PODCAST. Cum a ajuns Glogal Records să fie partenerul TVR pentru Eurovision? De la cine a venit propunerea? Ce face, exact Global Records? Cum se împart costurile între TVR şi Global? Care vor paşii?
Răspunsuri în interviul acordat în exclusivitate Paginademedia.ro de Lucian Ştefan fondatorul Global Records.
Un interviu în contextul în care TVR a schimbat total modul de selecţie a reprezentantului României la Eurovision: postul public va lucra direct cu Global Records.
Principalele idei din interviu:
- Propunerea a venit de la TVR în luna noiembrie. "Liana Stanciu, de la TVR, ne-a propus să fim casa de discuri care se ocupă de găsirea celei mai bune voci pentru Eurovision."
- Mai multe voci au fost propuse celor din TVR de către Lucian Ştefan, fondatorul Global
- Trei voci au rămas pe lista scurtă. Toate trei de la Global. Sunt două fete şi un băiat, spune Ştefan
- Ce urmează: din cele trei voci rămase pe lista scurtă, comisia Eurovision din TVR va alege una. Global va lucra cu producători din piaţă pentru a-i compune mai multe piese.
- În comisia Eurovision din TVR sunt şi "artişti sau compozitori care au lucrat pentru piese româneşti bine clasate în alţi ani la Eurovision."
- "Alte case de discuri au avut în anii trecuţi piese şi artişti care nu reuşit să se califice, de exemplu anul trecut a fost Cat Music, dar a avut şi Roton Music. Cam toţi au avut oameni în finala Eurovision. Noi n-am intrat până acum în acest concurs"
- "Ne vom ocupa de promovarea artistului, de felul în care arată (make-up, păr), de pregătirea sa. Îi vom închiria artistului un antrenor pentru voce şi inclusiv locaţie cu scenă, unde să pregătească momentul."
- "Noi nu căutăm în acestă colaborare expunere media. Consider că Global Records şi artiştii mei nu au nevoie de Eurovision pentru a se afirma.
- "N-am cerut să avem spoturi sau alte beneficii, ca expunere media, din partea TVR."
- Global Records, spune Lucian Ştefan, nu este remunerat de TVR. Postul public are un buget pentru Eurovision (30.000 sunt numai drepturile de autor pentru compozitori - 6.000 x 5 compozitori, potrivit unui document publicat de Libertatea). Ce ajunge la Global?
- "Nicio sumă nu ajunge nici în mod direct, nici indirect, la Global", susţine Lucian Ştefan. Lucrăm cu compozitori din toată piaţa. Poate o parte din cei care vor primii bani sunt compozitori care lucrează cu Global, poate nu. Dacă el încasează nişte bani pe o piesă pe care a produs-o, acei bani nu ajung la noi", spune el.
- A fost organizată deja o tabără, un camp, în rumă cu o săptămână, unde mai multe piese au fost compuse.
PODCAST. Fondatorul Global Records, Lucian Ştefan
Citeşte şi: Eurovision, "negociere cu o singură sursă". TVR va lucra cu Global Records pentru alegerea câştigătorului
Mai multe idei de interviu, cu Lucian Ştefan (Fondator Global Records):
- Am fost contactaţi de un reprezentant TVR, care ne-a cerut o întâlnire. Noi am acceptat, iar acest lucru s-a întâmplat undeva în toamna anului trecut, octombrie sau noiembrie.
- Liana Stanciu, de la TVR, ne-a propus să fim casa de discuri care se ocupă de găsirea celei mai bune voci pentru Eurovision.
- Din ce am înţeles ei ar fi făcut şi un studiu, cu privire la casele de discuri din România. S-au gândit că noi suntem calificaţi să ne ocupăm de Eurovision.
- Eurovisionul este un subiect care a avut aprope în fiecare an o componentă „de scandal”, ca să zic aşa. Nu prea am urmărit fenomenul, dar era mereu „gălăgie” în jurul competiţiei.
- Evident că am avut întrebări, mi-am pus problema dacă este un lucru bun să intrăm în acest parteneriat. Apoi am zis că e păcat să nu dăm curs invitaţiei pentru că noi putem livra vocea pentru Eurovision, ceea ce ar fi bine pentru România. Putem reprezenta cu succes România.
- Petrişor Obae: Ei ţi-au spus dacă au mai fost şi alte discuţii? Nu am intrat în astfel de detalii, dar ei mi-au zis că au în spate studii de piaţă.
- Argumentul lor a fost că au făcut research în piaţă, iar dacă ne uităm la topul celor mai de succes piese pe radio, vedem că noi dăm un număr mare de hituri.
- După discuţie a rămas că Global Records propune un număr mai mare de artişti, din care răman trei variante finale la o selecţie internă din TVR. Apoi, urmează să se creeze un juriu de specialitate din industrie care să aleagă din cele trei voci.
- Când se alege vocea se crează mai multe piese, încă nu ştim numărul, dar vor fi cel puţin 30 de idei. La final, comisia va alege cinci piese, care vor fi difuzate la TV. Publicul are 50% din voturi, iar un juriu de specialitate tot 50%. Aceea va fi piesa care va merge la faza finală, de la Rotterdam.
- Global Records propune mai multe voci. În faza doi TVR şi Global Records selectează trei voci, iar cele trei merg către un juriu de specialitate care va alege vocea finală. Cred că sunt opt sau nouă persoane în acest juriu.
- Toate vocile vor fi de la Global Records.
- Trebuie menţionat că modelul acesta de selecţie internă nu este întâlnit doar în România, o face şi BBC.
- Eu am nevoie să lucrez cu materialul pe care-l cunosc, de aia pot lucra la potential maxim cu vocile pe care le cunosc.
- Când am fost întrebaţi „aveţi artişti capabili să ne reprezinte în concurs?”, am răspuns afirmativ.
- Alte case de discuri au avut în anii trecuţi piese şi artişti care nu reuşit să se califice, de exemplu anul trecut a fost Cat Music, dar a avut şi Roton Music. Cam toţi au avut oameni în finala Eurovision. Noi n-am intrat până acum în acest concurs.
- Nu pot spune care sunt cele trei nume propuse, dar pot spune că propunerile sunt în măsură să reprezinte ţara la Eurovision, iar publicul va fi fericit.
- Artiştii care nu se regăsesc între cele trei voci alese nu înseamnă că sunt mai slabi, ci că nu sunt potriviţi pentru acest concurs. Noi luăm în calcul cine consumă acest eveniment.
- Nu avem un buget clar în minte, dar avem anumite cheltuieli pe care deja le ştim, dar şi unele pe care nu am cum să le prevăd. Ne vom ocupa de promovarea artistului, de felul în care arată (make-up, păr), de pregătirea sa. Îi vom închiria artistului un antrenor pentru voce şi inclusiv locaţie cu scenă, unde să pregătească momentul.
- Noi nu căutăm în acestă colaborare expunere media. Consider că Global Records şi artiştii mei nu au nevoie de Eurovision pentru a se afirma. N-am cerut să avem spoturi sau alte beneficii, ca expunere media, din partea TVR.
- Global va încasa zero lei. Autorii pieselor vor fi din toată piaţa, nu sunt toţi de la Global Records. Producătorul de muzică, în general, nu este angajat Global Records. Dacă el încasează nişte bani pe o piesă pe care a produs-o, acei bani nu ajung la noi.
- În comisia care alege piesa finală sunt şi două nume care au participat în trecut la Eurovision.
- Când vine vorba de spectacolul de pe scena, partea de tehnică vine de la TVR, iar la partea de creaţie vom contribui şi noi.
Citeşte şi: Eurovision, "negociere cu o singură sursă". TVR va lucra cu Global Records pentru alegerea câştigătorului
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
reprezentantul României la Eurovision 2020 este Roxen!