Postul de televiziune Pro TV a încercat să intimideze presa, atunci când a cerut jurnaliştilor, printr-o notificare, să nu scrie despre cazurile de COVID din televiziune. O spun oameni din două organizaţii media: Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) şi Mircea Toma (ActiveWatch), scrie Libertatea.
Notificarea celor de la Pro TV are putere legală zero, susţine Ioana Avădani, CJI. Mircea Toma spune că "Prin această interpretare abuzivă cât şi prin tonul ameninţător, iniţiativa juriştilor de la ProTv poate fi interpretată ca tentativă de intimidare a presei cu scopul de a cenzura informaţii de interes public major."
- Înainte de cele două puncte de vedere, reamintim că Pro TV a trimis săptămâna trecută către Paginademedia.ro, dar şi către alte instituţii media, o notificare prin care cerea să nu scrie sau să menţioneze Pro TV sau numele unor angajaţi în legătură cu presupusa existenţă a unor cazuri pozitive în rândul salariaţilor.
- O zi mai târziu, Pro TV a ieşit public cu un mesaj în care spunea că există cazuri de COVID în televiziune.
- În weekend, mai multe publicaţii au scris despre o petrecere de inaugurare a unui complex pe litoral (eveniment despre care s-au dat imagini şi la Pro TV) la care au participat Andreea Esca şi zeci de influenceri şi unde nu s-ar fi respectat normele de distanţare socială.
Şi acum, declaraţiile date pentru Libertatea de către Ioana Avădani şi Mircea Toma.
Ioana Avădani - Centul pentru Jurnalism Independent:
“Nu poate nimeni interzice dezbaterea unui subiect. Din oficiu. De regulă, problemele în dezbaterea unui subiect apar în momentul în care articolul este pregătit şi atunci se constată dacă s-au încălcat limitele legale privind viaţa privată, dacă s-au încălcat datele personale. Deci problemele apar în modul în care este construit subiectul, nu în subiectul ca atare.
Aşa că ideea de a interzice cuiva să trateze un subiect oricare ar fi el este de râs, dacă n-ar fi de plâns. Notificarea aceea nu este decât un mijloc de intimidare”
“Tu la rândul tău, dai pe post materiale din care reiese că vedetele tale, oamenii cu care lucrezi nu respectă regulile de protecţie. Aşa cum ne-am ridicat vocile în momentul în care a apărut fotografia din biroul premierului, aşa cum ne-am ridicat vocile când am văzut fotografiile de la Mamaia de pe plajă, aşa avem dreptul să ne ridicăm vocile şi acum, când vedem oameni, care ei înşişi se consideră influenceri făcând lucruri împotriva măsurilor de protecţie.
Nu am suficiente detalii ca să văd, ca să mă pronunţ dacă ceea ce s-a întâmplat la lansarea acelui hotel e legal sau ilegal, e treaba altora să verifice dacă acele reguli mai sunt sau nu în vigoare”
Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, invocă un regulament european care îi apără pe jurnalişti:
“Mesajul de la Protv este formulat excesiv. El invocă, cu titlu de bază legală, “Regulamentul (UE) al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”. Interpretarea injustă a actului normativ se referă, în opinia noastră, la extinderea protecţiei acestei legi asupra instituţiei Pro-TV”, declară Toma, pentru Libertatea.
Reprezentantul ActiveWatch atrage atenţia că „după cum se vede din titlul Regulamentului, acesta priveşte protecţia datelor personale exclusiv pentru persoane fizice.
Or, avertismentul transmis de ProTv către redacţii solicită jurnaliştilor să se abţină nu doar de la a face publice date privind starea de sănătate a angajaţilor postului, ci şi de la «divulgarea (…) mărcii, insemnelor si/sau denumirii subscrisei (…) PRO TV, in legatura cu presupusa existenta a unor cazuri pozitive de COVID-19 in randul salariatilor si/sau colaboratorilor subscrisei ori membrilor familiilor acestora»”.
Articolul complet, pe Libertatea.
Comentarii
ultima oară când răspund la comentarii de genul ăsta puteți spune ce vreți nu îmi afectați în niciun fel abordările și opiniile eu știu care e adevăratul Pro TV eu chiar știu ce am iubit și ce am apreciat enorm
De frică, sau de liberi ce sunt m
ce e abordarea asta în care televiziunea de vina pe populație că nu respectă regulile sanitare în schimb chiar ăia care ne arată cu degetul și ne spun că trebuie să stăm în casă nu respectă regulile