Preşedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, şi-a dat astăzi demisia, cu puţin timp înainte ca raportul de activitate al institutiei să fie discutat în Parlament.
Claudiu Săftoiu, numit la conducerea Televiziunii Române în iulie 2012, şi-a dat astăzi demisia din funcţia de preşedinte-director general al inistituţiei. Scrisoarea demisiei, în articol.
Astăzi, pe ordinea de zi a plenului Parlamentului se afla şi discutarea Raportului de activitate al Societăţii Române de Televiziune (SRTV) pe 2012, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Respingerea acestui raport echivala oricum cu demiterea de drept a Consiliului de Administraţie al TVR, inclusiv a preşedintelui Claudiu Săftoiu.
Demisia lui Claudiu Săftoiu vine în contextul unor discuţii purtate, ieri, de Crin Antonescu şi Victor Ponta la Senat pe acest subiect, potrivit surselor din PNL citate de Gândul.info.
Despre posibilitatea "forţării demisiei lui Săftoiu, fără votul din plen", a scris şi HotNews.ro, citând surse din mediul politic.
Scrisoarea de demisie a lui Claudiu Săftoiu:
Domnule Preşedinte al Senatului,
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,Solicit dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii mele de responsabilităţile conferite prin Hotărârile Parlamentului României nr. 37/2012, respectiv nr. 40/2012, privind numirea consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune şi a preşedintelui acesteia.
Apelez la puterea Parlamentului României ca, prin votul său, să menţină în atribuţii organismul deliberativ al Televiziunii Publice, Consiliul de Administraţie şi astfel să evite o situaţie fără ieşire pentru Televiziunea Română prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012.
Consider necesare următoarele precizări:
- imposibilitatea respectării tuturor obligaţiilor asumate în Programul de redresare economică a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului României;
- neadoptarea, în decursul mandatului, a modificărilor legislative necesare pe textul legii de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel nu doar implementarea planului de redresare economică în cuprinsul căreia există un capitol de lege ferenda, ci şi difuzarea programelor sale;
- neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor şi adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor condiţie sine qua non pentru revenirea SRTv în peisajul mediatic din Republica Moldova;
- aducerea unei grave atingeri a drepturilor plătitorilor de taxă tv, prin afectarea posibilităţii de recepţie a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aprobă “Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional”.
Serviciul public de televiziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate împrejurărilor, în vederea asigurării accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţiile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor prin transmisia semnalului pe cale terestră sau digital-terestră.
Consecinţele stării de drept şi de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-şi îndeplini misiunea în condiţii de minimă normalitate, mai ales în contextul acestei perpetuate situaţii de criză.
Astfel:
- repetatele demersuri făcute pe durata mandatului nu au primit soluţionări concrete, doar responsabilizarea excesivă a conducerii deliberative şi executive a SRTv, astfel încât nicio propunere de amendare a legii nu a fost însuşită (în materia depolitizării, în materia redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune, în materia dezvoltării organizaţionale);
- conform indicatorilor bugetari comunicaţi şi susţinuţi recent de ministerul de resort, situaţia persistă – în formă atenuată doar prin artificiul redistribuirii interne - şi în legea bugetului pentru anul 2014, fără să se fi acceptat măcar atât de necesara redefinire a capitolelor bugetare;
- în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal am epuizat posibilităţile legale de a mă conforma recomandărilor primite în locul implicării responsabile din partea autorităţilor abilitate, strategia neoferind nicio soluţie alternativă, mai cu seamă pentru gospodăriile cu venituri mici şi mijlocii.
Mandatul preşedintelui director general al Societăţii Române de Televiziune nu se întinde până la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constituţional la informaţie al tuturor cetăţenilor României faţă de care serviciul public de televiziune are nu doar obligaţii legale ci şi de natură morală.
Nu am dreptul să-mi asum o conduită care să afecteze întreaga comunitate românească din ţară şi diaspora.
Mulţumesc colegilor din Consiliul de Administraţie, din Comitetul Director şi din întreaga corporaţie aducând călduroase mulţumiri tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea responsabilitaţilor derivate din calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General al SRTv în această perioadă de grele încercări.
Nu în ultimul rând, doresc să îmi exprim şi pe această cale compasiunea faţă de toate familiile care au fost afectate de disponibilizările din cadrul procesului de restructurare a TVR.
Despre numirea lui Săftoiu la conducerea TVR
În luna iulie 2012, Claudiu Săftoiu a fost validat ca preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), de către Parlament, cu 265 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Claudiu Săftoiu a fost validat pe 3 iulie de Parlament, după ce Legislativul nu l-a putut numi pe 26 iunie pe Săftoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Atunci, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că lipsesc 20 de parlamentari pentru a fi în cvorum.
Cine este Claudiu Săftoiu
- Claudiu Elwis Săftoiu (nominalizat de PNL) este, la bază, jurnalist. Cariera de ziarist şi-a început-o la Radio Pro-FM, în 1994. A fost şef al Departamentului ştiri la Radio Total (1995-1997); jurnalist, redactor-şef adjunct, şef al Departamentului Politic la "Evenimentul Zilei" (1997-1999); jurnalist la revista lunară "Privirea" (1999-2000); şef al Departamentului Politic la revista "Plai cu Boi" (2000-2002).
- La alegerile locale din anul 2004, Claudiu Săftoiu s-a ocupat de campania electorală a liberalului Gheorghe Ştefan, care a câştigat postul de primar al municipiului Piatra Neamţ. Este fondator al companiei Capital Promotion din Bucureşti. În decembrie 2004, Claudiu Săftoiu a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de politică internă, deţinând această funcţie până la desemnarea sa ca director al SIE de către Parlament la 4 octombrie 2006.
- Claudiu Săftoiu a fost consilier prezidenţial între 2004 şi 2006, de la începutul primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu până la numirea sa în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.
- În martie 2007, Săftoiu a demisionat din funcţia de director al SIE, la cinci luni şi jumătate de la numire, în ziua în care un cotidian a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu. În stenogramă, Săftoiu susţinea că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare, potrivit Mediafax.
Comentarii
Si de ce au trebuit sa dea oameni afara daca ei cheltuie banii prin cazinouri de peste mari si tari !
Nu e bun de nimic !
Și-a propus să închidă TVR Info și i-a ieșit parțial.
Și-a propus să sifoneze niște bani publici către clubul-fantomă al Primăria Craiovei și i-a ieșit.
Nimeni ?
Deloc ?
Nimic ?
Este adevarat ca aceasta societate(TVR) a ramas fara valori si toata resursa umana care mai evolueaza acolo este ori depasita,ori ramasa in urma.Nu este o rusine si rog sa fiu iertat daca a sunat obraznic,dar cei cu valoare au plecat de mult timp de acolo.Clar ca au ramas neputinciosii care se multumesc cu un rand de haine la 2 ani si cu mancare gatita saptamanal care in loc sa-si canalizeze munca pe productiile TVR se multumesc cu colaborari la alte televiziuni(cine mai poate).
ROG pe aceasta cale,ca odata cu demisia acestui PDG sa se ia in serios pentru a fi numit(ca asa se face, nu ne ascundem dupa deget)un om pregatit,un om de televiziune care stie ca productia se face cu resurse si pentru tot poporul.