
O grădiniţă numai cu ecrane? Numai cu telefoane? Numai cu tablete şi tehnologie? Visul oricărui copil. Nu şi al părinţilor. Pe asta s-a bazat o inedită campanie a Editurii Nemira. Ce au făcut?
Au inventat o grădiniţă - Mira Kindergarten - i-au făcut o pagină dedicată, i-au făcut şi campanie pe TikTok şi Facebook în care au explicat cât de importantă şi ce avantaje are educaţia cu telefoane şi tablete în mână de la vârste cât mai fragede. Efectul?
"Un val de reacţii de indignare şi de revoltă din partea părinţilor, cu comentarii extrem de negative", povesteşte Ioana Rusu, de la Editura Nemira. "Unele reacţii era într-un limbaj dur, cu multă ură, se simţea hate-ul", continuă ea.
De ce au făcut asta? Ca să pregătească revealul: grădiniţa nu există, doar atrage atenţia asupra unei campanii "netehnologizate", care să puncteze forţa cuvântului: "Restart la Poveşti".
"Asta ne-am şi propus, să generăm un val de reacţii, ca să tragem un semnal de alarmă legat de efectul ecranelor, mai ales la nivel de interacţiune socială", explică oficialul Nemira, Editură care a lucrat cu agenţia de publicitate Saatchi & Saatchi pentru acest proiect.
Copiii sunt expuşi la ecrane de la vârste tot mai fragede, iar cărţile, poveştile şi interacţiunea umană rămân uneori în plan secund, a fost fondul campaniei.
Ce înseamnă Restart la poveşti?
O iniţiativă prin care scriitorii, ilustratorii români şi iubitorii de poveşti vor merge în grădiniţe şi în şcoli pentru a le citi copiilor şi "a le arăta că magia nu vine dintr-un ecran, ci dintr-o poveste spusă cu inimă."
Vor fi şi ateliere speciale de creaţie, de stimulare a imaginaţiei, chiar din această lună, spune Ioana Rusu. Unul dintre autorii care merg în grădiniţe este fostul publicitar Cristina Andone, acum autoare de cărţi pentru copii (seria Poveşti din Pădurea Muzicală, prin care îşi propune să îi împrietenească pe copii cu muzica clasică, şi colecţia Dar Motan).
Pagina dedicată iniţial falsei grădiniţe din teaserul campaniei conţine acum revealul şi detaliile despre Restart la poveşti şi plăcerea lecturii.
O postare pe Facebook a declanşat ideea
Publicitarul din spatele campaniei povesteşte cum s-a ajuns la ineditul mod de a atrage atenţia.
Cristiana Petre, Saatchi&Saatchi:
„Totul a pornit de la o postare pe Facebook. În poză era un copil de maxim 2 ani, tolănit pe spate într-un cărucior, cu un telefon în mână. Deasupra pozei era scris “Niciodată nu e prea târziu”.
I-am trimis acea postare directoarei mele de creaţie, Laura Belc, şi i-am zis “Trebuie să facem ceva”. Amândouă suntem mame şi înţelegem foarte bine provocările acestui rol, într-o lume din ce în ce mai dominată de tehnologie.
Şi nu, niciodată nu e prea târziu să ne reconectăm cu copiii noştri. Schimbarea pleacă de la noi. Şi uneori începe cu o carte deschisă.”
"Restart la Poveşti este, totodată, o invitaţie de a creşte, împreună – educatori, învăţători, scriitori, ilustratori, cititori, oameni de comunicare şi oricine crede în puterea poveştilor –, o nouă generaţie de cititori", îşi propune Ioana Rusu, de la Nemira. "Plăcerea lecturii porneşte întotdeauna de la o carte şi o minte deschise", continuă ea.
Ioana Rusu:
"Ar fi nerealist să excludem folosirea ecranelor şi a gadgeturilor, unele dintre acestea introduse deja în procesul educaţional şi demonstrându-şi eficienţa. Însă, ca în toate aspectele vieţii noastre, este vorba despre măsură, despre echilibru.
Credem cu tărie că oricât de mult s-ar schimba lumea, va exista întotdeauna loc pentru cărţi, pentru lectură, pentru poveşti citite cu glas tare la ceas de seară."
Ce înseamnă statul pe ecrane de la vârste fragede
Demersul este justificat cu rezultate ale unor studii şi recomadări OMS:
Numeroase studii, printre care şi studiul efectuat de Universitatea Calgary din Canada, au demonstrat că timpul crescut petrecut în faţa ecranelor la copiii mici (1-5 ani) este asociat cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă şi socială.
De aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca bebeluşii sub 2 ani să nu petreacă deloc timp în faţa ecranului, iar copiii în vârstă de 2-4 ani să petreacă maxim o oră pe zi în faţa ecranului.
Pagina de teasing cu "avantajele" digitale:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro