Mesaj public de la Mihai Rădulescu, fost realizator al emisiunii Ora de ştiri: “singura solutie pentru a putea spera ca TVR isi va recapata credibilitatea si, implicit, publicul este inlaturarea actualei conduceri”.
Ziaristul a postat pe Facebook mesajul de mai sus, în contextul interviului acordat Hotnews.ro de către Dragoş Pătraru. Într-un alt mesaj către colegii din TVR, Mihai Rădulescu îşi detaliază poziţia.
Mihai Rădulescu a prezentat emisiunea Ora de ştiri, pe TVR. În luna martie, Ora de ştiri, pe care o prezenta imediat după emisiunea lui Dragoş Pătraru, a fost oprită, iar în loc a fost programat un documentar.
Un jurnal de ştiri scurt, de 17 minute (doar cu ştiri, fără dezbateri în studio) a fost programat după acest documentar, la miezul nopţii, cu Rădulescu prezentator.
Contactat de Paginademedia.ro, Mihai Rădulescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de situaţia actuală din TVR. El a punctat că documentarul pus în loc Ora de ştiri face audienţe mai mici decât făcea, pe interval, Ora de ştiri. Dar şi că audienţa TVR în general a scăzut dramatic.
Mihai Rădulescu, pentru Paginademedia.ro:
S-a ajuns mult prea departe. Sau mult prea jos, in termeni de audienta si calitate. Dragos Patraru nu face decat sa confirme ceea ce si voi, cei de la Paginademedia.ro, care aveti acces la cifrele de rating, puteti verifica usor.
Actuala conducere a TVR isi bate joc de banii telespectatorilor si de meseria angajatilor sai. Am considerat ca e de datoria mea sa lansez acest avertisment public, cu atat mai mult cu cat sunt membru supleant al CA, ales de cateva sute de angajati.
Sunt si alti colegi de-ai mei care asteapta doar concluziile Comisiei de etica pentru a solicita, in scris, demisia actualei conduceri. Pe mine, unul, ceea ce s-a intamplat pana acum m-a convins deja.
Mihai Rădulescu, în mesajul către colegii din TVR:
"Legile ne protejează, dată fiind gravitatea celor afirmate de doamna Doina Gradea şi nu numai. Adică, domnul Eduard Dârvariu recunoaşte că PDG-ul decide tot din punct de vedere editorial, ceea ce nu are voie să facă, dar noi ne mirăm ca proastele: Vai, aşa ceva, i-a înregistrat când a discutat cu ei. Of, aşa ceva nu se face! Serios? Asta e discuţia? "
Inca o data, Patraru are dreptate. TVR a ajuns in situatia asta nu doar din cauza lor, a politrucilor care ne conduc, ci si a noastra. Sunt multi, prea multi printre noi care nu doar se mira 'ca proastele', ci accepta sau chiar apara o stare de lucruri jignitoare, umilitoare pentru orice jurnalist profesionist: aceea de a avea in fruntea institutiei oameni incompetenti (vezi audienta in prabusire din ultimele luni, vezi esecul de la Eurovision etc) si cu mentalitate de sluga ( puterea 'ne-a dat bani', nu trebuie sa o deranjam cu intrebari sau subiecte incomode).
Cu atat mai mult este de salutat, in acest context, atitudinea reprezentantului salariatilor in CA, Monica Simona Ghiurco, care a solicitat dezbaterea acestor probleme grave intr-o sedinta extraordinara. As fi vrut sa o pot sustine in discutia de azi, stiu ca ar fi avut nevoie... Ceilalti angajati ai TVR ajunsi in Consiliu sunt fie 'invizibili', fie executanti fideli ai ordinelor conducerii.
Din pacate, acesta pare sa reprezinte intocmai raportul de forte din institutie, dintre cei care mai spera sa-si poata face meseria si cei care au abandonat-o de mult, fara jena, in schimbul unor avantaje personale.
Le atrag atentia celor din urma: in ritmul actual, din esec in esec, profesional si de audienta, TVR va ajunge cu totul irelevanta si asta ne va costa pe toti.
TVR este complet decredibilizata in acest moment, iar conducerea poarta principala raspundere. Imaginea si deciziile acesteia fac inutile orice eforturi punctuale ale jurnalistilor profesionisti.
Productiile raman la cote infime de audienta, cata vreme telespectatorul stie ca institutia e condusa de oameni deranjati ca proprii angajati ii... deranjeaza pe politicienii zilei.
Si nu, nu putem pleca noi, cei care lansam avertizari in interes public si-i informam pe telespectatori ca banii lor sunt risipiti prin decizii editoriale care servesc interese politice, personale sau de grup, ori prin deplasari inutile in strainatate.
Sa plece ei, cei care nu inteleg nici ce e rusinea, nici - cel mai grav - ce inseamna meseria de jurnalist."
Interviul acordat HotNews de Dragoş Pătraru, aici
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Le urez multa rezistenta angajatilor, sa aiba rabdare si pricepere sa infrunte nenorocirea.