“Îmi este ruşine. Dar nu oricum. Nu orice fel de ruşine. Eu un foc de artificii al ruşinii. Pentru că aşa am pornit, pe scenă, cu focuri de artificii, iar acum am ajuns aici”, spune Victor Ilie, unul dintre fondatorii proiectului jurnalistic Inclusiv.
Şi continuă: “Mi-e ruşine că am pus umărul la un fel de Caritas de presă”, declară Victor Ilie pentru Paginademedia.ro despre proiectul Inclusiv, proiect care a strâns peste 100.000 de euro de la donatori în primul an. Un proiect lansat cu un mare capital de încredere din partea publicului, acum un an.
Victor Ilie şi Luiza Vasiliu au părăsit proiectul, pe care l-au fondat împreună cu Ştefan Mako. De “tensiuni” între cei doi, pe de o parte, şi Mako, de cealaltă.
Victor Ilie şi Luiza Vasiliu spun că au încercat, dar nu au reuşit să facă jurnalism la Inclusiv, cauzele ţinând de discuţiile “pe baza unor noţiuni elementare de presă” cu Mako (cel care se ocupă şi de partea administrativă a proiectului).
De cealaltă parte, Mako spune că “problema fundamentală e clară: tensiunile personale între mine şi ceilalţi doi membri fondatori ai proiectului”.
Proiectul Inclusiv, scrie Mako, va continua.
Detalii, în continuare:
Luiza Vasiliu şi Victor Ilie şi-au detaliat decizia pe Facebook. Acum un an, ei şi Ştefan Mako porneau asociaţia Inclusiv, un proiect jurnalistic bazat pe corwdfunding, care a strâns repede peste 100.000 de euro, de la 1600 de donatori.
Ce a produs proiectul până acum, scrie Ştefan Mako, pe Medium.com: “mai bine de 20 de materiale citite de peste 100.000 de ori şi am trimis 70 de newslettere citite de peste 45.000 de ori.”
Victor Ilie şi Luiza Vasiliu şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de proiect şi de cum a fost administrat de Ştefan Mako.
În ultimele luni, după cum a declarat Victor Ilie pentru Paginademedia.ro, au plecat din proiect şi alţi jurnalişti, tot pe fondul unor neînţelegeri cu Ştefan Mako.
Textele lor nu au nevoie de comentarii:
Victor Ilie: “Inclusiv e cel mai mare eşec din viaţa mea”
“În ultimul an am încercat să fac jurnalism la Inclusiv, dar după ce am negociat rigorile acestei meserii luni de zile, am plecat pentru că am aflat că fac „jurnalism ca acum 120 de ani” şi că încurc redacţia punînd prea multe întrebări despre materialele care aşteptau să fie publicate.
Din martie nu mai fac parte din acest proiect pentru că nu mai era despre jurnalism, ci despre misiune, viziune, valori şi doar discuţii fără conţinut.
Am publicat doar şapte investigaţii, texte şi podcasturi, şi am părăsit proiectul pentru că lucrurile scăpaseră de sub control, pe site apăreau texte pe care nu le citea nimeni înainte, iar jurnalismul ajunsese ultimul pe lista de priorităţi ale editorului coordonator cu care negociam chiar şi limba română.
Ca şi pentru Luiza Vasiliu, Inclusiv e cel mai mare eşec din viaţa mea.
Am aflat astăzi absolut întîmplător de la alţi oameni că li se vor trage bani de pe card din nou, fără să le zică cineva asta cu săptămîni înainte, cum vorbiserăm în redacţie, cît încă mai făceam parte din ea."
Luiza Vasiliu: “Multe vorbe, puţin jurnalism”
Şi Luiza Vasiliu vorbeşte de eşecul din motive care ţin de editorul coordonator, adică Ştefan Mako:“Am încercat muuulte luni la rând să-mi aduc modesta contribuţie la proiect, dar n-am reuşit, din pricină că un singur om a ţinut, constat, să ştie mai bine decât restul oamenilor cum trebuie făcute lucrurile. Ce-a ieşit: multe vorbe, puţin jurnalism.”, spune ea.
Luiza Vasiliu:
"Din ciclul „veşti de neinteres public”, dar care-s, poate, de interes pentru comunitatea Inclusiv, proiectul pe care l-am pornit anul trecut în trei jurnalişti şi mulţi prieteni, trebuie să anunţ că nu mai fac parte din echipă de ceva vreme.
Înţeleg că zilele astea (update: începând de zilele astea) se retrag automat banii pentru noul an de membership, aşa că îmi fac datoria să spun că am încercat muuulte luni la rând să-mi aduc modesta contribuţie la proiect, dar n-am reuşit, din pricină că un singur om a ţinut, constat, să ştie mai bine decât restul oamenilor cum trebuie făcute lucrurile. Ce-a ieşit: multe vorbe, puţin jurnalism.
Pentru mine, e cel mai mare eşec profesional de când m-am apucat de meseria asta. Am căpătat încrederea (şi banii!) atâtor oameni şi n-am fost în stare să facem cu ei ce-am promis.
Am destule de învăţat din asta, dar mi-aş fi dorit să n-o fac pe pielea cititorilor. Şi-mi pare rău.
În rest, să fim sănătoşi, mai ales acum. Şi să facem mai bine data viitoare."
Ştefan Mako: “Inclusiv continuă pe drumul pe care a început”
Şi Ştefan Mako admite că lucrurile nu au mers bine. “Dincolo de ce am făcut bine, nu sunt mulţumit de rezultatele noastre de până acum”, scrie el într-un text pe Medium.com.
Ştefan Mako, despre tensiunile din proiect:
"Până la un diagnostic detaliat, problema fundamentală e clară: tensiunile personale între mine şi ceilalţi doi membrii fondatori ai proiectului (care formează şi un cuplu în viaţa de zi cu zi) şi-au lăsat amprenta asupra proiectului. Acestea au plecat în principal de la lipsa de timp şi împărţirea inegală a responsabilităţilor, care au dus de-a lungul lunilor la neînţelegeri ce ţin de viziune şi de dezvoltarea organizaţiei.
În luna februarie am decis împreună să ne despărţim: eu voi continua proiectul alături de colegii care au rămas, la care se adaugă noi echipieri, iar co-fondatorii Victor Ilie şi Luiza Vasiliu părăsesc proiectul.
Despre cum continuă proiectul?
"În cursul lunilor aprilie şi mai, toţi membrii fondatori vor primi un mesaj despre reînnoirea abonamentului şi ce trebuie să facă.
Astăzi suntem finanţaţi de 1735 de oameni, avem un grup de facebook care adună aproape 500 de membri fondatori, 3000 de abonaţi la newsletter şi peste 15.000 de abonaţi pe reţele sociale.
Echipa din prezent: Mihnea Mihalache-Fiastru, editor; Liviu Bărbulescu, video explainer; Adriana Simion, newsroom manager; Virgil Bugnariu, developer; Alex Munteanu, designer editorial; Marian Hurducaş, content consultant"
Textul lui Ştefan Mako, aici.
Postarea lui Victor Ilie:
Postarea Luizei Vasiliu:
Povestea publicaţiei Inclusiv: 100.000 de euro în şase săptămâni
Proiectul Inclusiv a pornit în urmă cu un an de zile, fiind fondat de câţiva jurnalişti care au lucrat în redacţii precum Rise Project, Casa Jurnalistului şi Scena 9. Cei trei fondatori au fost Victor Ilie, Luiza Vasiliu şi Ştefan Mako.
Au lansat o strângere de fonduri în urma căreia s-au adunat 100.000 de euro, după şase săptămâni.
Proiectul promitea să fie „cea mai mare redacţie din România”, unde ar fi urmat să aibă contribuţii şi donatorii. Concret, intenţia lor a fost ca fiecare donator să devină membru fondator în redacţie.
În final s-au strâns peste 1.600 de oameni, care au donat împreună aproximativ 100.000 de euro.
„E o investiţie de încredere fără precedent într-un proiect jurnalistic independent”, spuneau fondatorii Inclusiv la finalul strângerii de fonduri.
Primele materiale au început să apară pe site în toamna anului trecut. Până acum au publicat două podcasturi, trei materiale video şi câteva reportaje şi investigaţii.
Unul din ei este si Mălin Bot, care apeleaza la mila publica pentru a isi desfasura activitatea.