecăm să împachetăm ouă.
Presa a apărut pe fundamentul libertăţii de exprimare care, iniţial, însemna că oricine poate edita un ziar (...) La televiziuni şi la radio, dealul a fost şi mai clar. Oamenii au decis să le cedeze televiziunilor gratis un bun public, pe care ei, contribuabilii, îl deţineau: undele. În schimb au cerut de la televiziuni informaţii.
E o utopie? Acum aşa pare, dar astfel au funcţionat societăţile libere.
Unde sîntem acum? Se vede cu ochiul liber. Şi dacă un jurnalist spune ”Oare nu e ceva neînregulă cu felul în care părţile onorează această înţelegere?”, o televiziune îl dă în judecată. Îl trimite în tribunal pentru 0,003% din cifra sa de afaceri, dar în numele cifrei sale de afaceri.
Articolul integral, pe Tolo.ro
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Cu toate astea chiar cred ca multi nu sunt "intarziati" iar daca li s-ar oferi altceva s-ar uita.
P.S : Gandeste-te la toti batranii sau oamenii care nici nu stiu sa umble cu o telecomanda(O da, sunt destui), ce crezi mamaie de la tara sta sa mai caute discovery sau ramane pe Accese, Acasa si Stiri de la 5 si CanCanuri? Eeee, acum gandeste-te daca mamaie are peoplemetru ce se intampla?... Stiu peoplemetrul ala are si el nevoie de telecomanda din cate cunosc insa din dorinta de a mai face un banut inveti mai repede cum sa umbli cu ea+ ca nu e neaparat nevoie sa umbli cu ea...aia doar trebuie sa raporteze un peoplemetru in plus si sa "fabrice" procente.
Toata lumea a vazut cine si-a facut reclama in timpul emisiunii si toata lumea stie ca o emisiune tv traieste din aceste reclame. Si prin urmare e logic ca fara acea reclama nu ar mai exista astfel de emisiuni.
Poate ar mai trebui spus ca marile companii au evitat sa-si faca reclama la OTV tocmai pentru a nu fi asociate cu mizeria care era prezentata acolo. Iar mizeria de la Acces direct si de la Un show pacatos e cel putin la fel de mare.
Hai sa o luam logic, cu totii stim ca nu avem cultura TV si nu stim sa ne alegem neaparat ce e mai bun la TV, chiar asta e unul din punctele argumentelor unora cand spun ca asta vor oamenii DAR...DAR-> daca suntem asa de needucati inseamna ca ne uitam "la ce ni se da" si poate daca acel "ce ni se da" ar fi mai de calitate TOTUSI(zic si eu) lumea s-ar uita("tot din lipsa de educatie"). Asa ca mai usor cu "demagogeala", argumentul asta nu tine catusi de putin.
N.B :Cand vorbesc la plural ma refer la popor in general cu toate ca nu e bine sa faci generalizari.
Sunt permise astfel de emisiuni pentru ca nimeni nu are interesul sa destepte poporul. Cu cat este mai incult cu atat este mai usor de prostit.
M-am uitat pe audienta la nivel urban si m-am ingrozit, cu exceptia TVR1 (care are doar cateva emisiuni interesante si alea la ore tarzii) nu ma uit la niciun canal dintre cele 5 din top. Kanal D??? Pana azi am crezut ca este un canal de nisa.
Din pacate tara asta este populata in majoritate de auditoriul unor televiziuni suburbane.