(P) Capitala landului bavarez e una dintre cele mai atractive destinaţii pentru vara 2017, un oraş cosmopolit, excentric şi surprinzător în care poţi să scrii un scenariu de vacanţă de neuitat.
Dacă îţi rezervi bilete de avion spre Munchen în lunile următoare, ai putea descoperi secretele mai puţin ştiute ale oraşului şi ale Germaniei. Dacă nu ştiai, berea e considerată a fi aliment în Germania, iar nemţii sunt pe locul al doilea la consumul mondial de bere, după Irlanda.
În Germania, unde se vorbesc peste 35 de dialecte, poţi să explorezi peste 150 de castele, multe dintre ele ascunse în pădurile din împrejurimea landului bavarez. Cel mai lung cuvânt din limba germană are 79 de litere, iar Germania a fost prima ţară din lume unde s-a printat o carte la începutul epocii Gutenberg.
Oraşul bavarez are una dintre cele mai înfloritoare economii din Europa, iar preţurile pentru cazare şi cheltuieli adiacente s-ar putea să ţi se pară destul de piperat. Dacă pleci într-o escapadă de câteva zile, poţi să îţi cauţi cazare în zone mai puţin centrale sau în numeroasele hosteluri.
Bilete de avion spre Munchen
Cea mai bună perioadă să îţi rezervi bilete de avion spre Munchen e din luna mai până la sfârşitul toamnei. Dacă vrei să prinzi sezonul mai puţin turistic, atunci poţi să îţi rezervi un zbor spre Germania la începutul lunii iunie. Iar dacă te atrage Oktoberfestul, cel mai mare festival al berii din lume, trebuie să îţi rezervi cazare şi bilete de avion spre sfârşitul lunii septembrie, chiar şi cu două sau trei luni înainte.
Oktoberfestul e cel mai mare festival al berii din lume şi atrage anul sute de mii de turişti.
Dacă vrei să te bucuri de atmosfera de sărbătoare fără să te simţi copleşit de aglomeraţie, e bine să alegi o zi sau două în timpul săptămânii pentru că weekendurile atrag cel mai mare număr de turişti. E indicat să îţi rezervi masă în corturile special amenajate cu cel puţin o zi înainte.
De mai mulţi ani, Munchen e pe harta oraşelor nemţeşti cu legături foarte bune din România când vine vorba de zboruri, având mai multe zboruri zilnice decât Berlin. Poţi să îţi rezervi bilete de avion ieftine spre Munchen cu plecare zilnică nu doar din Bucureşti, ci şi din Cluj-Napoca, dar şi din Sibiu sau Timişoara. Aşa că e uşor să pleci într-un weekend prelungit în capitala Bavariei oricând poţi să te bucuri de o mini-escapadă în timpul vacanţei de vară.
Transportul public în oraşul de pe malul râului Isar
Dacă îţi cumperi bilete de avion spre Munchen, vei ateriza pe aeroportul Tegel, cel mai mare aeroport din zonă. Dacă petreci mai multe zile în oraş, poţi să îţi faci un abonament pe 2, 3 sau 5 zile. Un bilet pentru o singură călătorie costă 1.70 euro, iar transportul de la aeroport până în centrul oraşului durează aproximativ o jumătate de oră.
Pentru o zi, abonamentul costă 10 euro, pentru 3 zile plăteşti aproximativ 20 de euro, iar pentru 5 zile - 30 de euro, dacă îţi faci un City Tour Card. Cu acest card beneficiezi de reduceri la cele mai importante muzee din Munchen, printre care Muzeul BMW sau Allianz Arena.
Transportul public este integrat, aşa că poţi folosi orice mijloc de transport în comun de suprafaţă, dar şi metroul sau trenurile urbane. Sistemul de transport public circulă impecabil, iar dacă trebuie să circuli pe distanţe lungi, e indicat să foloseşti metroul care are legături spre toate cartierele oraşului. Cardul îţi oferă reduceri şi la mai multe restaurante şi baruri, dar şi la turul cu autobuzul al oraşului. În cazul în care plănuieşti să foloseşti şi transportul privat, e bine să ştii că majoritatea taxiurilor sunt modele Mercedes, în cazul în care vei circula şi cu taxiul.
Grădina englezească, unul dintre cele mai mari parcuri din Europa
La fel ca în majoritatea oraşelor europene, şi în Munchen parcurile şi zonele verzi sunt locurile de relaxare preferate ale localnicilor şi turiştilor. Printre cele mai îndrăgite zone verzi se numără Grădina englezească şi Parcul Olimpia, care se întind pe câţiva kilometri pătraţi, pline de oameni mai ales în weekendurile din sezonul estival.
Grădina englezească e mai mare decât Parcul Hyde din Londra, şi are o plajă dedicată nudiştilor, dar şi o plajă pentru surferi. Daca îţi rezervi bilete de avion spre Munchen poţi să te opreşti în unul dintre parcurile oraşului, mai ales în zilele toride de vară.
Grădinile de bere din capitala bavareză
La fel ca în Viena, dacă zbori spre Munchen poţi să îţi petreci serile în grădinile de vară unde se serveşte bere la draft în cantităţi industriale. În perioada verii, oraşul e plin de evenimente şi festivaluri mai ales pe durata weekendurilor.
Cele mai cunoscute grădini de vară, biergarten e termenul nemţesc, sunt Gutshof Menterschwaige şi terasele special amenajate din Grădina englezească. De fiecare dată când serveşti bere la terasă cu prietenii sau cu noi cunoştinţe pe care ţi le faci în vacanţă, trebuie să spui „prost”, cuvântul sinonim în limba germană pentru „noroc”.
Piaţa Marienplatz, locul de unde poţi începe turul oraşului
Piaţa Marienplatz e unul dintre cele mai pitoreşti locuri din oraş, unde se află şi primăria nouă, dar şi ansamblul Rathaus-Glockenspiel. Tot în piaţa centrală din oraş găseşti şi centrul de informare turistică de unde poţi lua gratuit o hartă a oraşului dacă nu te împaci prea bine cu tehnologia şi nu vrei să foloseşti hărţile digitale. Dacă vrei poţi urca în turnul primăriei, de unde poţi să te bucuri de o privelişte panoramică deasupra oraşului.
Mergi la înot în una dintre cele mai vechi piscine din Europa
Deschisă la începutul secolului XX, piscina Schyyrenbad e cea mai veche piscină din Munchen şi poate acomoda peste 7.000 de oameni odată. Poţi să te plimbi prin frumoasele grădini de vară. Piscina are locuri special amenajate pentru adulţi, dar şi pentru copii. La fel de populare sunt şi Naturbad Maria Einsiedel şi Muller’sche Volksbad, deschisă la începutul secolului XX.
Nymphenburg, unul dintre cele mai frumoase palate bavareze
Situat în partea vestică a oraşului, palatul în stil rococo e ascuns într-o zonă împădurită şi, probabil, ar fi fost imposibil de găsit dacă nu era inclus în ghidurile turistice. În preţul biletului de intrare care te costă 11 euro sunt incluse vizitarea încăperilor palatului, a Muzeului de sănii şi trăsuri, dar şi a palatelor din parcul castelului.
Cultură şi muzee
La fel ca Berlin, oraşul bavarez e un centru cultural important, aşa că e uşor să găseşti un muzeu care să te atragă suficient de mult ca să îţi doreşti să îl vizitezi, cum ar fi Muzeul Germaniei din Munchen, Muzeul oraşului sau Muzeul Naţional al Bavariei. Dacă vrei să economiseşte bani, atunci rezervă-ţi bilete de avion spre Munchen spre sfârşitul săptămânii ca să prinzi o zi de duminică în oraş. Intrarea la muzeele bavareze e liberă în fiecare zi de duminică.
Printre cele mai vizitate obiective turistice din oraş se numără Muzeul BMW, pe care merită să-l explorezi mai ales dacă eşti fascinat de maşini vintage, dar şi de bolizi cu mulţi cai-putere şi cele mai noi modele BMW.
Cele mai frumoase privelişti asupra oraşului
Turnul Olympia e unul dintre obiectivele îndrăgite de turiştii care ajung în oraşul bavarez pentru că e cel mai înalt punct al oraşului, atingând 292 de metri. Dacă vrei să ai parte de o experienţă unică poţi să îţi rezervi o masă la restaurantul 181 din turn care se roteşte aproape pe nesimţite la o înălţime de 181 metri.
Pentru iubitorii de muzică rock, e bine să ştii că în Turn poţi să vizitezi un Muzeul al rockului care găzduieşte poze, articole sau piese vestimentare ale unor solişti celebri sau ale unor formaţii îndrăgite precum Pink Floyd, Queens sau Rolling Stones. În apropiere, poţi să explorezi şi Parcul Olimpia, construit cu prilejul Jocurilor olimpice din 1972. Parcul olimpic are un patinoar şi o piscină de interior şi merită vizitat dacă ajungi într-un weekend break la Munchen.
Mâncăruri tradiţionale
Micul dejun în Bavaria nu e tocmai ce ţi-ai imaginat. Bavarezii adoră weisswurte, un cârnat alb care nu e pregătit din carne de porc, ci din bacon sau carne de miel. La fel de gustoase sunt şi costiţele de porc preparate la foc mic, servite alături de un cartof copt. Da, nemţii nu sunt cunoscuţi pentru cele mai sănătoase combinaţii de mâncare, dar cu siguranţă sunt cât se poate de gustoase.
Şi dacă tot veni vorba despre mâncăruri mai puţin sănătoase, bavarezii adoră cartofii prăjiţi în combinaţie cu şniţel. Cu siguranţă sunt şi restaurante vegane şi vegetariene în oraşul de pe malul râului Isar, dar cine se gândeşte la ele când poţi încerca atât de multe mâncăruri delicioase şi mai puţin sănătoase?
Mai poţi încerca bratwurst, iar dacă nu te împaci prea bine cu berea la draft sau cu berea tradiţională bavareză, poţi să încerci vinul alb fiert cu scorţişoară şi măr, o băutură potrivită mai ales în perioada mai friguroasă dacă îţi rezervi bilete de avion spre Munchen în lunile mai reci. Tu ce ai mai adăuga pe lista experienţelor de vacanţă care merită încercate într-un city break la Munchen?
GALERIE FOTO
Autor: Advertorial publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu