PARTENERIAT. Proiectele de conţinut, mai ales site-urile mici şi mijlocii, vor fi cele mai afectate de noua directivă europeană legată de drepturile de autor. Directivă care implică filtre de conţinut dar şi taxa pe link. De ce? În continuare.
În plus, a spus europarlamentarul, "este foarte dificil sa fie determinat in toate cazurile de postari de continut daca exista o incalcare a unui drept de autor". Mai exact "exista riscul ca prin selectia facuta de aceste filtre sa se ajunga chiar la eliminarea in mod eronat de continut care nu incalca drepturi de autor".
A explicat la Bucureşti Julia Reda, membru al Parlamentului European din partea Germaniei:
"Noua propunere de directiva privind drepturile de autor si cele conexe, in actuala forma, va afecta atat platformele online cat si utilizatorii prin introducerea taxei pe link si a obligatiei pentru platformele care sustin un volum mare de continut de a instala filtre care sa verifice permanent daca orice material incarcat pe respectiva platforma incalca sau nu dreptul de autor al cuiva."
Cine va resimţi efectele:
"Din pacate efectul major va fi resimtit de catre intreprinderile mici si mijlocii care dispun de mai putine resurse financiare pentru a instala flitre care sa verifice in permanenta daca se incalca prin diversele materiale postate drepturi de autor.
Firmele mari dispun de resurse pentru a face acest lucru, in unele cazuri aceste filtre existand deja – precum in cazul YouTube – ceea ce nu mai presupune o investitie suplimentara", a mai spus europarlamentarul.
Europarlamentarul nu exclude posibilitatea ca articolele cu probleme să fie eliminate. "Şi ţări care au susţinut iniţia directiva, precum Italia, şi-au schimbat punctul de vedere", a spus Julia Reda. Cel mai probabil "dosarul va fi închis" în perioada în care România va avea preşedinţia Consiliului Europei.
Julia Reda, o susţinătoare a campaniei SavetheInternet, a fost prezentă la Bucureşti la evenimentul “Challenges in the Online: Copyright and Privacy”, organizat de catre EMEA Conferences in parteneriat cu Iordache Partners.
"De exemplu, site-uri precum Trilulilu.ro, avocatnet.ro, desprecopii.ro vor trebui sa se asigure ca respecta prevederile directivei, dacă se adoptă" a spus la acelaşi eveniment Bogdan Manolea, Director Executiv, Asociatia pentru Internet si Tehnologie (ApTI).
Ce a spus Julia Reda:
- Noua propunere de directiva privind drepturile de autor si cele conexe, in actuala forma, va afecta atat platformele online cat si utilizatorii prin introducerea taxei pe link si a obligatiei pentru platformele care sustin un volum mare de continut de a instala filtre care sa verifice permanent daca orice material incarcat pe respectiva platforma incalca sau nu dreptul de autor al cuiva (art 11 si 13 din actuala forma a directivei.).
- Desi s-a intentionat ca prin aceasta directiva sa fie asigurata o mai buna protectie a industriei muzicale, in realitate vor fi afectate toate site-urile pe care se posteaza mult continut. Astfel, se asteapta sa fie afectati Worldpress, TripAdvisor, Tinder etc. Unele site-uri precum eBay sau Wikipedia, in urma unei opozitii manifeste, au reusit sa obtina exceptarea.
- Din pacate efectul major va fi resimtit de catre intreprinderile mici si mijlocii care dispun de mai putine resurse financiare pentru a instala flitre care sa verifice in permanenta daca se incalca prin diversele materiale postate drepturi de autor. Firmele mari dispun de resurse pentru a face acest lucru, in unele cazuri aceste filtre existand deja – precum in cazul YouTube – ceea ce nu mai presupune o investitie suplimentara.
- In plus, fiindca este foarte dificil sa fie determinat in toate cazurile de postari de continut daca exista o incalcare a unui drept de autor, exista riscul ca prin selectia facuta de aceste filtre sa se ajunga chiar la eliminarea in mod eronat de continut care nu incalca drepturi de autor. Spre exemplu, in Germania un profesor a incarcat materiale ale sale continand muzica clasica – Bach, Beethoven etc, acestea fiind respinse ca incalcand drepturi de autor.
- De asemenea, unii specialisti in drept din mediul academic sunt de parere ca aceste prevederi vin in contradictie chiar cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, respectiv cu hotararea Curtii in cazul Scarlet unde este sanctionata supravegherea nediferentiata a persoanelor.
- In ceea ce priveste stadiul adoptarii acestei propuneri de directive, la acest moment se desfasoara negocieri in cadrul Trialogului: Parlamentul European, Consiliul Europei si Comisie. Urmatoarea data in care au loc astfel de negocieri este 26 noiembrie. Acestea se desfasoara cu usile inchise.
- In cadrul Consiliului, abordarea unora dintre guvernele statelor membre care initial au sustinut propunerea – cum este de exemplu Italia - s-a schimbat in ultima perioada, asa incat nu este exclus ca in final forma actuala a art 11 si 13 sa fie respinsa. De asemenea, la nivelul Parlamentului European, desi acesta a votat in favoarea actualei forme atat in iulie cat si in septembrie anul acesta, in functie de presiunea pe care o vor exercita cetatenii, mai ales in preajma alegerilor europarlamentare de anul viitor, nu este imposibil ca si Parlamentul European sa respinga actuala forma.
- Nu se anticipeaza o respingere a directivei in bloc ci doar a articolelor problematice.
- Nu este fezabil a fi imaginat ca se va ajunge la un acord cu privire la forma directivei pana la finalul anului, asa incat cel mai probabil ii va reveni Romaniei sa inchida acestor dosar in timpul presedintiei sale a Consiliului Europei.
Ce s-a mai discutat la conferinţa Challenges in the Online: Copyright and Privacy:
Bogdan Manolea, Director Executiv, Asociatia pentru Internet si Tehnologie (ApTI):
- Nu este clara pozitia Romaniei cu privire la actuala forma a directivei
- Daca ne raportam la modul cum au votat membrii Parlamentului European din partea Romaniei se poate constata ca au votat pentru actuala forma
- Va fi afectata si piata din Romania daca directiva va trece in actuala forma. Spre exemplu, daca acest lucru se intampla, site-uri precum Trilulilu.ro, avocatnet.ro, desprecopii.ro vor trebui sa se asigure ca respecta prevederile directivei.
- Sunt necesare campanii de constientizare a implicatiilor actualei forme a directive, asa cum a desfasurat de altfel in trecut ApTI.
Conferinţa “Challenges in the Online: Copyright and Privacy” a fost organizată de catre EMEA Conferences, în parteneriat cu Iordache Partners.
Adrian Iordache, Iordache Partners:
"Dreptul la viata privata, dreptul la libera exprimare, dreptul de proprietate intelectuala, toate intra in coliziune frontala in secolul 21, mai intai datorita mediului online, apoi datorita democratizarii accesului la creatia si partajarea de continut, apoi cu explozia industriilor ce folosesc intensiv datele personale, «big data» sau inteligenta artificiala.
Conferinta a fost o uriasa ocazie de a avea in aceeasi camera vesti de la firul ierbii din transeele legiferarii Europene, din industrie si din societatea civila si o sala în care au fost experti cu pareri foarte sofisticate si bine conturate".
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu