COMUNICAT. Asociaţia SAMAS, cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom, lansează programul Cutia Bebeluşului, dedicat mamelor şi bebeluşilor, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
- Părinţii din cele 272 de comunităţi vulnerabile din nord-estul ţării vor beneficia şi de cursuri de îngrijire a bebeluşilor susţinute de 305 cadre medicale
- Fundaţia OMV Petrom finanţează integral proiectul în valoare de 430.000 de euro, cu scopul de a contribui la reducerea mortalităţii infantile
Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul Cutia Bebeluşului a fost introdus pentru prima dată în România de către Asociaţia SAMAS, în anul 2018. Programul are ca scop reducerea mortalităţii infantile şi presupune: sprijin material pentru familii vulnerabile, creşterea numărului de vizite medicale în perioada sarcinii şi după naştere, informare despre soluţiile terapeutice în situaţii de risc, măsurile corecte de îngrijire a bebeluşilor, prezentarea beneficiilor alăptării şi ale unei alimentaţii corecte, precum şi promovarea activităţii şi implicării personalului medical în comunitate.
Cutia Bebeluşului conţine peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viaţă: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuţilor, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii.
Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluş în primele 3 luni de viaţă când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici.
Primele 200 de cutii, asamblate şi echipate cu ajutorul voluntarilor Fundaţiei OMV Petrom, sunt pregătite pentru a fi expediate către mamele şi bebeluşii lor din comunităţile vulnerabile din primele 17 localităţi cuprinse în program.
Eli Roman, Preşedinte Asociaţia SAMAS:
„Dincolo de bucuria de a-şi ţine nou-născutul în braţe, vine emoţia din privirea proaspetelor mame care primesc Cutia Bebeluşului. Acest moment al devenirii, din femeie în mamă, este înălţător şi, în acelaşi timp, copleşitor.
Fiecare copil are nevoie de iubire, hrană, îngrijire, sănătate şi de un mediu sigur în care să crească. Dar nu toate mamele pot oferi aceste lucruri micuţilor lor, din prima zi. Datorită acestui parteneriat cu Fundaţia OMV Petrom, mamele şi bebeluşii lor vor primi un sprijin financiar şi educaţional prin Cutia Bebeluşului - împreună din prima zi.”
Ana Maria Mihăescu, Preşedinta Fundaţiei OMV Petrom:
“Pentru Cutia Bebeluşului ne-am inspirat dintr-un model probat şi consacrat în timp care şi-a dovedit eficienţa în a reduce rata mortalităţii infantile.
Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate şi va asigura nou-născuţilor un start mai bun în viaţă, din punct de vedere al sănătăţii şi al siguranţei.”
Date statistice:
România se menţine pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuţi vii (aproape dublă faţă de media Uniunii Europene), cauza principală fiind naşterile premature. În plus, 1 din 10 mame este minoră, iar 41,7% dintre copiii de la noi se nasc şi trăiesc în sărăcie.
Despre Asociaţia SAMAS:
Asociaţia SAMAS este o organizaţie nonguvernamentală care activează în domeniul educaţiei pentru sănătate şi prevenţiei şi care dezvoltă programe de formare pentru profesionişti din domeniul sănătăţii şi cel educaţional, pentru ca aceştia să poată ajuta, la rândul lor, părinţii să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.
Pe lângă proiectul Cutia Bebeluşului, Asociaţia SAMAS a mai creat 2 programe cu impact naţional: Educaţie Perinatală pentru părinţi în primele 1,000 de zile ale copiilor şi Sănătos de mic. Programul de Educaţie Perinatală a dezvoltat o comunitate de 1.400 de specialişti (moaşe, medici, asistenţi medicali şi comunitari), care oferă informaţii despre nutriţia şi îngrijirea corectă a bebeluşilor viitorilor părinţi şi părinţilor începători din întreaga ţară, în comunităţi, maternităţi, online sau la centrele SAMAS. 31.284 de mame (o treime dintre acestea aflate în situaţii dificile de viaţă) au beneficiat de cursurile şi informaţiile furnizate de SAMAS din 2013 până în prezent.
Sănătos de mic, iniţiat în 2017, este un program de educaţie nutriţională în grădiniţe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă şi să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viaţă. Programul a fost deja implementat în 296 de grădiniţe din ţară, iar 623 cadre didactice şi medicale din grădiniţe au urmat cursuri de formare, iar părinţii au participat la 153 de ateliere de gătit sănătos şi la 13 conferinţe pe teme de nutriţie şi stil sănătos de viaţă. În total 44.400 de preşcolari şi 66.600 de părinţi au beneficiat de activităţile proiectului.
Despre Fundaţia OMV Petrom:
Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii cheie: educaţie timpurie, sănătate timpurie şi biodiversitate.
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro