OPINIE. “Andreea Esca”. “Umilire publică”. “Demolare”. “Empatie”. Cuvinte care apar într-un material care a fost share-uit de multă lume, inclusiv de influenceriţele care au fost la petrecere cu Andreea Esca.
Evident, hate-ul nu are nicio justificare, indiferent că vorbim de o vedetă sau de un om obişnuit. Absolut niciuna! Acest caz este însă special. Foarte.
Ca orice alt caz, şi acesta a generat tabere opuse: hate sau empatie. Încerc aici o abordare care nu se înscrie în niciuna dintre aceste extreme.
Este presa vinovată?
Publicul, care o admiră sincer pe Esca, nu a fost, de fapt, furios pe Andreea Esca (una dintre puţinele vedete cu un capital de imagine impecabil), ci pe altceva. Publicul a fost furios pe …tăcere.
Pornesc de la o frază din textul Tradiţia umilirii publice la români: cazul Andreea Esca:
“...a făcut imprudenţa de a se… îmbolnăvi. Imediat, s-au căutat fotografii pe Instagram şi s-a dedus că infectarea Andreei Esca şi a familiei sale cu noul coronavirus ar fi fost cauzată de participarea acesteia la o petrecere unde nu s-ar fi respectat regulile sociale impuse de pandemie.”
Aici este o mică eroare. O mică mare eroare: nu “s-a dedus că infectarea a fost cauzată de participarea la o petrecere”. Un cumul de factori a dus aici.
Să îi luăm pe rând:
1. Andreea Esca este …Andreea Esca. Nu este o prezentatoare de ştiri, ea este PREZENTATOAREA de ştiri. Oricine şi orice ar spune, Esca este simbolul omului de televiziune din România.
Şi-a câştigat admiraţia şi respectul publicului prin tot ce a făcut de-a lungul timpului. Este un exponent al “Romanian Dream”. A pornit “de jos”, a muncit, publicul i-a văzut fiecare pas. A fost lângă ea. Este iubită, admirată şi respectată. Îşi are locul meritat în ceea înseamnă istoria televiziunii din România.
2. Date fiind cele de la punctul 1, îşi mai are rost întrebarea “este de interes public eventuala infectare a Andreei Esca”? Mai ales prin mesajul care s-ar da, în piaţa plină de coronasceptici? Că virusul nu ocoleşte pe nimeni, nici pe Esca?
3. Pro TV trimite o notificare către presă: “nu scrieţi despre cazuri de Covid în Pro TV”. O notificare scrisă destul de rece şi ameninţător.
4. Financiar, presa nu e deloc pe roze. Cine şi-ar dori un proces cu Pro TV? Da, toată lumea zice că ai câştiga. Că este o intimidare. Dar un proces e o bătaie de cap. Şi implică şi bani.
5. Presa caută - şi găseşte – o supapă: o petrecere la care apare Andreea Esca, printre alţii, fără mască. Ne poate da în judecată Pro TV pentru asta? Nu!
Niciunul dintre titlurile care au vorbit iniţial de petrecere – Libertatea, g4media, ziare.com nu a spus că Esca s-ar fi infectat acolo.
Indiferent de cine este subiect – un respectat coleg de breaslă, în cazul de faţă, presa îşi pune întrebări. Pentru că sunt întrebările publicului. Iar răspunsurile pot risipi sau împiedica speculaţiile. Nu poţi împiedica presa să fie presă.
6. Pro TV anunţă că are cazuri în televiziune. Atât.
7. Cu cele două informaţii – petrecerea şi cazurile din Pro – în spaţiul public (incluzând aici Facebook) se fac deducţii “logice” simple şi se trag tot felul de concluzii. Dar lumea poate spune orice, important aici este ce spune presa şi cum ne respectăm meseria. Nu poţi controla percepţiile.
8. Andreea Esca nu iese public (din punct de vedere uman, poate fi de înţeles acum). Evident, este dreptul ei, fără îndoială. Poate să nu spună nimic. Este alegerea ei, deşi, la imaginea pe care o are, ar putea clarifica situaţia.
Plus că (o spun manualele de branding) un brand cu o imagine pozitivă (iar la Esca este impecabilă) va fi mult mai uşor iertat de public în cazul unei crize de imagine.
Şi acum revenind de unde am început:
Ca efect de imagine, nici nu mai contează dacă Andreea Esca este pozitivă. Nici măcar în ce context s-ar fi infectat. A rămas percepţia (poate nedreaptă pentru o vedetă impecabilă profesional şi ca imagine publică) că a fost la acea petrecere.
Cum spuneam la început, publicul a fost mai degrabă furios pe tăcere.
Dacă vrem să căutăm “vinovaţi” (că tot este la modă) nu la presă trebuie să ne uităm.
Din “grădina” Andreei Esca a pornit acest tăvălug. Poate petrecerea ar fi fost în planul doi sau trei, la “şi altele”. Poate. Însă notificarea aceea dată de Pro TV a mutat reflectorul dinspre posibile vedete infectate spre această petrecere. Şi odată pornit un astfel de tăvălug, nu prin tăcere cred că se rezolvă.
Comentarii
Ce idei cretze au unii.
Ce idei cretze au unii.
Esenţial e clasicul Quod licet Iovi, non licet bovi. Duduia în cauză ne povesteşte cum e cu distanţarea şi cu iresponsabilitatea, cu infectarea şi cu morţii, după care se duce să-şi pună poalele în cap la petreceri cu unele care îi pot fi lejer nepoţele.
După episoade ca acesta, ca acela al zilei serbate cu uischiane în Palatul Victoria de către Şică Mandolină & Co, sau acela al parangheliei lui Rareş Bogdan, nu e deloc de mirare că lumea nu mai ia în serios pericolul, deşi ar trebui mai multă prudenţă.
Și toți prezentatorii citesc de pe prompter, că nu poate ține nimeni minte atâtea materiale despre toate subiectele din program.