COMUNICAT. Este designul o artă? În esenţă, da. Designul este o artă. Dar nu este doar atât. Designul este o artă şi o ştiinţă în acelaşi timp. În timp ce arta alcătuieşte calitatea expresiei, ştiinţa o constituie pe cea a cunoaşterii.
Designul este considerat a fi o „a treia cale” care combină atât metode de gândire artistică cât şi ştiinţifică (Breen 2005) (Harland 2011).
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Arta designului nu este deloc simplă, tocmai de aceea aceasta se împarte în trei tipuri de design. Care este diferenţa dintre designul grafic, designul vizual şi designul dedicat experienţei utilizatorului?
1.Designul grafic;
2.Designul vizual;
3.UX design (user experience)
Deşi pentru marea majoritate între cele 3 tipuri de design nu există nicio diferenţă, le vom explica pe fiecare în parte. În felul acesta, atunci când o să ai nevoie de un designer, o sa ştii la cine trebuie să apelezi.
Graphic Design
În designul grafic, indiferent dacă este vorba despre branding, informaţii sau reclame – un designer grafic comunică utilizatorilor prin text şi imagini.
Modul în care aceste două elemente, textul şi imaginile, sunt plasate pe pagina web sau pe o hârtie tipărită este, de asemenea, o parte a activităţii unui designer grafic, precum şi alegerea fontului, culoarea şi alte elemente vizuale.
Prin meşteşugul lor, designerii grafici inspiră emoţii. Un designer grafic va şti că utilizatorii vor răspunde foarte diferit la textul scris cu un font modern şi jucăuş, în comparaţie cu un font vechi şi neatrăgător.
Designul grafic are menirea de a fi iconic şi uşor de recunoscut- ia exemplul Coca-Cola, Disney sau Samsung.
În era digitală, designerii grafici trebuie să aibă abilităţi care să depăşească o simplă schiţă făcută din creion; stăpânirea programelor Adobe Photoshop, Illustrator şi InDesign este esenţială pentru un grafic designer atât în mediul online, cât şi offline.
Visual Design
Designul vizual a luat naştere dintr-un amestec de design grafic şi user interface (UI). Se concentrează pe estetica unui site web sau a oricărui alt tip de design digital.
Designul vizual şi grafic sunt două specializări strâns legate. Designul vizual este o metodă de a comunica, fără prea multe cuvinte.
Diferenţa este că un designer grafic foloseşte elemente de design precum tipografii, ierarhie, culoare, imagini şi ia în calcul plasarea elementelor pentru a crea un produs perfect; un designer vizual conturează o estetică holistică care călătoreşte pe toate platformele.
Valorile brandului, încrederea în brand şi expertiza acestora se reflectă vizual.
Un designer vizual este ca un punct intermediar între abilităţile de design pur ale unui designer grafic şi interesele mai orientate spre utilizator ale unui designer dedicat experienţei utilizatorului.
Ceea ce ne aduce la al treilea tip de designer…
User Experience Design
Spre deosebire de designerii grafici şi vizuali, care au ca obiectiv principal estetica şi comunicarea, designerii specializaţi pe experienţa utilizatorului sunt concentraţi pe designul interacţiunii; despre utilizatori şi modul în care interacţionează cu site-ul sau interpretează elemente şi cum se adaptează acesta pe dispozitivele mobile (telefoane, tablete).
Cum se mişcă oamenii pe site? Ce se întâmplă când oamenii fac click pe acest buton?
Schimbarea culorii sau dimensiunii unui widget va influenţa utilizatorii să facă achiziţii mai mari sau să interacţioneze diferit cu site-ul? Pentru a obţine răspunsuri la aceste tipuri de întrebări, designeri UX, vor efectua diverse metode de testare a utilizatorilor, inclusiv testarea A / B.
UX design-ul se preocupă şi de aspectul site-ului, prioritatea principală este modul în care utilizatorii interacţionează cu site-ul şi cât de uşor este de navigat pe dispozitivele mobile; asigurându-se că utilizatorii pot parcurge cu succes o aplicaţie sau un site şi pot lua decizii intuitive cu privire la unde să facă click şi unde să nu facă click.
Designerii UX prezintă concepte de design sub formă de wireframes sau planuri vizuale pentru proiectarea unui site.
De asemenea, ele sortează arhitectura informaţională, care este modul fundamental în care informaţiile de pe site sunt organizate, afişate şi identificate utilizatorilor.
În esenţă, aceştia se asigură că un site web este uşor de utilizat, astfel încât utilizatorii săi să înţeleagă şi să navigheze ofertele sale lin şi eficient, fie că este vorba despre informaţii, servicii sau produse de vânzare.
În concluzie, atunci când ai nevoie de un designer, asigură-te că apelezi la specialiştii potriviţi; sau poate chiar tu, cel care citeşti, vrei să începi o carieră în arta design-ului.
Alege cu grijă specialitatea şi focusează-te pe ideea de a fi cel mai bun.
Ce este secţiunea COMUNICATE:
Secţiunea COMUNICATE este un instrument de promovare eficientă a seviciilor oferite de firme din comunicare, mass-media, publicitate, din zonele conexe, dar şi din alte câmpuri de activitate.
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu